Zelf een houten kapschuur maken? Stappenplan & tips

Gepubliceerd op:

Home » Klussen » Zelf een houten kapschuur maken? Stappenplan & tips

Kan jouw tuin wel wat extra’s gebruiken? Denk dan eens aan het plaatsen van een overkapping in de vorm van een kapschuur van hout. Zo creëer je meer opbergruimte, een overdekte plaats om te zitten en het is een mooie aanvulling op je tuin.

Kapschuur als overkapping

Een overkapping in je tuin is er in alle soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een kapschuur, wat een overkapping is met een schuin dak dat aan de achterzijde langer is dan aan de voorzijde. Dit heeft als voordeel dat, in tegenstelling tot een plat- of zadeldak bijvoorbeeld, je meer hoogte hebt. Hierdoor lijkt de overkapping ruimer en je hebt zo mooi de kans om een mooie lamp op te hangen.

Houten kapschuur monteren

Bij diverse aanbieders is het mogelijk om een bouwpakket te kopen van bijvoorbeeld een houten kapschuur. Aan de hand van duidelijke instructies die erbij geleverd worden is het mogelijk om de kapschuur zelf op te zetten. De kapschuur kan volledig naar wens besteld worden in diverse houtsoorten. Let wel op dat deze altijd het FSC- of PEFC-keurmerk hebben, zodat je weet dat je de hoogste kwaliteit hout te maken hebt.

Onderdelen van een kapschuur

Als je een bouwpakket besteld dan ontvang je meerdere onderdelen om zo de kapschuur in elkaar te zetten. Over het algemeen bestaat het pakket uit een aantal van de volgende onderdelen:

 • Staanders
 • Ringbalken
 • (Rechte) Schoren
 • Gordingen
 • Spanten
 • Dakbeschot
 • Veilingdelen
 • Boeidelen
 • Boeiboorden
 • Dakbedekking naar keuze

Behalve bovenstaande onderdelen kun je ook nog extra afwerkingen erbij bestellen. Denk maar eens aan ramen, verschillende wandmodules of (glazen) deuren. Op die manier kun je de kapschuur kiezen die helemaal aansluit bij jouw wensen.

Kapschuur zelf in elkaar zetten

Het zelf in elkaar zetten van een overkapping, zoals een kapschuur, doe je aan de hand van een montagetekening. We bespreken hieronder kort de stappen die je doorloopt bij het zelf monteren van een kapschuur hout:

 1. Zorg dat de ondergrond goed en vlak is. Plaats de betonbanden in het zand met een waterpas. Dit zorgt ervoor dat de wanden goed beschermd zijn tegen vocht.
 2. Plaats de staanders in de grond. Voor extra stevigheid kun je deze op een betonpoer met stoeptegel onder de grond plaatsen. Vul het geheel nog aan met snelcement voor een zeer stevige fundering.
 3. Bouw de rest van de constructie op, zodat het geraamte van de kapschuur stevig staat.
 4. Plaats het dak door de gordingen in de staanders te plaatsen aan de voor- en achterkant. Hierop kan dan de dakbedekking geplaatst worden, afhankelijk van wat voor soort afwerking je gekozen hebt.
 5. De wanden kunnen geplaatst worden en zijn tevens naar wens te kiezen. Zo kun je dezelfde kleur hout als de palen aanhouden of juist zwart gespoten delen voor de acherwand.
 6. Plaats de vloer om het geheel af te maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor betontegels of houten vlonderplanken.
 7. De laatste afwerkingen, zoals het (kleurloos) beitsen van het hout om zo vergrijzing tegen te gaan. Daarnaast verlengt het beitsen van hout ook de levensduur. Achterlangs kan eventueel nog een dakgoot aangelegd worden voor het regenwater.

Een houten kapschuur kopen

Is het toch teveel werk om zelf een hele kapschuur te bouwen? Kies dan voor het aanschaffen van een houten kapschuur en laat deze direct plaatsen. Dit voorkomt een hoop gedoe én zo weet je zeker dat de kapschuur goed gemonteerd wordt. Daarnaast heb je vaak ook nog garantie op het bouwwerk als je deze door een professioneel bedrijf laat plaatsen.