Zelf een overkapping maken? Zo ga je te werk!

Gepubliceerd op:

Home » Klussen » Zelf een overkapping maken? Zo ga je te werk!

Een overkapping is bedoeld om er heerlijk onder te kunnen zitten zonder last te hebben van de zon. Het heeft een uitnodigende uitstraling en kan met een sfeervolle inrichting een fijne plek zijn om in rust te vertoeven. De specifieke materialen die daarbij gebruikt zijn geven je dat ontspannen gevoel.

Doe-het-zelf overkapping

Een houten overkapping maken aan bijvoorbeeld schuur is realiseerbaar voor elke handige klusser. Een overkapping is een geraamte met een dak erop die vrijwel altijd in een buitenruimte geplaatst wordt. Het geraamte kan bijvoorbeeld van hout of aluminium zijn.

De constructie kan op zichzelf staan, maar je kunt ook een overkapping maken aan je woning of een schuur. Ook kan er een keus gemaakt worden tussen een schuin dak of een plat dak. Bij de overkapping hoort een afgewerkte vloer, die goed bestand is tegen de lokale weersinvloeden.

In dit artikel brengen we je mee om zelf overkapping maken aan schuur mogelijk te maken. Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het verstandig om bepaalde randvoorwaarden na te gaan.

Welke mogelijkheden zijn er bij het maken van een overkapping?

Zoals net aangeven heb je diverse keuzemogelijkheden qua ontwerp, locatie, materiaalgebruik en afwerking. Het is echter belangrijk om te kiezen voor kwaliteitsmaterialen in plaats van te bezuinigen daarop, omdat een overkapping maken aan schuur niet bedoeld is voor de korte termijn. Voordat je begint moet je er dus bewust van zijn dat er belangrijke keuzes gemaakt moeten worden.

Bouwvergunning

Meestal heb je voor een overkapping geen bouwvergunning nodig. Bij nadere bestudering zul je ontdekken dat het gebied waarop je mag bouwen, het zogeheten bebouwingsgebied, de grond van je achtererf omvat, daar wordt het bebouwde oppervlakte bij opgeteld en het hoofdgebouw, dat is je woonhuis, ervan afgetrokken. Tot de bebouwde oppervlakten worden gerekend:

  • Overkapping
  • Schuur
  • Houthok
  • Aanbouw

Je mag maximaal 4 meter achter je huis zonder bouwvergunning bouwen. Als voorbeeld hanteren we dat je bij een bebouwingsgebied van 90 vierkante meter maximaal 50%, dus 45 vierkante meter, mag bebouwen. Er zijn nog aanvullende spelregels aan verbonden wanneer je bebouwingsgebied groter is dan 100 vierkante meter, maar daar gaan we in dit artikel niet op in.

Zelf je overkapping maken? Bekijk hier onze stappenplan

Een overkapping maken aan schuur kun je heel goed zelf doen. Als je vastberaden bent om dit beknopte stappenplan te voltooien zul je zien dat het realistisch is om er iets moois van te maken. Er zijn 10 stappen die je op moet volgen en daarna gaan we in op hulpmiddelen en materialen, het nut van een bouwtekening en de uiteindelijke realisatie van jouw project: zelf overkapping maken aan schuur.

  1. Locatie

    De overkapping maken aan schuur wil zeggen dat je de plek waar het gerealiseerd moet worden goed inspecteert. De grond moet ruim genoeg zijn om op te bouwen. De koppeling met de schuur moet uitvoerbaar zijn.

  2. Keuze hout

    Het model dat wij hanteren gaat uit van het gebruik van hardhout of geïmpregneerd hout. Let wel dat elke houtsoort zijn eigen kenmerken heeft, waardoor je er net even anders mee om moet gaan, wil je de beste resultaten eruit krijgen.

  3. Basis betonpoeren

    Als basis voor de overkapping gebruiken we betonpoeren. Deze dienen nauwgezet uitgemeten en geplaatst te worden. Eenmaal wanneer deze aangebracht zijn kun je niet zomaar de constructie aanpassen. In plaats van betonpoeren kun je ook betonnen palen storten of stoeptegels en zand. In elk geval gaat het erom dat de betonpoeren lijnrecht ten opzichte van elkaar staan, haaks en waterpas.

  4. Staanders

    De staanders komen nu op de poeren te staan. Zorg ervoor dat ook deze weer lijnrecht, waterpas en haaks op de totale constructie (tijdelijk) gefixeerd worden met bijvoorbeeld schoorlatten. Let erop dat alle staanders op gelijke hoogte aangebracht worden, zodat je dak goed uitgebalanceerd wordt.

  5. Muurbeugels

    We raden af om rechtstreeks te monteren op de woning of je schuur. Muurbeugels zijn speciaal gemaakt om veel gewicht te dragen. Als alternatief kun je ook werken met de minder handige regeldragers.

  6. Overig deel geraamte

    Ga verder met het realiseren van de constructie van de overkapping. Meet voortdurend of het werk lijnrecht, waterpas, haaks en stevig uitgevoerd wordt. De constructie moet een dak kunnen dragen en het geheel bij elkaar houden bij harde wind. Voeg eventueel extra dwarsbalken toe voor het verstevigen van het afdak. Bij overkappingen die de 3 meter breedte overstijgen is het raadzaam om extra palen toe te voegen om doorbuiging op de lange termijn te voorkomen.

  7. Regenwater

    Om regenwater goed te kunnen laten afvloeien moet het dak minstens op een hoek van 15 graden geplaatst worden. Een plat dak wordt afgeraden. De afwerking kan met goedkope en eenvoudig te installeren plaatmaterialen. Deze zijn echt minder fraai dan wanneer je vellingdelen aanbrengt.

  8. Voortgangscontrole

    Welk materiaal ook gekozen wordt, plaats voldoende isolatiemateriaal, zorg ervoor dat het water niet de vrije loop krijgt en controleer de sterkte van de constructie. Deze controlemomenten dienen tijdig plaats te vinden en je moet jezelf ertoe brengen dat je zo snel mogelijk problemen oplost wanneer je ze tegenkomt.

  9. Onderhoud

    Om ervoor te zorgen dat je nog lang kunt genieten van je zelf gemaakte overkapping zul je moeten werken volgens een onderhoudsplan. Afhankelijk van de toegepaste materialen kan dit inhouden een coatlaag aanbrengen, beits en verf. Voorkom houtrot door hier meteen aan te werken.

  10. Vloer

    De vloer die je uitkiest is een belangrijk beeldbepalend element in het geheel. Denk aan een beton, steen, hout, zand en tegels. Denk ook aan combinaties ervan. Verder kun je ook eerste werken met een ondergrond van beton, waarop je naderhand misschien tegels aanbrengt of houten vloerdelen

Gereedschappen en materialen

De gereedschappen die je in de basis nodig zult hebben voor het maken van een overkapping hebben we in een lijst hieronder toegevoegd:

  • rolbandmaat
  • winkelhaak
  • waterpas
  • houtboor (incl. boormachine),
  • metaalboor (incl. boormachine),
  • betonboor (incl. boormachine),
  • lijmklemmen
  • gatenzaag
  • schroevendraaier
  • vochtregulerende tape
  • schop
  • kwast

Er zijn allerlei materialen nodig bij de realisatie van een overkapping. Vrijwel alle grote bouwmarkten en doe-het-zelf winkels bieden tegen redelijke prijzen de materialen aan die je nodig hebt. We hebben hieronder enkele voorbeelden opgenomen van materialen die je nodig zou kunnen hebben:

  • 2 Meranti plank met een dikte van 27 mm, 190 mm breedte en 2100 mm breedte
  • 4 hardhouten plank van 12 x 116 x 2100
  • 5 hardhouten planken van 12 x 68 x 2100
  • 10 hardhouten balk 44 x 68 x 2100
  • 30 Zweeds rabat 12 x 27 x 2400)
  • Dakplaten
  • 1 PVC groot (3550) hemelwaterafvoer
  • RVS schroeven
  • 20 Kozijnpluggen

Overkapping zelf maken bouwtekening

De meerwaarde van het werken met een bouwtekening is de visualisatie van wat je zou willen realiseren als overkapping. Ook kun je heel specifiek de materialen berekenen die je volgens tekening nodig zou hebben.

Door in een vroeg stadium te beginnen met het schetsmatig ontwerpen van de overkapping, kun je heel specifiek rustig details bekijken die in de praktijk uitdagingen met zich mee kunnen brengen of waar je juist het gewenste effect het beste mee wilt realiseren.

Je kunt ideeën op tekening uitproberen zonder ook maar iets te hebben hoeven realiseren. De tekening is dus eigenlijk iets waar je op voorhand aandacht aan moet besteden.

Ben je op zoek naar een kant en klare bouwtekening voor een overkapping? Bekijk dan eens ons review over freds bouwtekeningen.

Realisatie van de overkapping

Nu je een goede indruk hebt van wat je moet doen wordt het tijd om aan de slag te gaan. Het is nu simpelweg beginnen met het maken van een eerste schetsontwerp.

Na enkele versies te hebben getekend en vaak genoeg een kijkje te hebben genomen bij de schuur hoe dit er nu precies uit zou komen te zien, ben je tot een definitief besluit gekomen voor welk model je wilt gaan. Deze heb je natuurlijk dermate aangepast dat je niet bouwvergunning plichtig bent en je hebt een idee waar je met je materialen voor wilt gaan.

Je maakt een technische tekening waarop de maatvoering gehanteerd wordt tot in details en aan de hand daarvan begin je met het opstellen van een boodschappenlijst (materialen).

Je gaat inkopen doen bij doe-het-zelf winkels en bouwmaterialenzaken, maar ook bij online verkopers. Vergeet daarbij niet je gereedschappen na te lopen of je alles hebt wat nodig is voor dit project.

Nu je alle materialen en je gereedschappen eventueel hebt aangevuld begin je de bouwlocatie vrij te maken voor dit project. Vervolgens is het simpel gezegd het eerder genoemde 10-stappenplan volgen. Veel succes!