Zelf een radiatorombouw maken?

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Zelf een radiatorombouw maken?

Wil je zelf een radiatorombouw maken en zoek je hiervoor een goede stappenplan? Op deze pagina vertellen wij precies waar je op moet letten, welke materialen je nodig bent en laten wij stap voor stap zien hoe je zelf een radiatorombouw van hout maakt.

Waarom zelf een radiator ombouw maken?

Een radiator in huis is iets waar je in veel gevallen vaak niet omheen kunt. Zeker in wat oudere huizen. Alleen passen veel radiatoren qua design niet altijd even goed in het hedendaagse interieur waardoor ze vaak een doorn in het oog zijn. Tot overmaat van ramp kun je de radiatoren ook niet zomaar even verwijderen natuurlijk.

Ok, je kunt natuurlijk de boel rigoureus aanpakken en vloer- of muurverwarming (laten) aanleggen, maar dit is een behoorlijke klus die niet alleen veel rommel en gedoe oplevert, maar ook een behoorlijke prijs met zich meebrengt. Een goedkopere en vooral makkelijkere oplossing is dan ook het plaatsen van een radiatorombouw.

Dankzij deze ombouw onttrek je een radiator volledig aan het zicht en kun je hem zo wegwerken dat hij wél volledig binnen je interieur past. Benieuwd hoe je een radiatorombouw maakt? Je leest het in dit artikel.

Radiatorombouw zelf maken – Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je daadwerkelijk over kunt gaan met het maken van een radiatorombouw, is het belangrijk om eerst een aantal voorbereidingen te treffen. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je bepaalt hoe de radiatorombouw eruit dient te zien. Wil je hem door laten lopen van muur tot muur? Of eventueel integreren in een meubel? Hou je van een strak design of liever toch klassiek?

Een ander belangrijk punt bij het bepalen van de vormgeving is de materiaalkeuze. Een radiatorombouw kan immers gemaakt worden uit diverse soorten hout of zelfs een combinatie van verschillende materialen zoals bijvoorbeeld hout en metaal of hout en kunststof. Deze keuze staat je helemaal vrij.

Hou er echter wel rekening mee dat de materiaalsoort voor het overgrote deel verantwoordelijk is voor de uiteindelijke look van de ombouw. Zo past een volledig houten ombouw vaak beter in een klassiek interieur, terwijl een strakke ombouw van hout en metaal beter tot zijn recht komt in een moderner interieur.

Het laatste en misschien wel belangrijkste gegeven waar je aan moet denken zijn de afmetingen. Meet daarom de hoogte, breedte en diepte van de radiator goed op. Vergeet daarbij ook de leidingen en de kraan niet op te meten!

Zelf een radiatorombouw maken met een bouwtekening

Na het bepalen van de vormgeving en het meten kun je alles omzetten in een bouwtekening. Zo krijg je niet alleen direct een duidelijk beeld van hoe de radiatorombouw eruit moet komen te zien, maar het werken vanaf een tekening is bovendien een stuk eenvoudiger dan wanneer je zo uit het hoofd te werk moet gaan.

Tip: Hou bij het ontwerp van de radiatorombouw rekening met de warmtecirculatie. Een radiator dient er immers voor om een kamer te verwarmen en doet dit door middel van zijn warmte in de kamer af te geven. Hiervoor is het zeer belangrijk dat deze warmte goed uit de radiator kan circuleren. Bouw de ombouw daarom niet volledig aansluitend, maar laat enkele centimeters speling tussen de ombouw en de radiator zelf.

Tip: Vindt je het moeilijk om een goede bouwtekening te maken of heb je gewoon geen zin of tijd om er lang over na te denken? Dan kun je uiteraard ook een bestaande tekening van internet plukken zoals bijvoorbeeld eentje van Bouwtekening pakket van Fred Schouten. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de juiste afmetingen over te zetten en eventueel het design een beetje naar jouw wens aan te passen en je bent meteen klaar om te beginnen.

Welke materialen heb je nodig bij het maken van een radiatorombouw?

Wat heb je allemaal nodig voor het maken van een radiatorombouw?

  • Een bouwtekening voorzien van alle afmetingen
  • Materiaal zoals bijvoorbeeld hout (MDF of steigerhout), metaal, kunststof, rotan vlechtwerk etc.
  • Zaag (afhankelijk van het materiaal kan dit een handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag zijn)
  • Schroeven + bijpassende bitjes of een schroevendraaier
  • Boormachine
  • Schuurmachine + schuurpapier of handschuurpapier eventueel met een bijpassende houder

Optioneel:

  • Grondverf, lak (of een andere manier van afwerking) + verdere benodigdheden zoals verfrollers en/of kwasten
  • Muurbevestigingsmateriaal

zelf radiatorombouw maken stappenplan

Zelf radiatorombouw maken – Stappenplan

Heb je alle benodigdheden verzameld en weet je zeker hoe de radiatorombouw eruit moet komen te zien? Dan kunnen we aan de slag. In het stappenplan hieronder kun je alle stappen vinden die er nodig zijn om een radiatorombouw te maken.

Stap 1

Begin met het op maat maken van alle delen die er nodig zijn voor de voorkant, zijkanten en bovenkant. Zet de maten van je bouwtekening over naar het materiaal en zaag vervolgens ieder deel op de juiste maat. Kies voor een zaagblad dat geschikt is voor het materiaal van jouw keuze.

Zaag ook alvast de openingen voor eventuele leidingen en de thermostaatkraan in de zijkant(en). Om er zeker van te zijn dat je maten kloppen is het raadzaam om tussendoor telkens even te meten. Het zou namelijk zonde zijn als straks wanneer je alles af hebt blijkt dat het niet past.

Stap 2

Schuur alle delen grondig glad. Zorg dat de delen niet meer ruw voelen en verwijder bovendien splinters. Vergeet ook de kopse kanten niet. Je kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een schuurmachine, maar mocht je hier niet over beschikken, dan is dit ook prima met de hand te doen. Het zal dan alleen wel iets langer duren.

Tip: Let op dat je de hoeken niet te veel schuurt. Hierdoor ronden ze te ver af en sluit de delen later niet meer zo mooi aan.

Stap 3

Wil je de radiatorombouw voorzien van een kleurtje? Dan kun je nu alvast een laagje grondverf aanbrengen, gevolgd door een eerste laagje kleur. Ook wanneer je bijvoorbeeld de ombouw met grey- of whitewash, beits of olie wil behandelen kun je nu al een eerste laagje van het product aanbrengen. Vergeet ook wederom de kopse kanten niet.

Stap 4

Bevestig vervolgens alle delen aan elkaar. Begin daarbij met het bevestigen van de beide zijkanten aan de bovenkant. Voor een goede warmtecirculatie is het raadzaam om in de bovenkant een aantal openingen te maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gaten erin te boren of sleuven erin te frezen of zagen, maar er zijn nog tig andere oplossingen. Google is hierbij je beste vriend.

Tip: Om te voorkomen dat het hout gaat splijten tijdens het schroeven is het raadzaam om dit eerst een klein stukje voor te boren met een boortje waarvan de diameter kleiner is dan de schroeven die je gaat gebruiken.

Tip: Ben je bang dat er iets in de circulatiegaten zal vallen? Dan kun je bijvoorbeeld een klein stukje dun gaas aan de onderkant bevestigen. Er is immers niks zo vervelend als er iets tussen valt en je de hele ombouw moet verwijderen om het te kunnen pakken.

Tip: Voor een nog mooier eindresultaat kun je de schroeven laten verzinken in het hout. Hiervoor gebruik je voordat, je de schroef erin draait, eerst een verzinkboor zodat je een kuiltje kunt creëren waarin zo dadelijk de kop van de schroef valt.

Stap 5

Nu je de beide zijkanten en de bovenkant met elkaar hebt verbonden is het tijd voor de voorkant. Indien deze slechts uit een enkel paneel bestaat kun je deze direct in zijn geheel vastzetten. Heb je echter gekozen voor een voorkant die bestaat uit losse planken? Let dan goed op dat je alle delen op een gelijke afstand van elkaar bevestigt. Je kunt dit doen door middel van de afstanden te meten en vervolgens af te tekenen, maar nog eenvoudiger is het gebruik van afstand houders.

Tip: Geen afstand houders in huis? Dan kun je ook gewoon gebruik maken van een stukje rest hout van de gewenste dikte.

Stap 6

En dan is je radiatorombouw klaar! Wanneer je er voor hebt gekozen om de ombouw van een kleurtje of afwerking te voorzien kun je nu de laatste laag of lagen hiervan aanbrengen. Zo niet, dan kun je de ombouw meteen op zijn plek zetten. Spannend momentje hoor! Past ie of past ie niet?

Stap 7

Als je goed hebt gemeten zou de radiatorombouw precies op zijn plek moeten passen. Soms blijkt echter dat een muur niet helemaal recht is waardoor de bovenkant niet zo strak aansluit als je misschien had gehoopt. Om ervoor te zorgen dat het geheel toch netjes aansluit kun je ervoor kiezen om een randje kit aan te brengen. Gebruik hiervoor acrylaatkit en breng slechts een zeer dun lijntje aan. Teveel kit wordt als snel lelijk en bobbelig.

Tip: (kleine) kinderen hebben vaak de neiging zich op te trekken aan alles wat binnen handbereik te vinden is. Wij willen je daarom als tip meegeven om de radiatorombouw extra te bevestigen aan de muur. Zeker wanneer je een beetje degelijke materialen hebt gebruikt, weegt zo’n ombouw toch al gauw behoorlijk wat kilo’s. Je moet er dan ook niet aan denken dat deze zomaar op je kindje valt wanneer deze zich eraan optrekt. Ook voor dieren kan dit overigens erg gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kat die er een beetje ongelukkig opspringt of de hond die er tijdens het spelen tegenaan botst. Een extra bevestiging kan dus nooit kwaad.

Tot slot – Zelf radiatorombouw maken

Zoals je hebt kunnen lezen is het maken van een radiatorombouw helemaal niet zo moeilijk. Zeker wanneer je goed hebt gemeten en een duidelijke tekening hebt gemaakt is de rest in feite nog maar een peulenschilletje.

Heb je nu ook zin gekregen om eindelijk die lelijke radiatoren weg te werken? Dan wensen wij je heel veel succes. Twijfel ook vooral niet om ons vragen te stellen indien iets niet helemaal duidelijk is en laat vooral ook even het eindresultaat zien. Daar zijn wij namelijk heel benieuwd naar!