Metabo SB 18 L Mobile accuboormachine ( Review )

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Boormachines » Metabo SB 18 L Mobile accuboormachine ( Review )

Metabo SB 18 L Mobile reviewDe Metabo SB 18 L Mobile is een compacte, maar krachtige accuboormachine, die je naast schroeven en boren in hout, metaal en kunststof middels de klopfunctie ook kunt inzetten voor steviger boorwerk in bijvoorbeeld tegels en verschillende steensoorten. De machine wordt standaard geleverd met twee 18 volt 2,0 Ah Li-Ion accu’s zodat je de SB 18 L Mobile op iedere plek kunt gebruiken, waar je maar wil, zonder gebruik te hoeven maken van lastige snoeren.

Maar dat is nog niet alles, want dankzij het meegeleverde rijkelijk gevulde, 73-delig opbergkoffer boordevol diverse soorten boren, doppen, schroefbits en andere accessoires, kun je direct aan de slag, zelfs wanneer je klusgereedschap nog niet helemaal toereikend is. Het enige dat jij nog hoeft te doen is te zorgen voor de juiste klus en eventueel bevestigingsmateriaal zoals schroeven en pluggen en je bent klaar om te beginnen.

Bekijk op Bol.com


Bekijk ook: Beste Accuboormachine top 10

Metabo SB 18 L Mobile: Wat zijn de mogelijkheden?

Metabo SB 18 L Mobile mogelijkhedenWanneer het aankomt op brute kracht zit je bij de Metabo SB 18 L Mobile helemaal aan het juiste adres. Deze compacte krachtpatser boort zich dankzij de krachtige, accu aangedreven motor namelijk met gemak een weg door diverse uiteenlopende materialen zoals hout, kunststof, metaal, gips en zachte steensoorten, met een maximale boorcapaciteit van 20 millimeter in hout en respectievelijk 10 millimeter in zachte steensoorten en metaal.

Daarnaast is de Metabo SB 18 l Mobile ook prima geschikt voor het vast- en losdraaien van schroeven. Dankzij het krachtige koppel van 50 Nm en de 21 koppelstanden is er niet alleen meer dan genoeg kracht in huis, maar beschikt de boormachine daarnaast ook altijd wel over een passende stand die geschikt is voor jouw klus.

Of het nu is om meubels in elkaar te zetten of voor het ophangen van bijvoorbeeld raambekleding, schilderijen of misschien wel het monteren van een keuken, er is maar weinig waarvoor deze boormachine niet geschikt is.

Overige functies

Metabo SB 18 L Mobile review functiesNaast een uitstekende boor- en schroefmachine is de Metabo SB 18 L Mobile ook een klopboormachine. Dit wil zeggen dat je met deze machine ook in hardere materialen kunt boren zoals bijvoorbeeld tegels, baksteen en diverse andere steensoorten.

Ideaal, want op deze manier hoef je bij het ophangen van een kapstok of schilderij niet tussendoor te wisselen van gereedschap.

Om het werken met de Metabo SB 18 l Mobile nog iets makkelijker en comfortabeler te maken, beschikt de machine over een extra aantal functies.

Neem bijvoorbeeld de geïntegreerde LED werkverlichting, waardoor je zelfs op slecht verlichte plekken perfect zicht op je werkstuk houdt. Of wat dacht je van het uiterst compacte ontwerp met softgrip voor een nog betere handligging, maar die tevens ook als anti-slip werkt.

En dan hebben we het nog niet eens over de snelspanboorkop gehad die je in staat stelt om binnen enkele seconden te wisselen tussen bits en boortjes, zonder veel krachtinspanning. Klinkt niet verkeerd, toch?

Welke accessoires krijg je bij de Metabo SB 18 L Mobile?

Metabo SB 18 L Mobile accessoiresWanneer het op accessoires aankomt is er bij de Metabo SB 18 L Mobile alles behalve bespaard. Zo wordt deze boormachine geleverd met twee 18 volt 2,0 Ah Li-Power accu’s die meer dan genoeg power leveren om ontelbare uren achter elkaar door te werken.

Deze accu’s zijn tevens te combineren met ieder ander soort Metabo gereedschap dat gebruik maakt van hetzelfde accu platform. Zo kun je de accu van deze boormachine bijvoorbeeld ook gebruiken in de multitool of haakse slijper van Metabo, waardoor je in principe nooit met een lege accu hoeft komen te zitten.

Bovendien is dankzij de gebruikte Li-Ion technologie de kans op zelfontlading zo goed als nul en kunnen de accu’s ten alle tijden worden opgeladen, zelfs wanneer ze nog niet compleet leeg zijn.

Maar dat is nog niet alles, want naast de twee accu’s en het bijbehorende laadstation, wordt er bij de Metabo SB 18 L Mobile daarnaast ook nog een opbergkoffer boordevol accessoires meegeleverd.

In dit koffer vind je onder andere verschillende boren voor hout, metaal en steen, korte en lange schroefbits, een bithouder, een doppenset, een rolmeter, een breekmes, een centerpunt en een riemclip met bithouder.

Wat ons betreft een ideale toevoeging, die zeker voor beginnende klussers een grote uitkomst kan bieden al zullen ook de nodige ervaren klussers niet snel nee zeggen tegen al deze extra accessoires.

Zeker wanneer het aankomt op dingen die nog weleens de neiging hebben om stuk te gaan of bot raken zoals boortjes, kun je eigenlijk nooit genoeg hebben.

Prijs

De gemiddelde verkoopprijs van de Metabo SB 18 L Mobile varieert op dit moment tussen de €150,00 en €190,00. Deze prijs is, als je het ons vraagt, zeer reëel te noemen.

Metabo staat bekend om zijn kwalitatieve machines die bovendien uitermate goed presteren en een lange levensduur genieten.

Daarnaast is dit type machine geschikt voor intensief gebruik en doet hij zelfs niet onder voor menig duurder exemplaar.

Tel daarbij het grote aantal accessoires op die je bij de Metabo SB 18 L Mobile ontvangt en je zal zien dat je bij aanschaf van deze machine veel waar krijgt voor je geld, in de letterlijke zin zelfs.

Plus- en minpunten

 • Accu boormachine met schroef- en klopfunctie
 • Hoog koppel van 50 Nm
 • Maximale boorcapaciteit van 20 mm in hout en 10 mm in zowel zacht steen als metaal
 • Maximale boorcapaciteit harde steensoorten en tegels van 10 mm
 • 21 koppelstanden
 • Snelspanboorkop
 • Laag gewicht van slechts 1,6 kilogram
 • Compact design, voorzien van softgrip
 • Inclusief twee 18 volt 2,0 Ah Li-Power accu’s met capaciteitsaanduiding en laadstation
 • Accu’s zijn compatibel met ander gereedschap van Metabo, mits hetzelfde accu platform
 • Inclusief 73 delig opbergkoffer, vol boortjes, schroefbits en andere accessoires
 • De boorcapaciteit wat betreft hout ligt met een maximale diameter van 20 mm wat lager dan menig andere boormachine

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Wat zeggen gebruikers over de Metabo SB 18 L Mobile?

Om echt uit te vinden of een machine in de praktijk net zo goed werkt als dat er op papier wordt beloofd zijn reviews van gebruikers een handig gegeven. En laten juist de reviews over de Metabo SB 18 L Mobile zéér positief zijn.

Zo zijn vrijwel alle gebruikers het unaniem eens over het feit dat is boormachine ondanks zijn compacte afmetingen en laag gewicht over heel wat kracht bezit.

Bovendien ligt de machine comfortabel in de hand (zelfs in kleine handen), bezit hij over een zeer hoog gebruiksgemak én wordt met name het feit dat er naast twee accu’s en het bijbehorende laadstation ook nog tal van extra accessoires worden meegeleverd als uiterst positief bevonden.

Met zoveel positieve reviews zal het je waarschijnlijk dan ook weinig verbazen dat de Metabo SB 18 L Mobile maar weinig negatieve punten lijkt te hebben. Sterker nog, echt negatieve reviews zijn wij tijdens onze zoektocht niet tegengekomen.

Zelfs de wat kleinere maximale boorcapaciteit in hout lijkt geen enkel minpunt te zijn voor de mensen die met deze machine hebben mogen werken. En dat is, als je het ons vraagt, ook eigenlijk best wel logisch want wanneer boor je nou eigenlijk gaten met een diameter van meer dan 20 mm?

Het moge wel duidelijk zijn dat de SB 18 L Mobile niet alleen een uitblinker is op papier, maar zijn beloftes ook in de praktijk wel degelijk waarmaakt. Niet gek dan ook dat gebruikers deze boormachine gemiddeld een score geven van 9,3/10.

Wat zijn de alternatieven?

Wanneer je nog niet helemaal overtuigd bent of dit toestel geschikt voor je is, is het verstandig om te kijken naar vergelijkbare machines. Hieronder hebben wij de twee beste alternatieven voor je op een rijtje gezet.

Bosch 1800 LI accuboormachine set

Bosch PSB 1800 li-2 systembox

De Bosch PSB 1800 li-2 systembox is een vergelijkbare toestel. Ook deze accuboormachine word net als de Metabo geleverd met tal van accessoires, zoals boren, bitjes en een gereedschapskoffer om het toestel in op te bergen.

Ook zijn gebruikers zeer positief en zijn er weinig minpunten te benoemen. Met een score van 9,2 /10  scoort dit toestel 0,1 punt minder dan de Metabo SB 18 Mobile.

Bekijk op Bol.com

DeWalt DCD777S2T-QW

DeWalt DCD777S2T-QW accuboormachine

Ook de DeWalt DCD777S2T-QW is een vergelijkbaar toestel en word geleverd met een 2 accu’s, lader en een compacte opbergkoffer. Deze machine is voorzien van een klopfunctie waardoor je moeiteloos gaten boort en schroeft door verschillende materialen.

Een belangrijk verschil die we hebben kunnen vinden is de prijs. Deze boormachine is namelijk goedkoper dan de Metabo, maar word standaard dan ook geleverd zonder extra boren, schroeven en/of bitjes. Wanneer je deze accessoires niet nodig bent is dit een goed alternatief!

Bekijk op Bol.com

Conclusie – Metabo SB 18 L Mobile

Wanneer je op zoek bent naar een krachtige doch compacte lichte accuboormachine dan is deze Metabo wellicht jouw ideale klus partner in crime.

Of je nu wilt gebruiken voor het boren in zachte materialen zoals hout, kunststof, metaal of zachte steensoorten, het in elkaar zetten van bijvoorbeeld meubels of voor het boren in harde materialen zoals baksteen of tegels, de Metabo SB 18 L Mobile zal je niet snel in de steek laten. Of je nu beginnend klusser bent of frequent, ervaren klusser.

Bovendien ontvang je bij deze machine twee 18 volt, 2,0 Ah accu’s zodat je altijd op iedere plek zowel binnen- als buitenshuis gebruiken maken van deze krachtige accuboormachine.

En mocht je nog helemaal geen accessoires hebben of is dit wellicht je allereerste boormachine dan zit je met deze Metabo SB 18 L Mobile al helemaal goed, want dankzij het meegeleverde ruimschoots gevulde opbergkoffer vol accessoires, beschik je direct over alles wat je nodig hebt bij het gebruik van deze machine.

Van boren tot schroefbits en van een doppenset tot een breekmes, het wordt allemaal meegeleverd. Zo ben je in één keer voorzien van vrijwel alles wat je nodig hebt en kun je direct beginnen met klussen.

Bekijk op Bol.com

Bronnen