Zelf badkamer betegelen? Stappenplan plus handige tips!

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Zelf badkamer betegelen? Stappenplan plus handige tips!

Soms ontkom je er niet aan en word het tijd om de badkamer te vernieuwen. Maar wat is verstandig, zelf de badkamer betegelen of het laten doen? Wanneer je een klein beetje handig bent kun je dit prima zelf doen. Echter zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Zoals het waterdicht maken van de douche hoek, rekening houden met fatsoenlijke kit voegen en ga zo maar door.

Op deze pagina vind je een handige stappenplan om op een goede manier zelf je badkamer te betegelen. Daarnaast vind je helemaal onderaan aanvullende tips met punten waar je rekening mee kan houden tijdens het betegelen van de badkamer.

Maar voordat je kan beginnen is het verstandig eerst de spullen in huis in hebben zodat je aan één stuk door kan klussen. Deze hebben wij hieronder voor jouw op een rijtje gezet. 

 

Materialen & gereedschappen

Gereedschap

  • Duimstok & potlood
  • Troffel
  • Lijmkam
  • Waterpas
  • Tegeltang
  • Tegelsnijder of tegelzaagmachine
  • Slijptol
  • Diamantschijf 
  • Ijzerschijf ( Tegelprofielen )
  • Mixer
  • Emmers
  • Spons
  • Tegelkruisjes of wigjes ( Bij groot formaat tegels )
  • Sponsbak
  • Voegbord
  • Inwasspons
  • Levelingsysteem( optioneel )
  • Kruislijn laser ( optioneel )

Materiaal

  • Wand en vloertegels: Om kleurverschillen te voorkomen zorg je voor voldoende tegels. Meet het aantal vierkante meters op door de lengte x de breedte te vermenigvuldigen en tel hier circa 10% bij op voor het snijverlies.
  • Afdichtingsmateriaal: De hoeken en het douchegedeelte moet waterdicht gemaakt worden met een kimband en kimpasta.
  • Voorstrijkmiddel: Om een betere hechting te krijgen op het te betegelen oppervlak. Kijk bij aanschaf goed na of de primer geschikt is voor de te betegelen ondergrond.
  • Tegellijm: Er is kant en klare tegellijm verkrijgbaar, maar ook lijm op cementbasis die je aan moet roeren met water. Gebruik pastalijm alleen voor de wand en niet voor de vloer.
  • Voegmiddel: Verkrijgbaar in verschillende kleuren en alle soorten wand en vloertegels.
  • Tegelprofielen: Voor de afwerking van de uitwendige hoeken.

Zelf badkamer betegelen stappenplan

Badkamer laten betegelen

Een badkamer betegelen is geen klus die je zo maar even doet. Je hebt de juiste gereedschappen nodig en om de tegels netjes aan de wand en op de vloer te krijgen, heb je wel wat ervaring nodig. Deze klus liever uitbesteden aan een vakman? Neem dan een kijkje op Zoofy. Je kiest zelf de gewenste datum en je krijgt direct offertes van specialisten bij jouw in de buurt!

Stap 1: Ondergrond voorbereiden

De belangrijkste stap die je moet ondernemen is het voorbereiden van de ondergrond. Dit geldt voor zowel de wand als de vloer. Deze moet in de eerste plaats stofvrij gemaakt worden. Daarnaast moeten oneffenheden en losse stukken geschuurd of weg gehakt worden en strijk je de ondergrond voor met een primer om een betere hechting te krijgen. Welke primer je hiervoor moet gebruiken is afhankelijk van de ondergrond. Check daarom voor de zekerheid de etiket aan de achterzijde of vraag advies aan de verkoper.

Als laatste voorzie je zowel de liggende als staande hoeken van een kimband en kun je eventueel de douchehoek in smeren met kimpasta. Wanneer je over de oude tegels heen gaat betegelen is de kans groot dat er al kimband aanwezig is. Dit kun je controleren door een tegel in de douche hoek te verwijderen.

Stap 2: Wandtegels plaatsen

Als de ondergrond in orde is, kun je beginnen met het betegelen van de badkamer. In bijna alle gevallen begin je eerst met de wandtegels en dan de vloertegels. Dit word anders wanneer je de voegen door wilt laten lopen met de vloertegels.

Begin met een verdeling te maken en probeer snijstukken die kleiner zijn dan een halve tegel te voorkomen. Het makkelijkste is om een verdeel lat te maken en het midden van de wand op te zoeken en vanuit dit punt te bekijken met welke passtuk je uitkomt.

Wanneer je de verdeling hebt gemaakt en de snijstukken hebt bepaald, kun je beginnen met het aanbrengen van de eerste rij tegels. Deze is bepalend voor de rest van het tegelwerk en moet dus secuur gebeuren. Zet eerst rondom een lijn op de muur ten hoogte van de eerste rij tegels. Dit kun je doen met een waterpas of een kruislijn laser. Plak de eerste rij tegels netjes aan de lijn en controleer of deze goed in de lijm zit door een tegel weer van de muur te halen. Deze moet minimaal voor 80% in de lijm zitten. Wanneer je 100% overtuigd bent dat de eerste rij waterpas is, kun je verder met de rest van de wand.

Stap 3: Wandtegels invoegen

Voordat je begint met het leggen van de vloertegels is het verstandig eerst de wandtegels in te voegen. Hiermee voorkom je namelijk dat de vloertegels bevuild worden. Ligt de vloer er al in? Plak deze dan goed af met bijvoorbeeld stucloop en maak het direct schoon na het invoegen.

Het voegsel meng je met schoon water. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste verhouding gebruikt. Achter op de verpakking staat aangegeven hoeveel liter water je voor het betreffende voegsel nodig bent. Zorg er in ieder geval voor dat het materiaal niet te dun is, want dan heb je namelijk de kans dat het uit de voegen loopt.

Met een voegspaan strijk je het materiaal tussen de voegen. Zorg hierbij dat de voegen mooi vol zijn en neem het overtollige materiaal van de wand zoveel mogelijk mee. Hiermee voorkom je extra werk met het afsponsen.

Laat de voeg aantrekken totdat je een lichte waas ziet en begin dan met het afsponsen. Voor het afsponsen kun je het beste gebruik maken van een sponsspaan in combinatie met een sponsbak. Voor het beste resultaat spons je diagonaal over de voegen totdat deze mooi strak is.

Het is aan te raden om de hoeken, het plafond en de naden langs het kozijn of raam te kitten. Kit is namelijk flexibel en niet gaat scheuren wanneer het hout begint te werken.

Als laatste neem je de wand nog een keer goed af moet schoon water om zo min mogelijk sluier over te houden. Controleer de wand nog een keer goed op kleine gaatjes of oneffenheden en werk dit dan direct bij.

Badkamer laten betegelen

Een badkamer betegelen is geen klus die je zo maar even doet. Je hebt de juiste gereedschappen nodig en om de tegels netjes aan de wand en op de vloer te krijgen, heb je wel wat ervaring nodig. Deze klus liever uitbesteden aan een vakman? Neem dan een kijkje op Zoofy. Je kiest zelf de gewenste datum en je krijgt direct offertes van specialisten bij jouw in de buurt!

Stap 4: Vloertegels leggen

Na het voegen van de wandtegels kun je beginnen met het leggen van de vloertegels. Hierbij is het belangrijk dat de tegels niet alleen vlak, maar ook ten opzichte van de wand er recht in komt te liggen. Je kan dit het beste doen door een haakse hoek op te zoeken middels de 3, 4, 5 steek.

Net als de wandtegels moeten ook de vloertegels vol in de lijm liggen. Gebruik daarom altijd een lijmspaan met de juiste vertanding. Bij vloertegels kan je betere een wat grovere lijmspaan gebruiken dan een spaan met een te kleine vertanding. De tegels zijn dan niet alleen sterker, maar ook kleine oneffenheden zijn dan makkelijker op te vangen.

De beste methode om de vloer vlak te krijgen, is door gebruik te maken van het levelling systeem. De voet van de clips plaats je onder de vloertegels, de keg haal je door de opening van de clip en knijp je aan met de bijbehorende tang. Vlakker dan dit zul je de vloer niet krijgen. Hieronder vind je een video waarin alles nog een keer word uitgelegd.

Stap 5: Vloertegels invoegen

Wanneer de lijm goed uitgehard is ( meestal na 24 uur ) kun je beginnen met het invoegen van de vloer. Verwijder de clips zoals in de video hierboven word uitgelegd. Controleer de voegen op lijmresten en krab dit eerst uit voordat je begint met voegen. Ga dan op dezelfde manier te werk als met het invoegen van de wandtegels. Laat de hoeken en de naad bij de douche put of drain goed vrij zodat ook deze fatsoenlijk afgekit kan worden.

zelf badkamer betegelen

Aanvullende tips – Zelf badkamer betegelen

Waar beginnen met tegelen?

Het mooiste scenario zou zijn als je op oog hoogte kan beginnen. Dit valt immers het eerst op als je de ruimte binnenkomt. Echter zijn de tegels van tegenwoordig een stuk zwaarder en groter waardoor ze minder goed blijven hangen. In dit geval zul je dus onderaan moeten beginnen en de tegels ondersteunen met kleine wigjes of tegelkruisjes.

Let op! Doe dit niet met spijkers. Spijkers zijn van metaal en de kans dat je hiermee de tegel beschadigd is vrij groot. Bovendien zou het jammer zijn wanneer je een spijker in de muur slaat en hiermee een waterleiding raakt.

Met vloertegels begin je over het algemeen aan de lange wand en werk je naar de deur opening toe. De reden hiervoor is omdat je jezelf anders vast loopt en de badkamer niet uit kan zonder dat je over de vers gelegde tegels heen moet.

Tegels snijden & zagen

Voor het maken van de passtukken kun je het beste gebruik maken van een tegelsnijder. Deze zijn voorzien van een snijwiel waarmee je over de tegel krast en makkelijk kan breken met het breekmechanisme. Tegelsnijders zijn uitgerust met een gelei, zodat je meerdere tegels makkelijk op dezelfde maat, aan één stuk, achter elkaar kan snijden.

Echter zijn er verschillende tegelsnijders verkrijgbaar en is lang niet elke snijder geschikt voor elke soort tegel. Om een goede keus te maken raden wij aan om het artikel: de 5 beste tegelsnijders en koopgids eens te bekijken. Hierin leggen wij de grootste verschillen uit en laten we zien waar je op moet letten als je een snijder gaat kopen.

Tegelprofielen

Tegelprofielen gebruik je voor de uitwendige hoeken. Bijvoorbeeld bij het raam of op de hoek van het bad rand. Deze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren, maten, vormen en materialen. Voor de badkamer of andere vochtige ruimtes raden wij RVS profielen aan. Deze zijn sterker dan bijvoorbeeld kunststof profielen en gaan niet roesten.

Koop ook altijd een tegelprofiel die 2 a 3 mm dikker is dan de tegel zelf. Zo komt de tegel er niet voor te staan als je de tegellijm er bij optelt.

Hoeken uitzagen

Om inkepingen en hoeken uit te zagen kun je het beste gebruik maken van een tegelzaagmachine of een slijptol met daarop een diamant schijf. Houdt er wel rekening mee dat het elektrische tools zijn en risico’s met zich mee brengen. Bovendien produceren deze tools over het algemeen veel stof. Zaag dus buiten of zorg er in ieder geval voor dat het stof word opgevangen in een stofbak of zak. Wil je het helemaal goed doen, kijk dan naar een zaagmachine of haakseslijper waar je een bouwstofzuiger op aan kan sluiten.

Sparingen en ronde gaten

gaten boren in tegels met diamant borenHet uitzagen van wandcontactdozen, leidingen en afvoeren, kun je op verschillende manieren doen. Je kan er voor kiezen de sparing via de achterkant uit te zagen en vervolgens bij te knippen met een kniptang, maar de makkelijkste methode is met behulp van een diamant boorkop. Deze boorkoppen kun je bevestigen op een slijptol of accuboormachine. Echter raden wij aan om hiervoor een haakseslijper te gebruiken, omdat deze net wat meer toeren maakt. De boorkoppen zijn verkrijgbaar in alle gangbare maten en geschikt voor de meeste keramische tegels. 

Houdt rekening met ruime kit voegen

Een goede kit voeg is belangrijk, helemaal als we het hebben over de badkamer. Het komt maar vaak genoeg voor dat bijvoorbeeld de douche put niet goed of helemaal niet afgekit word waardoor er vochtproblemen en lekkages ontstaan. Wanneer er vocht onder de tegels komen kun je te maken krijgen met schimmel en kunnen de tegel los raken. Dan ben je nog veel verder van huis. Houdt hier dus rekening mee en zorg dat de voeg ruim genoeg is ( minimaal 5mm ) zodat er voldoende kit in kan.

Badkamer laten betegelen

Een badkamer betegelen is geen klus die je zo maar even doet. Je hebt de juiste gereedschappen nodig en om de tegels netjes aan de wand en op de vloer te krijgen, heb je wel wat ervaring nodig. Deze klus liever uitbesteden aan een vakman? Neem dan een kijkje op Zoofy. Je kiest zelf de gewenste datum en je krijgt direct offertes van specialisten bij jouw in de buurt!

Tot slot – Zelf badkamer betegelen

Zoals je waarschijnlijk hebt gelezen komt er best nog wel wat kijken als je zelf de badkamer wilt betegelen. Het is verstandig om extra hulpmiddelen te gebruiken, zoals een kruislijn laser, levelling systeem en natuurlijk een goede tegelsnijder. Goed gereedschap is namelijk het halve werk en met een klus als deze wil je hier niet op bezuinigen. Het zou zonde zijn wanneer je de dure tegels er niet mooi aan hebt zitten of achteraf met lekkage zit. Ben je echt onervaren of vertrouw je ondanks de tips op deze pagina het niet helemaal? Dan raden wij je aan om misschien toch een tegelzetter in handen te nemen. Deze weet wat die doet en mocht er toch achteraf problemen zijn, kun je altijd gebruik maken van de garantie.

Wij wensen je in ieder geval veel succes als je zelf je badkamer gaat betegelen en mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!