Ben je van plan om kippen te gaan houden en wil je het liefst zelf een kippenhok maken, maar weet je niet hoe te beginnen en wat er allemaal bij komt kijken? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Op deze pagina vind je namelijk een handige stappenplan voor het maken van een kippenhok met ren en leggen wij uit waar je zoal op moet letten voordat je er mee gaat beginnen.
Waarom kippen houden en zelf een kippenhok maken?
Kippen zijn geweldige dieren die niet alleen leuk zijn om te zien, maar ook nog eens erg nuttig. Wanneer ze op de juiste manier worden gehouden is de kans immers groot dat ze dagelijks eieren zullen leggen, die je op jouw beurt weer kunt gebruiken voor talloze toepassingen en gerechten.
Bovendien kun je, mocht je een moestuin bezitten, het mest dat de kippen produceren gebruiken voor de bemesting van de planten én kun je zelfs de kippen inzetten voor het onkruid-, slakken- en aaltjesvrij maken van de tuin.
Kortom, deze gevederde vriendjes vormen niet alleen leuke “huisdieren”, maar zijn ook nog eens zeer behulpzame nutsdieren. Maar om kippen te kunnen houden hebben deze natuurlijk een eigen plekje nodig in de vorm van een kippenhok en eventueel (wanneer ze niet in de hele tuin mogen komen) een vrije uitloop ren.
Nu kun je hiervoor gewoon naar de bouwmarkt of een dierenspeciaalzaak gaan en daar alles in zijn geheel kopen, maar je kunt ook zélf een kippenhok maken, helemaal “from scratch”. Zo kun je het ontwerp precies naar smaak en grootte aanpassen én kun je het zo duur maken als je zelf wil.
Zelf een kippenhok maken begint bij een goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook zeker voor het maken van een kippenhok. Je wil immers een goed huisje voor je kippen maken en niet iets dat na één zuchtje wind al in elkaar stort. Dat betekent echter niet dat het maken van een kippenhoek lastig is. Integendeel zelfs.
Zelf een kippenhok maken is helemaal niet zo moeilijk. Zeker met een beetje kluservaring heb je dit klusje waarschijnlijk dan ook binnen no time gefixt.
Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Dingen waaraan je zo op het eerste opzicht misschien helemaal niet aan zou denken. Eén van de belangrijkste dingen is dan ook om voordat je daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf van kippen, eerst bij je gemeente te informeren of het wel is toegestaan om kippen te houden.
Het mag dan nog zo voor de hand liggen om zomaar kippen te kunnen aanschaffen en houden, maar helaas zijn er gemeenten waarin het (bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom) niet is toegestaan om kippen te hebben.
Raadpleeg eerst dus even wat er wel en niet mag binnen je woonplaats. Is het houden van kippen toegestaan, dan kun je na gaan denken over de volgende punten:
Het formaat
Het is wellicht vanzelfsprekend, maar hoe meer kippen je wil houden, des te groter dient het hok te zijn (al is meer ruimte sowieso altijd mooi meegenomen).
Het ontwerp
Hoe moet het hok eruit komen te zien? Ga je voor een simpel ontwerp of wat luxer?? Wil je het kippenhok bijvoorbeeld al dan niet voorzien van een kleurtje?
De materialen
Kies voor materialen die bestand zijn tegen de invloeden van het weer.
Accessoires
Wil je ook de accessoires zoals zitstokken, voerbakken en de uitloop ren zelf maken, dan dien je niet alleen rekening te houden met de ruimte en het ontwerp, maar ook met de hoeveelheid (extra) materialen die je nodig zal hebben.
Een bouwtekening
Een goede bouwtekening is het halve werk. Zorg daarom voordat je begint dat je over een duidelijke tekening inclusief de bijbehorende afmetingen beschikt.
Je kunt ervoor kiezen om er zelf eentje uit te tekenen of gebruik een bestaande tekening van bijvoorbeeld Freds Bouwtekeningen of De Kippengids. Deze kun je eventueel nog nadien aanpassen naar wens.
Materiaallijst
Wat heb je allemaal nodig voor het maken van een kippenhok?
- Een geschikte bouwtekening
- Hout (dit kan bijvoorbeeld steigerhout zijn, underlayment of hardhout)
- Dak shingles of een andere vorm van dak bekleding
- Kippengaas
- Ronde stokken t.b.v. zitstokken
- Handzaag of cirkelzaag
- Draadkrammen/nieten
- Hamer (of in het geval van nieten een nietpistool geschikt voor hout of tacker)
- Schroeven + bijpassende bitjes of een schroevendraaier
- Boormachine + boortjes
- Schuurmachine + schuurpapier
- Scharnieren
- Slotje
Optioneel
- Verf/beits/olie en schilder benodigdheden
Stappenplan kippenhok maken
Nu je een overzicht hebt van alle belangrijke punten en de materialen die je nodig hebt, kunnen we verder met het stappenplan. In dit voorbeeld gaan we uit van een simpel model kippenhok, maar je bent uiteraard vrij om het ontwerp aan te passen naar wens. De stappen blijven in principe hetzelfde.
Stap 1
Meten is weten. Begin dan ook met alle maten van de bouwtekening over te zetten op het hout en zaag vervolgens alles op maat met een handzaag of cirkelzaag.
Tip: probeer de stukken zo in te delen dat je het minste verlies hebt tijdens het zagen. Dit is weliswaar vaak even wat puzzelwerk, maar het kan je een hoop hout (en dus geld) besparen.
Stap 2
Nu je alle delen op maat hebt gezaagd is het tijd om alles te schuren. Begin met wat grover schuurpapier en werk af met een fijnere korrel. Vergeet ook de kopse kanten niet.
Tip: let bij het schuren goed op dat je delen goed meepakt zodat er geen splinters meer aanwezig zijn. Niet alleen laat grondig geschuurd hout zich een stuk fijner verwerken, maar het is tevens veiliger voor de kippen.
Stap 3
Na het voorbereiden van het hout is het tijd om de basis in elkaar te zetten. Afhankelijk van het gekozen ontwerp kan dit enigszins afwijken, maar in de basis is het het makkelijkst om te beginnen met een frame van 4 houten hoekpalen die door middel van horizontale planken of balkjes met elkaar worden verbonden zodat er als het ware het geraamte van een rechthoek ontstaat.
Stap 4
Bevestig op ongeveer 1/3e vanaf de onderste dwarsdelen een nieuw dwarsdeel aan de binnenkant van iedere zijde en monteer hier vervolgens de bodemplaat op.
Stap 5
Nu is het tijd voor de zijkanten. Je kunt ervoor kiezen om hiervoor complete panelen of platen te gebruiken, maar je kunt ook losse planken gebruiken. Start alvast met de rechterzijde en de achterkant, maar laat de overige kanten nog even open.
Alles wat zich onder de bodemplaat bevindt hoef je niet te bekleden, dit deel wordt straks een deel van de scharrelruimte voor de kippen. Vergeet niet om in de rechterzijde een opening te maken zodat de kippen daar naar buiten kunnen.
Tip: indien je een schuin of puntdak wil dien je tijdens het monteren van de wanden hier al rekening mee te houden. In het geval van een schuin dak volstaat het om slechts één kant hoger te maken dan de rest.
Een puntdak daarentegen vereist wat meer werk. Hierbij laat je zowel de voor- als achterzijde als een soort driehoek uitlopen. Net als bij een huis.
Stap 6
Als het goed is heb je nu een geraamte met een bodemplaat en een rechterzijde en een achterkant. Om ervoor te zorgen dat de kippen ook ergens hun eitjes kwijt kunnen, is het verstandig om een legnest te maken. Dit kan door grofweg dezelfde stappen te volgen als je hierboven voor het hok hebt gedaan, maar dan in het klein.
Maak een raamwerk, voorzie het geheel van een bodemplaat en bevestig vervolgens wederom met het materiaal dat je hebt gekozen voor de zijkanten. Hou echter één zijde open zodat deze zo dadelijk aan het hok kan worden bevestigd.
Stap 7
Monteer het legnest aan de linkerzijde van het hok met behulp van schroeven. Zorg dat de bodem van het hok en het legnest zich beiden op dezelfde hoogte bevinden. Werk vervolgens de resterende ruimte af op dezelfde manier als je eerder al bij de andere zijden hebt gedaan.
Tip: voor meer stevigheid kun je aan de onderzijde het legnest nog extra aan de balken van het kippenhok bevestigen met hoekijzers of twee diagonale balkjes.
Stap 8
Uiteraard wil je het hok ook schoon kunnen maken dus een deurtje is wel zo handig. Dit maken we dan ook in de voorzijde van het hok. Je kunt het deurtje zo groot maken als je zelf wil.
Indien je gebruik maakt van panelen of platen zaag je hier het deurtje simpelweg uit en monteer je vervolgens de plaat aan de voorzijde van het hok.
Daarna kun je het deurtje gemakkelijk met scharnieren en bijpassend sluitwerk op de juiste plek bevestigen. Let er wel op dat het deurtje waterpas hangt.
Heb je gekozen voor losse planken, dan is het maken van een deurtje iets ingewikkelder. In dit geval dien je namelijk eerst een kozijn te maken en dit in de voorzijde van het hok te monteren.
In dit kozijn bevestig je vervolgens het deurtje. Dit kun je maken van bijvoorbeeld een stuk plaat of een aantal aan elkaar bevestigde planken. Maak vervolgens het resterende deel af zoals je ook telkens met de andere zijden hebt gedaan.
Tip: indien je een raampje in het kippenhok wil kun je dit op dezelfde manier doen als dat je het deurtje hebt gemaakt. Zaag een deel uit of maak wederom een kozijn. Zet er wat latjes in en monteer er wat kippengaas achter zodat de kippen niet kunnen ontsnappen en er ook geen indringers binnen kunnen.
Stap 9
Nu alle wanden van het kippenhok in elkaar zitten kunnen we beginnen met het dak. Je wil immers niet dat je kippen veranderen in ware soepkippen in het geval van slecht weer. Een dan kun je maken door middel van een dakplaat. Vergeet ook het legnest niet te voorzien van een dakplaat.
Voor extra bescherming bekleden we de dakplaat met shingles of kant & klaar dakleer met leislag. Je kunt dit vastlijmen, maar wij willen je ten zeerste aanraden de bekleding tevens vast te zetten met wat dunne nagels of nieten zodat het zowel tijdens een windvlaag alsook in de felle zon goed op zijn plek blijft.
Tip: omdat het vaak lastig is om bij het legnest te komen is het raadzaam om het dak ervan zo te maken dat het afneembaar is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van scharnieren of door het gewoon er los op te leggen en er aan de onderzijde twee latjes op te schroeven zodat het niet eraf kan schuiven.
Tip 2: vooraleer je overgaat tot het bekleden van het dak met shingles of dakleer is het aan te bevelen om de dakplaten te voorzien van een laagje verf of beits om het hout extra te beschermen.
Stap 10
Als laatste stap is het tijd voor de ren. Tenminste, als je dit in je ontwerp zo hebt opgenomen, want je kunt natuurlijk ook de kippen prima binnen een omheining laten lopen (zorg er alleen wel voor dat katten en andere roofdieren niet binnen kunnen).
De ren bestaat net als het hok wederom uit een raamwerk. Hoe groot je dit maakt is volledig aan jou, maar zorg ervoor dat de kippen genoeg ruimte hebben om lekker rond te kunnen scharrelen. Bevestig het raamwerk aan het hok. Vergeet ook hier weer geen deur in te maken zodat je later de boel goed schoon kunt maken en ook makkelijk bij je kippen kunt, mocht er iets mee zijn.
Bekleed het raamwerk met kippengaas door middel van nieten of draadkrammen. Vergeet ook de bovenkant oftewel het dak en de ruimte die je onder het hok hebt open gelaten niet hiermee te bekleden.
Tip: het is makkelijker om het raamwerk per deel eerst te bekleden met gaas (dus eerst de voorzijde, dan een zijkant etc.) en het daarna pas in elkaar te zetten. Zodoende kun je het gaas aan de binnenkant bevestigen. Staat natuurlijk wel zo mooi.
Stap 11
Et voilà! Je kippenhok is klaar. Het enige dat nog resteert is een loopplank van het hok naar de ren en natuurlijk het interieur. De loopplank kun je maken van een stuk plank met wat dwarslatjes zodat de kippen niet wegglijden wanneer ze de plank op of af lopen.
Zorg er wel voor dat de plank goed in de reeds eerder gemaakte opening aan de zijkant van het hok past en maak hem ook niet te kort en steil.
Voor wat betreft het interieur bevestig je één of meerdere (afhankelijk van de grootte van het hok en het aantal kippen) zitstokken op een minimale hoogte van 30 cm boven de vloer.
Ook kun je ervoor kiezen om het legnest te verdelen in meerdere delen door middel van tussenschotjes zodat iedere kip haar eigen plekje krijgt.
Indien je het kippenhok nog wil voorzien van een leuke kleur, dan kun je dit als laatste stap doen. in principe hoef je de binnenkant niet te verven, maar mocht je dit toch willen doen dan is het raadzaam om erop te letten dat je verf kiest die niet giftig is voor dieren.
Tip: om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste indringers of eierdieven in het hok kunnen, kun je zowel op de deurtjes als op het legnest een slotje aanbrengen.
Tot slot – Zelf kippenhok maken
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het maken van een kippenhok helemaal niet zo moeilijk als je in eerste instantie misschien zou denken. Zolang je maar de juiste materialen kiest en een goede voorbereiding (met tekening en stappenplan!) treft.
Heb je dit goed voor elkaar, dan zal je al gauw merken dat het klussen en daarmee dus het daadwerkelijk in elkaar zetten van een kippenhok, in de spreekwoordelijke peulenschil veranderd. Wij wensen je in elk geval veel succes!
Mocht je nog vragen/opmerkingen hebben of wil je misschien wel je eigengemaakte kippenhok showen? Laat dan zeker een berichtje achter in de comments, vinden we alleen maar leuk!