Basis gereedschap voor beginners – Must Have!

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Basis gereedschap voor beginners – Must Have!

Wanneer je van plan bent om te gaan klussen in en rondom het huis is het natuurlijk wel zo handig als je over wat basis gereedschap beschikt. Zonder gereedschap ben je namelijk nergens. Maar wat zijn nu de tools die absoluut niet mogen ontbreken in je gereedschapskist? Niet ieder klusje vergt immers hetzelfde gereedschap en bovendien is er tegenwoordig  zoveelkeuze dat wij ons goed voor kunnen stellen dat je, zeker als beginner, door de bomen het bos niet meer ziet.

Om je alvast een beetje in de goede richting te sturen, hebben wij in dit artikel een lijst opgesteld met tools die iedere klusser eigenlijk in huis zou moeten hebben. Mocht je dus nog twijfelen over welke soorten gereedschap je (nog) moet aanschaffen, lees dan gauw verder.

Bekijk ook: Basis gereedschap timmerman

Basis gereedschap – Must have voor iedere klusser

Klauwhamer is het eerste basis gereedschap die je nodig bent

Klauwhamer

Met stipt op één staat toch wel de hamer. Een onmisbaar item in vrijwel iedere gereedschapskist. Echter zal je al snel zien dat er meerdere hamers bestaan en dat deze er allemaal net iets anders uitzien. Hierdoor zijn ze dan ook vaak geschikt voor andere doeleinden. De meest bekende en de functionele is echter de klauwhamer.

Deze hamer heeft aan de voorkant een bolle kop om bijvoorbeeld spijkers in hout te timmeren, al kun je hem natuurlijk ook gebruiken om een nagel in een wand te slaan. Aan de achterzijde zit een klauw waarmee je oude, verwaarloosde spijkers kunt verwijderen.

Daarnaast kan een klauwhamer ook nuttig zijn bij renovatiewerkzaamheden. Zoals het verwijderen van tegels of kastjes die van de muur gesloopt moeten worden. Door de klauw achter het te slopen materiaal te zetten, kun je met vrij weinig inspanning, behoorlijk wat kracht verzetten.

Schroevendraaiers

verschillende soorten schroevendraaiers

Een schroevendraaier is ook zo’n stuk gereedschap dat onmisbaar is. Deze gebruik je, zoals de naam het natuurlijk al verklapt, voor het vast- en losdraaien van schroeven. Zeker wanneer je graag meubels of andere projecten in elkaar zet zal je dan ook al snel zien dat je dit gereedschap regelmatig in je handen zal hebben.

Schroevendraaiers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Uiteraard hoef je deze niet allemaal aan te schaffen, maar een aantal in verschillende maten is wel zo handig.

Kruis – sleufschroevendraaier

De meest bekende schroevendraaiers zijn de Philips ( PH ) kruiskop en de (platte) sleufschroevendraaier. Wanneer je voor beide soorten 2 maten ( klein en groot ) in huis haalt dan kom je met de meeste schroefwerkzaamheden in en rondom huis al een heel eind uit de voeten.

Torx schroevendraaier

Hoewel er vroeger meestal gebruik werd gemaakt van schroeven met een kruis- of sleufkop, wordt het gebruik van Torx schroeven vandaag de dag steeds populairder. De kop van dit soort schroeven is voorzien van een zeskantige inkeping en kun je daarom dan ook alleen vast- en losdraaien met een bijpassende Torx schroevendraaier.

Het voordeel van Torx is dat je hiermee de schroeven (en in feite dus je werkstuk) veel beter kunt vastdraaien. Je hebt namelijk veel meer grip dan bij een kruis- of gleufschroevendraaier. Het is dan ook zeker slim om minimaal één Torx schroevendraaier in je bezit te hebben.

Schroevendraaiersets

Een andere optie waar je voor kunt kiezen is om een schroevendraaierset aan te schaffen.  Deze sets bestaan uit een los handvat en een aantal verschillende bitjes in uiteenlopende vormen en maten. Zo ben je in één klap voorzien van de meest gangbare soorten en bespaar je niet alleen een hoop geld, maar ook nog eens behoorlijk wat plek in je gereedschapskist. Enig nadeel is echter dat deze schroevendraaiers vaak minder sterk zijn en in de meeste gevallen bovendien een redelijk dik handvat hebben, waardoor ze met name op krappe plekken lastiger zijn te gebruiken.

Spanningzoeker

Een spanningzoeker is een kleine schroevendraaier waarmee je, in tegenstelling tot met een gewone schroevendraaier, kan meten of er ergens spanning opstaat. Zo voorkom je een stroomschok wanneer je bijvoorbeeld een wandcontactdoos of kroonsteentjes (de)monteert, maar ook bij losliggende draden waarvan je niet zeker weet of deze onder spanning staan, is een spanningszoeker handig.

Ring/steeksleutels

ring en steeksleutels

Ook ring/steeksleutels behoren tot het basis gereedschap van iedere klusser. Deze sleutels gebruik je voornamelijk voor het vastzetten en losdraaien van bouten en moeren. Een ringsleutel is helemaal dicht en heeft in de meeste gevallen aan de binnenkant 12 tandjes zodat je de sleutel op verschillende manieren op de bout of moer kan zetten.

Een steeksleutel daarentegen is aan de voorkant open en schuif (steek) je om de bout of moer heen in plaats van er op. Echter kun je een steeksleutel meestal maar op 6 manieren om de moer heen steken. Dat kan soms lastig zijn omdat je dan net niet genoeg kracht kan zetten.

Toch heeft een steeksleutel ook een belangrijk voordeel ten opzichte van een ringsleutel. Vanwege de open vorm is dit soort sleutel namelijk veel beter in te zetten bij klussen op lastige plaatsen. Je hoeft de sleutel er immers alleen maar om te steken in plaats van er overheen te schuiven.

Beide sleutels hebben dus zo hun voor- en nadelen. Je kan er daarom dan ook voor kiezen om beide soorten los te kopen, maar je bent een stuk voordeliger uit door combinatiesleutels aan te schaffen. Deze sleutels zijn aan de ene kant open ( steeksleutel ) en zijn aan de andere zijde dicht ( ringsleutel ). Bovendien bespaar je door deze combinatie ook nog eens ruimte in je gereedschapskist: een dubbele win-win situatie dus.

Bahco ( verstelbare moersleutel )

Bahco sleutel

Ook een verstelbare moersleutel kun je gebruiken voor het vast zetten of losdraaien van bouten en moeren. Het voordeel van deze tang is dat deze is voorzien van een wieltje waarmee je de diameter aan kan passen. De Bahco past hierdoor dus op vrijwel iedere maat bouten en moeren. Ideaal wanneer niet steeds wilt zoeken naar de juiste maat steek- of ringsleutel.

Combinatietang

De combinatietang is nog zo’n tang die eigenlijk iedere klusser in huis zou moeten hebben. Deze 3 in 1 tang heeft namelijk verschillende functies, zoals het knippen van ijzerdraad of kabels, maar kan tevens gebruikt worden om oude spijkers te verwijderen of om een klein boutje mee vast te draaien. Je snapt het al: deze tang heeft zijn naam niet voor niks gekregen.

Handzaag/Metaalzaag

zaag gereedschap

Naast tangen, een hamer en schroevendraaiers mag een goede zaag natuurlijk ook niet ontbreken. Het komt natuurlijk weleens voor dat je iets moet zagen. Bijvoorbeeld een boekenplankje die je op maat wilt hebben, een inkeping in laminaat, of een gordijnrail die moet worden ingekort.

Van alle zagen die er bestaan is de handzaag veruit de bekendste en ook vaak de goedkoopste. Deze zaag is in feite een ware alleskunner als het op hout aankomt. Je gebruikt hem dan ook voor het zagen van vrijwel alle soorten hout, zoals balken, trespa, plaatmateriaal, latten, planken, tuinpalen, vlonderhout etc.

Naast een houtzaag is ook een ijzerzaag zeker niet verkeerd. Zoals de naam eigenlijk al zegt gebruik je deze zaag voor ijzer en metaal. Hoewel je in eerste instantie misschien niet denkt dat je vaak in ijzer zal gaan zagen, blijkt in de praktijk toch al snel dat dit vaker voorkomt dan je verwacht. Een waterleiding op maat zagen, uitstekende spijkers en bouten afzagen of een stukje plaatmateriaal inkorten voor het één of ander; het zijn allemaal zomaar dingen die je tijdens het klussen in en rondom huis tegen kunt komen.

Waterpassen

Wanneer je iets gaat ophangen of (ver)plaatsen wil je natuurlijk dat het recht komt te staan of hangen. Dit ziet er immers niet beter uit, maar voor veel elektrische apparatuur is het bovendien ook essentieel dat deze recht staat. Een waterpas is hier het perfecte hulpmiddel voor. Een waterpas is een balk die voorzien is van een doorzichtig glazen of kunststof buisje dat gevuld is met een gekleurde vloeistof en een luchtbel. Op het buisje staan twee streepjes getekend. Wanneer de luchtbel precies tussen de twee streepjes komt, hangt of staat iets waterpas en dus recht.

De meeste waterpassen zijn tegenwoordig zelfs voorzien van twee luchtbel buisjes: eentje horizontaal en eentje verticaal. Zo kun je naast iets waterpas stellen ook controleren of iets in het lood staat. Bijvoorbeeld een metselprofiel of een hoge kast.

Boormachine

Accuboormachine behoort tot het basis gereedschap van iedere klusser

Wanneer je iets aan de wand wilt ophangen, zul je in de meeste gevallen eerst moeten boren zodat je een plug kan plaatsen en vervolgens een schroef of haak. Dit doe je uiteraard niet met de hand, maar met een boormachine.

Er zijn zowel bekabelde boormachines als machines die werken op accu. Onze voorkeur gaat uit naar een accuboormachine. Hiermee ben je immers veel mobieler en bovendien werkt een boormachine met accu net wat makkelijker dan eentje met kabel.

Bij aankoop van een accuboormachine moet je er echter wel op letten dat je deze niet verward met een schroefmachine. Deze twee tools lijken qua uiterlijk namelijk erg veel op elkaar, maar zijn in gebruik zeer verschillend.  Zoals de naam immers al doet vermoeden zijn schroefmachines alleen geschikt om te schroeven. Voor het boren van gaten zijn deze machines dan ook niet geschikt en maak je, in het slechtste geval, het gereedschap alleen maar mee kapot.

Bekijk hier onze top 10 accuboormachines

Duimstok en rolmaat

Meten is weten! Dit is een feit waar we niet omheen kunnen. Als klusser zorg je er dan ook voor dat je altijd een rolmaat en duimstok bij de hand hebt. Een rolmaat is makkelijk om bijvoorbeeld de vierkante meters van grote oppervlaktes op te meten, zoals een woonkamer vloer, stuk omheining of een lange wand.

Voor het overzetten van maten op bijvoorbeeld een strookje hout, tegel of laminaat, kun je beter een duimstok gebruiken. Een duimstok kun je eenvoudig uitklappen en is meestal verkrijgbaar van 1 tot 2 meter (al zijn er ook nog langere exemplaren te koop). Vanwege hun korte afmeting zijn ze dus ideaal voor het meten van kleinere oppervlaktes.

Meer handig gereedschap om te hebben

Wat hoort nog meer tot het basis gereedschap van iedere klusser

Naast de gereedschappen die je hierboven ziet staan zijn er nog een aantal andere kleine hulpmiddelen en materialen die als beginnend klusser een handige uitkomst kunnen bieden. Welke dat zijn lees je hieronder:

  • Potloden
  • Lijm – kit
  • Boor- en bitsetje
  • Spijkers, schroeven en pluggen
  • Lijmklem
  • Hout- en steenbeitel
  • Stanley mes
  • Werkhandschoenen & veiligheidsbril
  • Stofmaskers

Basis gereedschapsset

basis gereedschapsset kopen

Wanneer je van plan bent om gereedschap te gaan kopen, raden wij je aan om eens te kijken naar een basis gereedschapsset. Dit is goedkoper dan wanneer je alles los koopt en kan je dan ook zomaar een hoop geld besparen.

De sets zijn uitgerust met handige tools voor uiteenlopende klusjes. Denk hierbij aan een hamer, schroevendraaiers, beitels, zagen, tangen, waterpas, sleutels en noem maar op. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit er wel in.

Daarnaast wordt er in de meeste gevallen al  standaard een opbergkoffer, tas of kist bijgeleverd om het gereedschap in op te bergen. Zo hou je alles ook na het klussen netjes bij elkaar en overzichtelijk.

Tot slot – Het basis gereedschap

Wij hopen dat wij je met dit overzicht een goed beeld hebben kunnen verschaffen van het belangrijkste basis gereedschap. Met de genoemde tools weten wij zeker dat je de meeste klussen in en buitenshuis kunt klaren. Als laatste willen wij je nog even meegeven dat goed gereedschap het halve werk is. Bespaar dus niet op de kosten en zorg dat je kwaliteit in huis haalt. Goedkoop is bij gereedschap veelal duurkoop.

Heb je vragen of ontbreken er nog tools in dit overzicht die volgens jou absoluut thuis horen in het gereedschapsarsenaal van iedere klusser? Laat het dan weten door hieronder een reactie achter te laten!