Gereedschap timmerman overzicht 2020

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Gereedschap timmerman overzicht 2020

basis gereedschap timmermanKlussenEen timmerman krijgt vaak te maken met verschillende soorten klussen. Denk hierbij aan het plaatsen van kozijnen, restaureren van trappen, deuren afhangen, profielen stellen, en ga zo maar door. Om deze klussen te kunnen uitvoeren is goed gereedschap van groot belang. Het is dan ook niet vreemd dat het gereedschap arsenaal van de timmerman erg uiteenloopt. Van standaard uitrusting, zoals een duimstok, hamer en handzaag, tot aan elektrische machines voor specifieke werkzaamheden. Ben je benieuwd welk tools dit zijn en wat zeker niet mag ontbreken in zijn of haar gereedschapskist? In dit overzicht ontdek je het allemaal!

Bekijk ook: Basis gereedschap voor beginners

Basis gereedschap timmerman

De basis uitrusting bestaat voornamelijk uit handgereedschappen. Deze tools heeft elke timmerman nodig om verschillende werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Handzagen

Een timmerman zonder een goede zaag? Dat bestaat niet. Een timmerman heeft voor de kleinere zaagwerken diverse soorten zagen nodig, zoals een handzaag, figuurzaag of een kapzaag.

Diverse hamers

Met de hamer sla je natuurlijk de spijker op zijn kop, maar er zijn meerdere soorten hamers die een timmerman nodig heeft. Zoals een klauwhamer voor het verwijderen van oude spijkers of een houten hamer om het materiaal niet te beschadigen.

Schroevendraaiers

Het komt regelmatig voor dat je ergens handmatig een schroefje moet in of aandraaien. Een setje schroevendraaiers met zowel plat als kruiskoppen horen dan ook zeker thuis in het gereedschap arsenaal van een timmerman.

Schuur en schaaf gereedschap

Om ruwe zaagsneden mooi glad te maken en oneffenheden bij te werken, heeft een timmerman een aantal hulpmiddelen tot zijn beschikking. Om splinters weg te werken word er vaak gebruik gemaakt van een schuurblokje of deltaschuurmachine. Daarnaast beschikt een timmerman ook altijd over een blokschaaf of vijl om spaanders te verwijderen.

Beitels

Daarnaast moeten er ook wel eens iets bij gehakt worden om iets passend te maken, bijvoorbeeld stukken steen of specie resten zodat het raamkozijn past. Hiervoor zijn steenbeitels doorgaans geschikt. Voor het maken van inkeping in hout gebruikt de klusser altijd 1 of meerdere houtbeitels.

Afteken en meet gereedschappen

Bij timmerwerkzaamheden draait het om millimeterwerk. Juist meten en aftekenen is dan ook zeer belangrijk. Elke timmerman heeft dan ook op zijn minst meedere potloden, priem, en een stanley mes in zijn kist. Voor het op of inmeten word er gebruik gemaakt van verschillende meetgereedschappen, zoals een duimstok, winkelhaak, zweihaak, rolmaat, schuifmaat en meetlinten.

Waterpas

Omdat een timmerman altijd secuur te werk moet gaan is ook een waterpas onmisbaar. Een korte waterpas word vooral gebruikt voor het recht ophangen van korte planken, keukenkastjes of vensterbanken. Een waterpas van 2 meter is handig voor het waterpas of te lood stellen van lange materialen, zoals profielen of grote balken.

kitspuit

Ook heeft een timmerman altijd een kitpistool bij de hand. Dit is nodig voor het afdichten van kieren, bijvoorbeeld langs kozijnen. Ook voor het verlijmen van plinten of andere materialen is een kitspuit handig. Hierbij moet je denken aan het bevestigen van plinten en materialen waarbij er niet geschroefd kan worden.

Lijmklemmen

Het komt regelmatig voor dat houtverbindingen niet geschroefd maar gelijmd worden. Lijmklemmen zijn dan ook ontzettend handig, omdat deze hulpmiddelen het hout gedurende tijd op zijn plek houdt. De ervaren vakman heeft er dan ook altijd minimaal 2 bij zich.

Gereedschapskits timmerman

Om deze tools te kunnen vervoeren is een gereedschapskist niet onbelangrijk. Deze moet ten eerste over voldoende ruimte beschikken zodat het gereedschap er natuurlijk ook in past. Daarnaast kiest de timmerman  eerder voor een houten kist dan een stalen kist omdat deze laatste kan gaan roesten. Een bouwvakker werkt immers in weer en wind!

Elektrische gereedschap van een timmerman

Naast de hierboven genoemde hand gereedschappen, zijn er ook een aantal elektrische tools die onmisbaar zijn voor de timmerman. Hieronder hebben wij er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Boormachines

Elke timmerman heeft op zijn minst een goede accuboormachine tot zijn beschikking. Hiermee word er niet alleen mee geschroefd, maar ook lichte boorwerkzaamheden mee verricht. Ander boormachines die in het gereedschap arsenaal thuis horen, zijn een klopboormachine en boorhamer.

Bekijk onze top 5 boormachines

Zaagmachines

Naast boormachines zijn ook zaagmachines veel gebruikte tools tijdens de werkzaamheden. Deze worden vooral gebruikt bij grote en veelvuldige zaagwerkzaamheden die niet of nauwelijks te doen zijn met een handzaag. Veelvoorkomende zaagmachines zijn een decoupeerzaag, cirkelzaag, afkortzaag, reciprozaag, lintzaag en een zaagtafel.

Bekijk onze top 5 zaagmachines

Schuurmachines

Om het gezaagde materialen mooi glad af te werken zijn schuurmachines ontzettend handig. Voor de kleinere oppervlaktes of hoeken en zijn deltaschuurmachines het meest geschikt. Voor de grotere oppervlaktes kiest men eerder voor een excentrische of een bandschuurmachine.

Bekijk onze top 5 schuurmachines

Nietpistool of tackers

Nietpistolen en tackers zijn handige machines om snel en efficiënt materialen te bevestigen. Zoals latten, plinten of gipsplaten. Er zijn zowel hand nietpistolen als pneumatische tackers. Deze laatste is geschikt om ook door bijvoorbeeld tegels of stenen heen te schieten.

Bekijk onze top 5 accu tackers

Accessoires en hulpmiddelen

Bouwlamp

Klussen in het donker is funest. Wanneer je goed werk wilt leveren is voldoende licht noodzakelijk. Bij de timmerwerkzaamheden geldt dit net zo. Daarom heeft een timmerman ook altijd een bouwlamp bij zich zodat hij ook bij niet verlichte ruimtes kan zien wat hij doet!

Bekijk de top 5 bouwlamp op accu

Kabelhaspels en verlengsnoeren

Een kabelhaspel of verlengsnoer is handig om er niet altijd een stroompunt op de bouw of in de ruimte aanwezig is. De haspel is het meest idealer. Deze hebben een lengte van tot wel 50 meter en kunnen meerdere apparaten op aangesloten worden.

Bouwstofzuiger

Ondanks dat het in de kluswereld verlplicht is, een goede stofafzuiging tijdens de zaag, boor en slijpwerkzaamheden werk niet alleen prettiger, maar het is ook nog eens beter voor de gezondheid. Een timmerman zal dan ook altijd een bouwstofzuiger bij zich hebben voordat die begint met zagen, boren of slijpen.

Bekijk hier onze beste bouwstofzuiger top 5 

Tot slot – Gereedschap timmerman

Zoals je hebt kunnen lezen is er nog best wel wat gereedschap nodig om alle timmerwerkzaamheden goed uit te kunnen voeren. De kosten kunnen dan ook flink oplopen wanneer je alle tools in huis wilt halen. Tot slot willen wij nog wel vermelden dat er een degelijk verschil zit in het gereedschap van een timmerman die in de ruwbouw werkt, dan die van iemand die voornamelijk onderhoudsklusjes verricht.

De klusser die in het onderhoud zit zal over het algemeen minder nodig zijn dan de bouwvakker die betonbekistingen maakt of de profielen van een metselaar aan het stellen is. Desondanks hopen wij toch dat dit overzicht je een goed beeld heeft kunnen geven over de basis gereedschappen van een timmerman.

Heb je suggesties of vragen? Stel ze dan gerust hieronder!