Beste bandschuurmachine in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Schuurmachines » Beste bandschuurmachine in 2023

Er zijn veel verschillende schuurmachines, maar de beste schuurmachine om grote oppervlaktes, zoals plaatmateriaal, deuren te schuren, zijn bandschuurmachines. Inmiddels bieden veel merken dit soort powertools aan. Mocht je een bandschuurmachine willen aanschaffen, maar door de bomen het bos niet meer zien, dan vind je hieronder onze selecte met de 5 beste bandschuurmachines.

Daarnaast vind je onderaan het artikel een handige koopgids met alle punten waar je bij de aanschaf op kunt letten zodat je zeker geen miskoop doet.

Beste bandschuurmachine top 5

Metabo BAE 75

4.5 out of 5 stars
beste bandschuurmachine kopen voor de doe het zelve

Met de Metabo BAE 75 bandschuurmachine schuur je elk oppervlakte netjes glad. Met een vermogen van 1010 watt is geen enkele oppervlakte voor deze machine te lastig. De 7,5 centimeter brede schuurband draait op maximaal vermogen maar liefst 450 meter per minuut in het rond. Daarnaast beschikt de BAE 75 over een aantal handige extra’s waardoor zelfs een beginner er goed mee overweg kan. Zo wordt hij geleverd met een extra handgreep zodat je hem altijd goed onder controle kunt houden en de kracht over de machine gelijkmatig wordt verdeeld. Bovendien wordt er een langsgeleider meegeleverd voor nog preciezer schuurwerk en tot slot vind je ook nog een stofzak in de verpakking zodat je werkplek tijdens het schuren niet veranderd in een stofwolk.

 • Ook geschikt voor de hobbyist
 • Handige accessoires voor preciezer schuurwerk
 • Inclusief een stofzak om stofvrij te werken
 • Wat aan de zware kant
Bekijk op Bol.com

Bosch PBS 75 AE SET

4.5 out of 5 stars
Beste bandschuurmachine kopen van het merk Bosch

Met zijn 750 watt en traploze toerentalinstelling pas je de Bosch PBS75AE SET naar gelang iedere klus eenvoudig aan. Zo kun je zelf de schuursnelheid bepalen, met een minimale snelheid van 200 meter per seconde tot een maximale snelheid van 350 meter per seconde. Door het automatische bandsysteem blijft de schuurband altijd op zijn plek en hoef je je geen zorgen te maken over dat deze tijdens het werken scheef loopt, of zelfs eraf loopt. Tevens verwissel je deze band ook nog eens eenvoudig dankzij het schuurband-spansysteem. Als extra accessoire krijg je bij de PBS 75 AE SET een houder zodat je de machine ondersteboven op een werkbank kunt vastzetten. Deze optie is ideaal voor het wat preciezere werk en het gladschuren van bijvoorbeeld kleinere stukken hout.

 • De schuursnelheid van deze tool kun je zelf instellen
 • Schakelknop kun je vastzetten waardoor je deze niet vast hoeft te houden
 • Stofbak
 • De korte stroomkabel van 2 meter beperkt de bewegingsruimte
Bekijk op Bol.com

Stanley FMEW204K 

5 out of 5 stars

De Stanley FMEW204K Bandschuurmachine met een krachtige 1010 Watt motor is perfect voor het schuren van diverse materialen. De variabele snelheid biedt optimale controle en de snelle en efficiënte afname van materiaal. Met een schuurband van 75mm x 533mm (meegeleverd) en een snelheid tot 380 b.p.m. zorgt de machine voor een nauwkeurige afwerking. De automatische bandsporingsinrichting met manuele bijstellingsmogelijkheid zorgt ervoor dat de schuurband precies loopt. De lage vibratie verhoogt het comfort en de gebruiksduur en het design van de 2 handgrepen met rubberen bekleding zorgt voor extra grip. De geïntegreerde opvangzak zorgt voor een schonere werkomgeving. De machine heeft een lengte van 330mm, hoogte van 160mm, diepte van 140mm, en een kabellengte van 4 meter. Inclusief 1x 80K schuurband en kwalitatieve koffer met metalen sluitingen. De garantie is standaard 1 jaar en kan worden uitgebreid naar 3 jaar na registratie via Stanley.

 • Variabele snelheidsregeling
 • Lange stroomkabel van 10 meter
 • Aan de zware kant
Bekijk op Bol.com

Black & Decker KA88-QS

4 out of 5 stars
Beste bandschuurmachine kopen van black en decker

Compact maar toch sterk, dat is de Black & Decker KA88-QS. De 75 millimeter brede schuurband draait met een maximumsnelheid van 250 keer per minuut in het rond. Razendsnel dus. Dankzij de schuin oplopende schuurband aan de voorzijde is deze machine zelfs langs randen te gebruiken of onder bijvoorbeeld balustrades of andere moeilijk bereikbare plekken zodat je zeker geen plekje over hoeft te slaan. De KA88-QS heeft in tegenstelling tot sommige bandschuurmachines geen stofzak maar een stofafzuig aansluiting. Je koppelt hem dus eenvoudig aan vrijwel ieder stofafzuig systeem die vervolgens er dan weer voor zal zorgen dat er geen stof en zaagsel op je werkplek terecht komt. Niet alleen werkt dit een stuk fijner en schoner, maar het is ook nog een stuk gezonder aangezien dit stof ook niet meer in je luchtwegen terecht kan komen.

 • Weegt slechts 3,9 kg
 • Schakelaar kun je locken waardoor je deze niet hoef vast te houden
 • Aansluiting voor stofafzuig systeem, zoals een bouwstofzuiger
 • Schuursnelheid is niet aan te passen
Bekijk op Bol.com

Makita 9403

5 out of 5 stars
beste bandschuurmachinen kopen voor de professionals

Een echte zware jongen is de Makita 9403. Niet alleen is dit de zwaarste, maar ook nog eens de snelste bandschuurmachine uit het assortiment van Makita. Met een vermogen van 1200 watt en een schuurband snelheid van maar liefst 500 meter per minuut is deze machine een ware alleskunner onder zijn soort en schuurt hij met gemak diverse oppervlaktes. Zo verwijdert de 9403 niet alleen oude verflagen, maar gebruik je hem ook voor het opschuren van verf zodat je er een nieuwe laag op kunt zetten. Door de extra handgreep is de machine handig en stabiel in gebruik en met de geïntegreerde stofafzuiging wordt het overgrote gedeelte van het stof en schuursel meteen opgevangen in de meegeleverde stofzak.

 • Krachtige motor en hoge bewegingssnelheid
 • Aansluiting voor een afzuigsysteem
 • Lange stroomkabel voor meer bewegingsvrijheid
 • Weeg 5,7 kg daardoor relatief zwaar
 • Heeft geen variabele snelheidsinstellingen
Bekijk op Bol.com

Meer schuurmachines top 5 & koopgidsen

Koopgids: Bandschuurmachine kopen

Een bandschuurmachine is het ideale hulpje wanneer je snel en makkelijk oppervlaktes moet schuren. Met name grote oppervlaktes zoals muren, vloeren, deuren en grote stukken hout schuur je met een bandschuurmachine snel egaal en glad. Daarnaast zijn deze schuurmachines uitermate geschikt om grote hoeveelheden materiaal af te nemen, waardoor je hem ook kunt gebruiken voor het bij- en op maat schaven van hout en om oude verflagen mee te verwijderen.

Wil je een bandschuurmachine kopen maar weet je niet waar je op moet letten, of heb je juist al een keuze gemaakt maar weet je niet zeker of dit de juiste is dan helpen we je graag. Hieronder vind je een aantal punten waar je op kunt letten zodat je zeker de beste machine kiest die bij jou en het werk past.

Het vermogen

Zoek je een bandschuurmachine voor grote en/of zware klussen, dan is een machine met een hoog vermogen een goede keuze. Hoe hoger het aantal watt, over des te meer kracht de machine beschikt. Zoek je een bandschuurmachine voor lichter werk of ben je van plan om hem maar sporadisch te gebruiken, dan volstaat een lager vermogen ook prima.

Parallel- en verstekgeleider

Een bandschuurmachine waar een parallel- of verstekgeleider op gemonteerd kan worden biedt nog meer opties en gemak. Met een parallelgeleider schuur je eenvoudig de kopse kanten of juist de zijdes van bijvoorbeeld een houten plank, lat, plaat of balkje. Doordat je het hout tegen de geleider kunt leiden is de hoeveelheid die je eraf schuurt steeds gelijk. Zo voorkom je dat je aan de ene zijde meer eraf haalt dan aan de andere. Deze geleider is dan ook uitermate geschikt voor het vlak maken, alsook het af nemen van enkele millimeters tot zelfs centimeters afhankelijk van de bandschuurmachine.

Een verstekgeleider daarentegen gebruik je, zoals de naam al doet vermoeden, om hoeken of zijdes in verstek te schuren. Ideaal om te gebruiken na het in verstekzagen van bijvoorbeeld houten balkjes, zodat deze nog beter en mooier op elkaar aansluiten.
Vaak is een parallel- en verstekgeleider zo ontworpen dat het beide functies in één heeft. Sommige fabrikanten leveren deze geleider standaard al bij een bandschuurmachine, maar dit is niet de standaard. In sommige gevallen kunnen deze geleiders los bijgekocht worden, al is dit afhankelijk van het merk. Mocht je een parallel- of verstekgeleider handig lijken, let hier dan ook op.

Stofafzuiging

Een stofafzuiging biedt niet alleen meer werkcomfort doordat je werkplek schoon en stofvrij blijft, maar het is bovendien ook nog eens een stuk gezonder. Met een goede stofafzuiging voorkom je namelijk dat het vrijgekomen stof en schuursel in je luchtwegen terecht komt, met alle nare gevolgen van dien. Veel fabrikanten leveren standaard een stofzak bij hun machines. Deze zak klik of klem je meestal eenvoudig aan de bandschuurmachine en hij vangt vervolgens het grootste deel van het stof en schuursel op.

Nadeel is wel dat zulke stofzakken snel vol zitten. Met name bij grote of langdurige klussen dient deze zak dus ook regelmatig leeggemaakt te worden en kun je niet aan één stuk doorwerken. Daarnaast gaat zeer fijn stof alsnog door de zak heen en verspreidt dit zich weer in de lucht. Voor een hobbyist vormt dit geen groot probleem, maar wanneer je de machine dagelijks of bij grote klussen wil inzetten dan is een bouwstofzuiger wellicht een betere keuze.

Hiervoor dien je echter wel een aparte stofafzuiging te hebben waar je de machine op aan kunt sluiten. Het voordeel van een aparte stofafzuiging is dat deze veel meer stof kan opzuigen en je niet tussendoor steeds hoeft te stoppen om de zak te legen. Bovendien is de zuigkracht sterker, waardoor er nog minder fijnstof en schuursel op je werkplek achterblijft.

Schuurraam

Met een schuurraam voorkom je dat de machine scheef wegdraait en er een ongelijkmatig resultaat ontstaat. Een schuurraam zorgt voor een strakke en gladde afwerking van het werkstuk en is vooral handig bij het schuren en egaliseren van grote oppervlakten. Sommige fabrikanten leveren deze accessoire bij hun machine, maar bij de meeste dien je deze er nog los bij te kopen. Hou er bij aanschaf dan ook rekening mee dat wanneer je een schuurraam wil gebruiken, de machine hier voor geschikt is.

Accessoires

Naast bovengenoemde parallel- en verstekgeleiders, schuurramen en stofzakken zijn er nog meer accessoires die handig zijn en waar je op kunt letten bij de aanschaf. Veel fabrikanten gebruiken een standaard maat schuurbanden die je in vrijwel iedere bouwmarkt kunt krijgen of online kunt bestellen. Deze schuurbanden zijn doorgaans verkrijgbaar in verschillende soorten grofheid, zodat je ze naar gelang de klus kunt aanpassen. Toch zijn er een aantal merken die gebruik maken van afwijkende maten en waar je dus alleen specifieke schuurbanden voor kunt gebruiken. Niet heel handig, want deze banden zijn vaak maar op beperkte plekken verkrijgbaar en vaak ook nog eens duur.

Tot slot wordt er bij sommige schuurmachines nog een handig opbergkoffer geleverd. Zo kun je de bandschuurmachine handig en stofvrij opbergen en heb je meteen alles bij handbereik wanneer je de machine nodig hebt. Of dit echt een must is, dient ieder voor zich uit te maken, maar dat het een handige extra is, is zeker een feit.

Waar gebruik je een bandschuurmachine voor?

Een bandschuurmachine wordt gebruikt voor het gladmaken van grote oppervlakken van diverse materialen zoals hout, metaal en kunststof. Het gereedschap is geschikt voor het verwijderen van oude verf- of laklagen, het egaliseren van oppervlakken en het afwerken van randen en hoeken. Door het grote oppervlak dat de machine kan schuren, is het een effectief gereedschap voor het snel en efficiënt afwerken van grote projecten.

Hoe werk je met een bandschuurmachine?

Voor het werken met een bandschuurmachine zijn enkele algemene stappen van belang. Begin met het kiezen van het juiste type schuurband en bevestig deze op de machine. Zet de bandschuurmachine aan en beweeg deze langzaam en gelijkmatig over het oppervlak. Houd de machine op een constante hoek en oefen niet te veel druk uit om overmatig schuren te voorkomen. Werk van grof naar fijn schuurpapier om een gladde afwerking te krijgen en verander de schuurband wanneer deze te versleten is om effectief te werken. Draag altijd oog- en oorbescherming, werk in een goed geventileerde ruimte en gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en hulpmiddelen om letsel te voorkomen. Wees voorzichtig bij het werken met een bandschuurmachine omdat het krachtige gereedschap kan zorgen voor overmatig materiaalverwijdering of schade aan het oppervlak.