Beste excentrische schuurmachine in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Schuurmachines » Beste excentrische schuurmachine in 2023

Één van de beste schuurmachines die erg populair zijn onder fanatieke klussers, zijn excentrische schuurmachines. Het is dan ook niet gek dat je dergelijke machine wilt aanschaffen. Maar wat is de beste excentrische schuurmachine en waar moet je op letten wanneer je van plan bent om dit soort machine aan te schaffen?

Om je op weg te helpen hebben wij een top drie samengesteld van de meest verkochte en tevens beste excentrische schuurmachines op dit moment. Daarnaast vind je een handige koopgids met de belangrijkste punten om op te letten bij aankoop. Zo kies je altijd de juiste variant die past bij jouw wensen.

DeWalt DWE6423-QS

4.5 out of 5 stars

beste excentrische schuurmachine van DeWalt

Dankzij zijn lichte en compacte vormgeving is de DeWalt DWE6423-QS zeer geschikt voor langdurige klussen. Mede door dit design, alsook de handgreep met antislip coating en de beperkte vibraties, is deze schuurmachine zelfs ideaal om met slechts één hand te bedienen. De schuurzool heeft een diameter van 125 millimeter. Afhankelijk van de klus en het te schuren materiaal is het toerental aan te passen met een maximaal van 12.000 schuurbewegingen per minuut. Om troep te voorkomen wordt vrijgekomen stof direct opgezogen in de meegeleverde stofzak. Niet alleen fijn voor je omgeving maar ook voor je gezondheid.

Pluspunten

 • Licht in gewicht en handig om mee te werken
 • Variabele toerental instellingen
 • Stofvrij schuren dankzij de stof opvangzak
 • Comfortabele handgreep

Minpunten

 • Weinig accessoires die worden meegeleverd
 • Geen opbergkoffer om het apparaat in op te bergen

Bekijk op Bol.com

Black & Decker KA280LKA-QS

4 out of 5 starsBeste excentrische schuurmachine kopen van black en decker

De Black en Decker KA280LKA-QS is een ware alleskunner. Deze excentrische schuurmachine tover je in hem in een handomdraai om tot een deltaschuurmachine. Daarnaast wordt er een uitgebreide set aan accessoires meegeleverd. Deze bestaan uit diverse soorten schuurpapier, meerdere opzetstukken, stofafzuiging met filter en een handige opbergkoffer. De schuurzolen van de KA280LKA-QS zijn eenvoudig en zonder bijkomend gereedschap te verwisselen waardoor je snel door kunt van de ene klus naar de andere. Typerend voor deze machine is het zogenaamde Auto-Select systeem waardoor de machine zelf met behulp van een draaiknop voor elk type oppervlakte de juiste schuursnelheid kiest. Dankzij het softgrip handvat ligt de schuurmachine erg goed in de hand.

Pluspunten

 • Een handig apparaat om mee te werken
 • Stofafzuiging om stofvrij te werken
 • Handige accessoires die worden meegeleverd
 • Makkelijk op te bergen en mee te nemen in de koffer

Minpunten

 • Passend schuurpapier is niet overal te verkrijgen

Bekijk op Bol.com



Makita DBO180ZJ

5 out of 5 stars
Beste excentrische schuurmachine kopen voor professionals

Dankzij de (niet meegeleverde) 18 volt accu heb je alle bewegingsvrijheid met de Makita DBO180ZJ. Deze excentrische schuurmachine is dan ook ideaal om te gebruiken als voorbereiding op nieuw schilderwerk van meubilair of de gevel van je huis. De oscillerende en tevens roterende beweging van de 125 millimeter schuurzool verwijdert op een snelle en gelijkmatig lak of verf van diverse oppervlakten. Met de drie geïntegreerde pendelstanden kies je zelf de schuursnelheid, zodat je voor ieder materiaal en bij iedere klus het beste resultaat verkrijgt. Door het lage zwaartepunt is de DBO180ZJ bovendien wendbaar en ligt deze comfortabel in de hand, zelfs wanneer je hem met één hand bedient. Helaas wordt de machine standaard geleverd zonder accu en acculader. Deze zal je dus zelf nog los aan moeten schaffen. De machine word wel geleverd met een stapelbare Mbox. Daarin kun je alles netjes kunt opbergen en meenemen.

Pluspunten

 • Licht in gewicht
 • Bijna geen trillingen voelbaar
 • Koffer om de schuurmachine in op te bergen en te vervoeren
 • Gratis een USB adapter cadeau

Minpunten

 • 1 velletje schuurpapier

Bekijk op Bol.com

Meer schuurmachines top 5 & koopgidsen

Koopgids: Beste excentrische schuurmachine kopen

Dat het aanbod aan machines en merken bij de gemiddelde bouwmarkt of webwinkel zeer ruim is, heb je vast al ontdekt. Een simpele zoekopdracht online of een fysiek bezoekje aan de winkel en je wordt overweldigd door een grote diversiteit aan merken, machines, types, designs en mogelijkheden. Hieruit een juiste keuze maken kan dan ook een behoorlijke opgave worden.

Zeker wanneer je weinig of zelfs geen enkele ervaring hebt met excentrische schuurmachines is het moeilijk om te bepalen wat een machine nu juist goed maakt. Hij kan er immers wel mooi en strak uitzien en voorzien zijn van allerlei handige snufjes, maar betekent dit ook dat de machine in werkelijkheid ook goed zijn werk doet?

Om ervoor te zorgen dat je écht een goede keuze maakt hebben wij een aantal handige tips voor je uitgeschreven. Niet alleen handig voor beginners en amateurs, maar ook voor professionals die door de bomen even het bos niet meer zien.

Kracht

Hoe meer watt, des te krachtiger een machine. Zo geldt ook voor excentrische schuurmachines. Voor eenvoudige huis-, tuin- en keukenklusjes hoef je niet per definitie een machine te kiezen met het hoogst mogelijke wattage. Ben je echter van plan om de schuurmachine te gebruiken onder omstandigheden die best wat van de machine vergen óf bij langdurige klussen waarbij je uren achter elkaar moet schuren, dan is een hoger vermogen een betere keus. Dit geldt overigens ook voor professionals.

Daarnaast is het ook nog handig om te benoemen dat fabrikanten hun nieuwe machines en dus ook het vermogen constant proberen te verbeteren. Zo kan een machine van 10 jaar oud met een vermogen van 500 watt, minder krachtig zijn dan een nieuwe machine met hetzelfde vermogen. Dankzij nieuwe technologie en designs zijn nieuwe machines in veel gevallen dus een stuk beter dan oudere varianten.

Netstroom of accu

Beste excentrische schuurmachine op accu of netstroom kopen?

Een machine op accu biedt optimale bewegingsvrijheid. Je hoeft immers geen rekening te houden met kabels of stopcontacten. Waar je wél rekening mee dient houden is dat je accu altijd is opgeladen. Er is niks zo vervelend om halverwege de klus met een lege accu te komen staan. Om dit te voorkomen kun je overwegen om twee accu’s aan te schaffen, maar dit is in de meeste gevallen geen goedkope optie.

Ook bestaan er merken die gebruik maken van een universele accu die je op een groot aantal machines van het desbetreffende merk kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de accu van een boormachine ook gebruiken voor de schuurmachine van hetzelfde merk.

Heb je echter geen accumachines van hetzelfde merk als waar je toekomstige schuurmachine toe behoort en vind je twee accu’s aanschaffen te duur? Dan zorg je er gewoon voor dat je na iedere klus de accu netjes oplaad zodat je altijd met een volle accu kunt starten.

Kies je echter voor een machine of netstroom, dan hoef je natuurlijk geen rekening te houden met volle en lege accu’s. Je kunt met dit type machines net zo lang doorgaan als je wil. Al ben je wel afhankelijk van stopcontacten en eventuele verlengkabels.

Welke machine je kiest is een keuze die volledig bij jezelf en je persoonlijke voorkeuren ligt. Beide soorten zijn prima en met de technologie van tegenwoordig zijn accumachines vaak net zo krachtig als machines op netstroom.

Excentrische schuurmachine met stofafzuiging

Schuren levert een hoop stof op, dat is een feit waar je niet omheen kunt. Gelukkig kun je hiertegen een aantal dingen doen. Uiteraard kun je alles na gebruik bij elkaar vegen en opzuigen met een stofzuiger. Maar dit kan een behoorlijke taak zijn waar niemand waarschijnlijk nog zin in heeft na het klussen. Helemaal voorkomen dat er stof vrijkomt kun je niet, maar om de grootste bende te voorkomen zijn veel schuurmachines voorzien van een stofafzuigsysteem. Deze kun je onderverdelen in 3 categorieën.

3 soorten stofafzuiging

Zo wordt er bij de ene machine gebruik gemaakt van een stoffen zak die het vrijgekomen stof opvangt, maar gebruikt de andere machine een opvangbak die al dan niet is voorzien van een (micro)filter. Weer andere machines beschikken over een aansluiting waarmee je ze aan een externe bouwstofzuiger of afzuigsysteem kunt koppelen.

Deze laatste categorie is dan ook zeer geschikt voor professionele klussers, als voor regelmatige hobbyklussers die veelal binnen of in slecht geventileerde ruimtes werken. Nadeel is wel dat je hierdoor minder bewegingsvrijheid hebt. Ook komen er extra kosten bij kijken voor een bouwstofzuiger of afzuiging, mits die je uiteraard nog niet hebt.

Een handiger alternatief is dan ook het systeem dat gebruik maakt van een opvangbak met filter. Dit systeem geeft optimale bewegingsvrijheid en dankzij het filter wordt zelfs fijnstof tegengehouden. Na gebruik klik je eenvoudig het bakje los, leegt het in de prullenbak en je bent weer klaar om te gaan.

Nadeel hiervan is echter dat tijdens grote schuurwerkzaamheden het bakje snel vol raakt en regelmatig dient leeg te maken. Dit zorgt voor onnodig oponthoud. Bovendien dien je regelmatig het filter schoon te maken en, bij sommige modellen, zelfs te vervangen. Wederom iets waar best wat tijd in gaat zitten.

Ten slotte zijn er machines die gebruik maken van een stoffen zak als stofopvanging. Ook hierbij geldt dat je bij grote of langdurige werkzaamheden tussendoor de zak zal moeten te legen.

Echter is een stofopvangzak in veel gevallen wel iets groter dan een opvangbakje waardoor je minder snel hoeft te stoppen. Het nadeel is dat fijnstof hier wel door heen komt.

Hoewel een stofzak in grote lijnen prima werkt, is deze niet zo efficiënt als een opvangbak met filter of een externe stofafzuiging.

Formaat

Wanneer je langdurig met een machine moet werken is het van belang dat het formaat juist is. Ook voor een excentrische schuurmachine geldt dan ook: des te groter de machine, des te lastiger te hanteren. Niet alleen zal je merken dat een compact en lichtgewicht design comfortabeler in de hand ligt, maar ook lastig te bereiken plekken zijn daardoor een stuk makkelijker te schuren.

Constante of variabele toerental

Niet ieder materiaal behoeft dezelfde schuursnelheid. Zo heeft het blankschuren van dikke verflagen bijvoorbeeld een hoger toerental nodig, dan het licht opschuren van bestaande verf- of laklagen. Niet alleen krijg je met een toerental dat niet overeenstemt met het materiaal een minder goed of zelfs teleurstellend resultaat, maar ook kan dit het onderliggende materiaal beschadigen. Wanneer je hout met een laagje fineer op een zeer hoog toerental gaat schuren, bestaat er de kans dat het fineer gaat smelten.

Door de hoge schuursnelheid komt er immers warmte vrij, met alle gevolgen van dien. Daarnaast kan de machine bij een onjuist toerental lelijke happen in het materiaal maken die later erg lastig uit te vlakken zijn. Je begrijpt het al, een variabel toerental is ten zeerste aan te raden. Zeker wanneer je verschillende materialen wil gaan schuren. Ben je echter van plan om de schuurmachine voor slechts één materiaalsoort te gebruiken, dan volstaat een constant toerental natuurlijk gewoon.

Gratis accessoires

gratis accessoires voor de beste excentrische schuurmachine

Gratis accessoires zijn altijd mooi meegenomen. Sommige fabrikanten kiezen er dan ook voor om meteen een assortiment aan schuurpapier en eventuele schuurzolen mee te leveren. Zo heb je vanaf de eerste aanschaf alles meteen compleet en kun je direct beginnen. Ideaal wanneer je volledig nieuw bent met de machine en er nog geen accessoires voor in huis hebt.

Wanneer je kiest voor een machine zonder accessoires, dan kun je deze uiteraard zelf er los bij aanschaffen. Let er wel op dat je voor een machine kiest die gebruik maakt van accessoires die voldoende verkrijgbaar zijn en die geen speciale of uitzonderlijke afmetingen heeft.

Zo kun je in veel gevallen bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende merken schuurpapier en ben je niet gebonden aan een specifiek type dat vaak lastig te verkrijgen is.

Opbergtas of koffer

Tot slot kiezen veel fabrikanten om hun machines te leveren met een opbergtas of –koffer. Zeker wanneer je de machine mee wil nemen naar een klus op een andere locatie is dit een zeer welkome accessoire. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om extra accessoires zoals schuurpapier er bij te bewaren zodat je alles netjes bij elkaar houdt.

Ben je niet van plan om de machine mee te nemen en dient deze alleen voor thuisgebruik? Ook dan biedt een tas of koffer een veilige en overzichtelijke opbergwijze.

 

Waar gebruik je een excentrische schuurmachine voor?

Een excentrische schuurmachine is een type schuurmachine dat wordt gebruikt voor het gladmaken en polijsten van oppervlakken van hout, metaal, kunststof en andere materialen. Het is ontworpen om snel en effectief te werken, met minimale trillingen en weinig geluidsoverlast. Door de cirkelvormige beweging en de excentrische rotatie van de schuurpad worden kleine cirkels op het oppervlak geschuurd, waardoor een gelijkmatig en glad resultaat wordt bereikt zonder zichtbare krassen. Dit maakt de excentrische schuurmachine ideaal voor het schuren van grote oppervlakken zoals tafelbladen, deuren, vloeren en muren, maar ook voor het gladmaken van randen, bochten en hoeken. Bovendien kan de excentrische schuurmachine ook worden gebruikt voor het polijsten van oppervlakken door gebruik te maken van speciale polijstschijven. Kortom, de excentrische schuurmachine is een veelzijdig gereedschap dat handig is voor verschillende schuur- en polijsttaken.

Hoe schuren met excentrische schuurmachine?

Een excentrische schuurmachine is een handig gereedschap om hout, metaal en kunststof glad te maken. Kies het juiste schuurpapier en bevestig het op de schuurpad. Maak cirkelvormige bewegingen en oefen niet te veel druk uit om schade te voorkomen. Verander de bewegingsrichting af en toe en reinig het oppervlak na het schuren grondig. Draag oog- en oorbescherming, werk in een goed geventileerde ruimte en gebruik de juiste beschermingsmiddelen en hulpmiddelen om letsel te voorkomen.

Tot slot: Beste excentrische schuurmachine kopen

Als je tot hier bent gekomen, weet je waarschijnlijk wat de beste excentrische schuurmachines zijn en waar je op moet letten als je een excentrische schuurmachine kopen gaat. Het gaat er voornamelijk om hoevaak en waarvoor je de tool wilt gaan gebruiken. Het is een beetje zonde van het geld om een dure tool aan te schaften terwijl je deze maar een enkele keer gebruikt. Ga je er echter dagelijks mee werken? Dan adviseren wij te kijken bij de professionele machines.