Beste vlakschuurmachine in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Schuurmachines » Beste vlakschuurmachine in 2023

Er zijn verschillende schuurmachines op de markt met verschillende eigenschappen en voor verschillende doeleinden. Zo ook de vlakschuurmachine.

Maar wat is nu de beste vlakschuurmachine en waar moet je op letten wanneer je een vlakschuurmachine wil kopen? In deze koopgids laten we zien over welke eigenschappen deze schuurmachines beschikken en waarvoor ze het meest geschikt zijn. Liever direct één van de beste machines kopen? Bekijk dan onze top 4!

Makita BO4565k

4.5 out of 5 starsbeste vlakschuurmachine voor de hobbyist

De Makita BO4565K wordt standaard geleverd met zowel een rechthoekige als een driehoekige schuurzool. Je kiest dus zelf welke zool je gebruikt: de driehoekige voor lastige hoeken of de rechthoekige voor grote vlakken, met de BO4565K hoef je geen enkele klus meer uit de weg te gaan. Dankzij de 28.000 schuurbewegingen per minuut werk je bovendien lekker snel door, zodat je snel verder kunt met de volgende klus. Zelfs het opruimen wordt beperkt tot een minimum aangezien het vrijgekomen stof direct wordt opgezogen en verzameld in de meegeleverde stofbox. Daarnaast zorgen contragewichten ervoor dat het aantal trilling worden beperkt. Kortom de Makita BO4565K is niet alleen een zeer uitgebreide schuurmachine, maar ook een zeer gebruiksvriendelijke en comfortabele.

Pluspunten

 • Verwisselbare schuurzolen voor zowel hoeken als vlakke delen
 • Zeer lage trillingswaarde van 4 m/s voor optimaal gebruikscomfort
 • Vergrendelbare aan-schakelaar laat je continu schuren zonder de knop vast te hoeven houden
 • Inclusief stofbox

Minpunten

 • Hoog geluidsniveau
 • De 2 meter lange kabel zorgt voor beperkte bewegingsvrijheid.

Bekijk op Bol.com


Bosch PSS 250 AE Microfilter

4.5 out of 5 starsBeste vlakschuurmachine kopen van Bosch doe het zelve

Met de Bosch PSS 250 AE Microfilter wordt schuren een koud kunstje. De 250 watt sterke motor van deze tool maakt maar liefst 24.000 schuurbewegingen per minuut, waardoor hij binnen een mum van tijd de meeste schuurklussen klaart. Om het vrijgekomen op te vangen maak je gebruik van de aansluiting voor stofafzuiging óf je sluit de meegeleverde microfilterbox aan. Zo blijft je werkomgeving netjes en schoon en hoef je na gebruik je niet eerst nog bezig te houden met vervelende schoonmaakwerkzaamheden. En ben je eenmaal klaar met schuren? Dan berg je de PSS 250 AE netjes en veilig op in de meegeleverde koffer.

Pluspunten

 • Ideaal voor het schuren van grote vlakke oppervlakten zoals trappen, wanden en houten vloeren
 • De variabele snelheidsregeling laat je zelf de juiste schuursnelheid kiezen.
 • Vergrendelbare aan-schakelaar
 • Stofafzuiging op twee manieren mogelijk
 • Snel schuurpapier wisselen dankzij klittenbandhechtring
 • Inclusief opbergkoffer

Minpunten

 • Toerental zakt soms bij hoge belasting wat resulteert in ongelijkmatig schuurresultaat

Bekijk op Bol.com


Bosch PSS 300 AE

4.8 out of 5 starsBeste vlakschuurmachine kopen voor regelmatige schuren

Wanneer je op zoek bent naar een stevige en vooral sterke vlakschuurmachine, dan is de Bosch PSS 300 AE de ideale partner in crime. Ondanks zijn lichte vormgeving bezit deze machine over een krachtige motor van 250 watt, waarmee hij met gemak 24.000 schuurbewegingen per minuut produceert. Tijdens het schuren op een dergelijk hoog tempo zal er echter behoorlijk wat stof vrij komen. Om te voorkomen dat je werkomgeving verandert in een stoffige bende is de PSS 300 AE voorzien van een microfiltersysteem dat het vrijgekomen stof opvangt in de meegeleverde stofbox. Het klemsysteem zorgt ervoor dat de schuurvellen stevig op hun plek blijven. Wil je echter snel wisselen tussen verschillende vellen, dan kun je ook gebruik maken van het klittenbandsysteem.

Pluspunten

 • Kies zelf of je het schuurpapier bevestigt met klittenband of door middel van de klem
 • Vergrendelbare aan-schakelaar voor continu schuren
 • Word geleverd inclusief opbergkoffer
 • Microfiltersysteem

Minpunten

 • Hoge trillingswaarde van 10m/s

Bekijk op Bol.com


Makita BO3711

5 out of 5 starsBeste vlakschuurmachine kopen voor professionals

Dankzij het lichte gewicht van slechts 1,6 kilogram én zijn compacte design schuur je met de Makita BO3711 niet alleen horizontaal, maar ook verticaal grondig en gecontroleerd. Ideaal om bijvoorbeeld deuren te schuren zonder dat ze eerst uit de scharnieren gehaald hoeven te worden. De 190 watt sterke motor is weliswaar niet zo sterk als zijn grote broertjes, maar desondanks produceert deze vlakschuurmachine 22.000 schuurbewegingen per minuut. Daarnaast stel je het toerental zelf in, waardoor je altijd de juiste snelheid bij het materiaal kiest. Ook over losrakend schuurpapier hoef je je geen zorgen te maken bij de BO3711. Dit zet je namelijk vast met klemmen, waardoor altijd stevig op zijn plek blijft. Zowel in horizontale, als in verticale positie.

Pluspunten

 • Ideaal voor het schuren van trappen, vlakke delen, wanden en houten vloeren
 • Variabele snelheidsregeling voor maximale controle tijdens het schuren
 • Lage trillingswaarde van slechts 3,5 m/s
 • Laag gewicht
 • Inclusief stofopvangbak.

Minpunten

 • Door de kabellengte van 2 meter wordt de bewegingsruimte beperkt.

Bekijk op Bol.comMeer schuurmachines top 5 & koopgidsen

Waarom een vlakschuurmachine

Wanneer je hout gaat schilderen kun je er vrijwel niet omheen om van tevoren het oppervlak te schuren. Niet alleen hecht een (nieuwe) verflaag op een geschuurd oppervlak een stuk beter, maar tevens behaal je met vooraf schuren een veel gladder, strakker en uiteindelijk dus mooier resultaat. Nu kun je dit schuren natuurlijk met de hand doen, maar vaak is dit een behoorlijk tijdrovend klusje. Om het je allemaal een stuk makkelijker en sneller te maken, kun je kiezen om gebruik te maken van een vlakschuurmachine.

Dankzij de rechthoekige schuurzool is dit type machine uitermate geschikt voor het schuren van vlakke oppervlakten, zowel als voorbereiding op schilderwerkzaamheden, als ook om hout een gladde en splintervrije finish te geven.

Koopgids: Beste vlakschuurmachine kopen

Zoals je ziet bestaan er meerdere soorten vlakschuurmachines, met ieder hun eigen accessoires en eigenschappen. En dan is dit nog maar een selectie van slechts vijf machines. In de winkel en online is het aanbod nog vele malen groter. Niet gek, dat wanneer je op zoek bent naar een dergelijke machine je best wel eens last kunt krijgen van keuzestress. Want hoe zit het nu bijvoorbeeld precies met het wattage en wat is het voordeel van een machine op accu?

Om antwoord te geven op al dit soort vragen hebben wij een koopgids samengesteld waarin we alle belangrijke verschillen hebben uitgewerkt. Zo kies je altijd de juiste machine die bij jou en de toekomstige werkzaamheden past, zelfs wanneer je nog helemaal geen kluservaring hebt.

Vermogen

Net zoals bij vrijwel iedere machine geldt ook bij vlakschuurmachines des te hoger het wattage, des te krachtiger is de machine. Zo zal je bijvoorbeeld ondervinden dat je met een machine van 500 watt heel wat sneller kunt schuren, dan met eentje die slechts over 200 watt beschikt. Daarnaast is het wattage ook vaak bepalend voor de materialen die je er mee kunt schuren.

Een krachtige vlakschuurmachine zal namelijk veel beter over weg kunnen met hardere materialen, dan een minder krachtige. Ook voor (semi)professioneel gebruik of langdurig gebruik is een machine met een hoger wattage een betere keuze, aangezien deze machines vaak sterker zijn en hierdoor meer geschikt om voor een langere tijd continue te gebruiken.

Constante of variabele snelheid

Niet ieder materiaal behoeft dezelfde schuursnelheid. In tegendeel zelfs, wanneer je zachte materialen op een zeer hoge snelheid schuurt kan dit resulteren op een onregelmatig resultaat omdat je al snel te veel weg schuurt. Hard hout daarentegen, behoeven dan weer een hogere snelheid omdat de vezels van het hout zo had zijn dat deze zich op een lage snelheid niet goed laten schuren. Ook kunststof of hout dat voorzien is van een laagje (plastic)fineer schuur je voor het beste resultaat op een lagere snelheid. Bij een té hoge snelheid bestaat er in dit geval zelfs de kans dat het materiaal smelt door de warmte die er tijdens de wrijving van het schuurpapier ontstaat, met alle gevolgen van dien.

Zoek je dus een machine om dit soort delicate materialen mee te schuren, dan is eentje met een variabel toerental wellicht een goede keuze. Wil je de machine echter alleen gebruiken voor het schuren van de meest gangbare houtsoorten dan volstaat een constant toerental volledig.

Trillingswaarden

Wanneer je gedurende een lange tijd achter elkaar wil gaan schuren, is het niet alleen van belang dat de vlakschuurmachine comfortabel in de hand ligt, maar je wil ook dat deze zo min mogelijk trilt. Vlakschuurmachines werken door middel van vibratie. Hoewel een hoge vibratie in de meeste gevallen zal leiden tot een goed schuurresultaat, is dit gevoel niet erg comfortabel voor je handen en armen.

Wanneer je al eens eerder met een wat oudere vlakschuurmachine hebt gewerkt herken je vast wel de vermoeide, pijnlijke armen die je na een uurtje continu schuren overhoudt. Gelukkig zijn de meeste nieuwe modellen van handige snufjes waardoor de trillingen naar het handvat voor een groot deel worden gereduceerd. Zeker wanneer je langdurig wil schuren is een vlakschuurmachine met lage trillingswaarden op het handvat een zeer welkome oplossing. Al is deze functie in feite onder alle omstandigheden geen overbodige luxe. Hoe hoger het werkcomfort, des te meer plezier zal je immers van de machine hebben.

Handgreep

Over werkcomfort gesproken. Eén van de belangrijkste onderdelen op een machine die vaak over het hoofd wordt gezien is het handvat. Als deze niet lekker in de had ligt daalt het werk- en prestatieniveau drastisch. Een te grote handgreep werkt niet fijn wanneer je zelf maar kleine handen hebt. En ook een harde, gladde handgreep komt de handligging niet ten gunste. Sterker nog, wanneer een machine uit je handen glipt kan dit tot behoorlijk gevaarlijke situaties leiden. Daarom zijn veel machines tegenwoordig uitgerust met een zogeheten “Soft Grip”.

Softgrip hangreep

Deze laag enigszins zacht rubber biedt niet alleen meer grip tijdens de bediening, maar vangt tevens trillingen op en voorkomt zo dat je handen verkrampen en vermoeid raken. Daarnaast bestaat er nog een groot verschil in handgrepen. In een oogopslag zal je zien dat vlakschuurmachines grofweg onder te verdelen zijn in twee categorieën: muis- oftewel palmmodellen en modellen met een langwerpig handvat die vaak nog zijn voorzien van een extra (al dan niet bolvormige) handgreep.

Verschil

De eerst genoemde modellen zijn ideaal voor het schuren van details en lastig te bereiken hoekjes of plekken. Dankzij het kleine ontwerp kun je dit type schuurmachine prima met één hand te bedienen, waarbij je zelfs nog wat extra druk kunt uitoefenen. Machines met een langwerpig handvat daarentegen zijn eerder geschikt voor het schuren van grote vlakken. Voor extra controle en stabiliteit kun je de machine met twee handen vasthouden. Hierdoor kun je bij dit soort machines dan ook behoorlijk wat druk uitoefenen, wat handig kan zijn bij lastig te schuren materialen.

Welk type handgreep voor jou het fijnste werkt is dus niet alleen afhankelijk van de grootte van je handen, maar ook van de klus die je ermee wil gaan uitvoeren. Probeer daarom, indien mogelijk, voordat je overgaat tot een daadwerkelijke aankoop eerst uit welke handgreep voor jou fijn is om mee te werken.

Vlakschuurmachine op accu of netstroom?

Een vlakschuurmachine op accu geeft je volledige bewegingsvrijheid. Je hoeft immers geen rekening te houden met verlengkabels, stopcontacten die vaak net op de verkeerde plek zitten of snoeren die in je zicht hangen. Ideaal wanneer je moeilijk te bereiken plekken wil schuren, maar ook wanneer je buitenshuis of op een andere locatie de machine wil gebruiken.

Het nadeel van machines op accu is echter dat je er wel ten alle tijden rekening mee moet houden dat je accu opgeladen is. Doe je dit niet, dan kan het zomaar gebeuren dat je halverwege de klus met een lege accu komt te zitten en zult moeten wachten tot hij weer opgeladen is. Wil je dit voorkomen, dan kan het raadzaam zijn om een tweede accu aan te schaffen.

Sommige fabrikanten hebben hier al over nagedacht en leveren hun machines standaard met twee accu’s, maar in veel gevallen zal je deze toch echt zelf aan moeten schaffen.
Heb je geen zin in gedoe? Dan is een machine op netstroom ideaal. Weliswaar dien je er rekening mee te houden dat je altijd een stroomvoorziening in de buurt hebt en wordt de bewegingsvrijheid beperkt, maar je kunt wel lekker vlot doorwerken zonder het risico van een lege accu.

Vlakschuurmachine met stofafzuiging

Schuren resulteert in stof. Hoe je het ook maar wendt of keert, hier kun je niet omheen. Wat je wél kunt doen is ervoor zorgen dat het stof wordt opgevangen zodat niet je hele omgeving veranderd in een woestijn van stof. Veel fabrikanten leveren hun machines dan ook met een mogelijkheid tot stofafzuiging.

Soort stofafzuiging

Waar bij het ene model wordt gekozen voor een stofzak, vind je bij een ander type een stofopvang box (al dan niet voorzien van een filter) of een aansluiting voor een externe stofafzuiging. Welke manier van stofafzuiging je gebruikt hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Alle drie de manieren hebben het voordeel dat ze je werkplek vrij houden van stof al zijn er onderling toch ook wat nadelen te vinden. Zo dien je voor een externe stofafzuiging gebruik te maken van ofwel een bouwstofzuiger of een stofafzuigsysteem. Wanneer je deze nog niet ter beschikking hebt, zijn beide zijn een extra kostenpost die voor de sporadische klusser zich vaak niet loont.

Wat is de beste keus?

Stofafzuiging door middel van een stofzak of opvang box is dan wellicht een betere optie. Wanneer een machine gebruik maakt van een dergelijke stofafzuiging wordt de stofzak of opvang box in de meeste gevallen al meegeleverd door de fabrikant. Zo ben je in één keer voorzien van de nodige accessoires, maar ook deze systemen hebben een nadeel. Ze zitten namelijk snel vol, waardoor je met name bij grotere klussen tussendoor zal moeten stoppen om de zak of de opvang box te legen. Wanneer je van lekker vlot doorwerken houdt, kan dit best tot behoorlijk wat irritatie leiden. Echter zijn dit soort systemen wel een stuk goedkoper dan een externe stofafzuiging waardoor je een afweging zal moeten maken tussen snelheid en efficiëntie of een hogere prijs.

Hoe dan ook, een stofafzuiging is niet alleen van belang om je werkplek schoon en veilig te houden, maar ook je ogen en luchtwegen zullen je dankbaar zijn met een goede stofafzuiging. Kies daarom altijd voor een machine met een dergelijke functie. Zeker wanneer je veelal binnenshuis werkt.

 

Conclusie: Wat is de beste vlakschuurmachine

Of je nu professional bent, hobbyist of zelfs beginnend klusser; goed gereedschap is vaak het halve werk. En dan bedoelen we niet dat je per sé een bepaald merk moet kiezen, maar kijk er bij aanschaf vooral naar wat je met de machine wil gaan doen en welke functies handig voor je kunnen zijn. Afhankelijk van deze gegevens kun je vervolgens bepalen wat de beste vlakschuurmachine voor je is Met de juiste machine is het immers niet alleen aangenamer om te werken, maar het levert ook het beste resultaat.