Beste schuurmachine in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Beste schuurmachine in 2023

Naast boormachines en zaagmachines, zijn schuurmachines een van de elektrische gereedschappen die het meest gebruikt worden tijdens het klussen. Een schuurmachine mag dan haast ook niet ontbreken in het gereedschapskist van een klusser. Ben je van plan om een schuurmachine te kopen, maar kun je door het ruime aanbod slecht een keuze maken, of ben je benieuwd wat de beste schuurmachine is?

In dit artikel hebben wij de meest gebruikte schuurmachines op een rijtje gezet en vind je handige aankooptips zodat je beter een keuze kan maken. Geen tijd om te lezen en wil je liever direct weten wat de beste schuurmachine is? Bekijk dan hieronder onze top 5.

Onze 3 favorieten

Delta schuurmachine

Populaire delta schuurmachine

Bosch PSM 200 AES
4.5 out of 5 stars

Populaire delta schuurmachine

Bandschuurmachine

Populaire bandschuurmachine

Makita 9403
5 out of 5 stars

Populaire bandschuurmachine

Vlakschuurmachine

Populaire vlakschuurmachine

Makita BO3711
4.5 out of 5 stars

Populaire vlakschuurmachine

Beste schuurmachine per soort

Excentrische schuurmachines, bandschuurmachines, vlakschuurmachines, deltaschuurmachines het zijn allemaal voorbeelden van verschillende soorten schuurmachines. Kortom, keuze genoeg.

Hieronder vind je een overzicht van de beste schuurmachines ingedeeld per categorie. Zo vind je in één klik welke machine volgens ons het beste is in zijn soort.

Deltaschuurmachine

Deltaschuurmachines zijn geschikt voor het schuren van oppervlaktes met randen en moeilijk bereikbare hoeken, zoals kozijnen en traptredes.

Deze schuurmachines hebben over het algemeen een compact formaat en zijn licht van gewicht zodat je ook na een lange tijd er prettig mee kan werken.

Voor extra bewegingsvrijheid tijdens het schuren zijn er ook exemplaren die op accu’s werken. Echter zijn deze vaak wel wat duurder dan de bekabelde schuurmachines.

Onze favoriet: Festool DTS 400 REQ-Plus

beste schuurmachine voor hoeken en randen
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Vlakschuurmachine

Voor het schuren en fijne afwerking van rechte oppervlakten zijn vlakschuurmachines zeer geschikt. Deze machines hebben een rechte voetplaat wat ideaal is voor het schuren van bijvoorbeeld deuren of planken hout.

Ook het schuren van randen zijn met deze machines goed te doen. Voor kozijnen of traptredes of andere werkstukken met hoeken zijn deze schuurmachines minder geschikt.

Onze favoriet: Makita BO3711

schuurmachine op accu professional
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Excentrische schuurmachine

Excentrische schuurmachines zijn ideaal voor het schuren van grote grove en gebogen oppervlaktes. Ook ruwe en grove schuurwerk is met een dergelijke tool snel te doen.

Deze machines zijn namelijk voorzien van een ronde zool die naast tril bewegingen ook roterende bewegingen kan maken zodat er snel en efficiënt geschuurd kan worden.

Verkrijgbaar draadloos ( op accu ) en snoer. Hoewel de bekabelde toestellen vaak meer vermogen hebben ben je met een draadloze schuurmachine natuurlijk flexibeler.

Onze favoriet: Makita DBO180RTJ 18V

beste excentrische schuurmachine
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Bandschuurmachines

Voor het snel schuren van tafelbladen, deuren, houten vloeren of grote houten platen, is een bandschuurmachine de beste keus.

Deze schuurmachines hebben een rechthoekige voetplaat met daarop een doorlopende schuurband die over twee rolletjes loopt. Daardoor is het schuren van grote en rechte oppervlaktes in een mum tijd gepiept.

Onze favoriet: Makita 9403J

beste schuurmachine voor grote oppervlaktes
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Stripschuurmachine

Met een stripschuurmachine heb je een tool in handen waarmee je op plekken kan schuren waar andere schuurmachines niet bij kunnen. Bijvoorbeeld inkepingen bij deuren, stijlen van stoelen of hekken, etc.

Je kan ze vergelijken met bandschuurmachines, maar dan voor smalle werkstukken. Echter zijn deze schuurmachines nog niet heel bekend onder klussers en is het aanbod nog beperkt.

Onze favoriet: Makita DBS180Z 18V

beste machine voor moeilijk bereikbare hoeken
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Multischuurmachine

De naam zegt het eigenlijk al, (Multi) een schuurmachine die je op meerdere manieren kan gebruiken. Een goede keus als je als beginnende klusser een tool zoekt die voorzien is van meerdere schuurfuncties en hier niet al teveel geld aan kwijt wil zijn.

Echter moet je er wel rekening mee houden dat deze tools vaak over minder power en functies beschikken dan schuurmachines voor specifieke doeleinden.

Onze favoriet: Bosch PSM 200 AES 2 in 1

Multi schuurmachine favoriet
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Langnekschuurmachine

Een langnekschuurmachine is ideaal voor het het opschuren van hoge wanden en plafonds. Deze machines zijn voorzien van een ronde schuurzool en hebben een uitschuifbare steel waardoor je makkelijk op hoogte kan schuren, zonder er een trapje voor nodig te zijn.

Daarnaast zijn ze ook geschikt om vloeren op te schuren. Dit heeft natuurlijk het voordeel dat je niet hoeft te bukken en daardoor minder snel last krijgt van de rug.

Onze favoriet: Festool Easy LHS-E 225 EQ 230V

professionele schuurmachine voor plafonds
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Vloerschuurmachine

Roterende vloerschuurmachines zijn geschikt voor het opschuren van grote vloeren. Dit kan een parketvloer zijn, maar ook cement of betonboor een.

Deze schuurmachines hebben net als langnekschuurmachines een ronde schuurzool, maar omdat deze een stuk zwaarder zijn, zijn ze niet geschikt voor plafonds of wanden.

Omdat deze machines best prijzig zijn, komen we ze vaak bedrijfsmatig tegen. Voor de doe het zelve die er af en toe gebruik van maakt, is het haast niet rendabel en kun je er beter een huren bij een plaatselijke verhuurbedrijf.

Onze favoriet: Kärcher BDS 43/150 C Classic

professionele schuurmachine voor vloeren
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Beste schuurmachine reviews

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt dus ook voor schuurmachines. Maar hoe weet je of een machine nu wel echt zo goed is als er wordt beweerd? Het antwoord op deze vraag is simpel: door onze schuurmachine reviews te lezen. Hierin vind je namelijk alle informatie die je nodig hebt om tot een goede keuze te komen. Bovendien vullen wij deze reviews regelmatig aan met nieuwe machines. Zo vind je altijd een actueel exemplaar.

[Hier komen binnenkort de reviews te staan]

Beste schuurmachine top 5

 1. Makita 9403 – Krachtige bandschuurmachine ( Geschikt voor groot plaat materiaal )
 2. Makita BO3711 – Vlakschuurmachine ( Geschikt voor grote oppervlakte wanden )
 3. Stanley Fatmax FMCW210D1-QW – Deltaschuurmachine op accu voor meer bewegingsvrijheid
 4. Bosch PSM 200 AES – 2 in 1 schuurmachine
 5. Powerplus POWX047 – Schuurmachine voor plafond en hoge wanden

Makita 9403 – Beste bandschuurmachine (Inclusief stofzak )

beste bandschuurmachine
Makita 9403 bestellen bij bol.com

Wat ons betreft is de Makita 9403 een van de beste bandschuurmachine uit het Makita assortiment. Met deze schuurmachine schuur je in een mum van tijd verschillende schuuroppervlaktes glad. Hij heeft namelijk een vermogen van 1200 watt en de schuurband draait maarliefst 500 meter per minuut in het rond.

Zeer geschikt om verflagen op grote platen hout te verwijderen of op te schuren om een nieuwe verflaag aan te brengen. Hij ligt lekker in de hand en heeft een extra handgreep zodat je hem stevig vast kan houden. Het stof dat vrijkomt tijdens het schuren word opgevangen door de meegeleverde stofzak.

Pluspunten

 • Krachtige machine voor het schuren van grote plaat materiaal
 • Ligt comfortabel in de hand dankzij een extra handgreep
 • Weinig trillingen
 • Schuurband snel en eenvoudig te wisselen
 • Inclusief stofzak om stofvrij te werken

Minpunten

 • Geen variabele snelheidsregeling
 • Weeg 5,7 kg, wat redelijk zwaar is voor een dergelijke tool

Makita BO3711 – Beste vlakschuurmachine

beste vlakschuurmachine
Makita BO3711 bestellen bij bol.com

De Makita BO3711 is een compacte vlakschuurmachine waarmee je dankzij het lichte gewicht, zowel horizontaal als verticaal comfortabel kan schuren. Hij heeft een vermogen van 190 watt en maakt 22.000 schuurbewegingen per minuut, wat ruim voldoende is voor huis en tuin gebruik.

Het schuurpapier bevestig je met klemmen die ervoor zorgt dat het goed vastzit en niet los komt tijdens het schuren. Een pluspunt is de variabele toerental regeling. Daardoor kun je de snelheid eenvoudig aanpassen op het te schuren materiaal. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat het stof in je ogen komt of dat de werkplek een bende word. De meegeleverde stofzak vangt namelijk het stof netjes op.

Pluspunten

 • Geschikt voor wanden of grote platen hout
 • Variabele snelheidsregeling
 • Acceptabel geluidsniveau
 • Schuurpapier eenvoudig te wisselen
 • Stofbak meegeleverd

Minpunten

 • Stroomkabel wat aan de korte kant

Festool DTS 400 REQ-Plus Deltaschuurmachine

Stanley Fatmax FMCW210D1-QW bestellen bij bol.com

De nieuwe generatie compacte schuurmachines RTS, DTS en ETS 125 zijn ideaal voor langdurig en moeiteloos bovenhands schuren en bieden maximale flexibiliteit voor individuele taken. Deze schuurmachines hebben een compacte vorm en een gewicht van slechts 1,2 kg.

De nieuw ontwikkelde MMC regelelektronica garandeert een constant en krachtig toerental, waardoor een 25% hogere afnamecapaciteit mogelijk is. Naast de vele doordachte details, zoals de geïntegreerde Longlife-stofopvangzak, softgrip inlegstukken bij de handgreep en PROTECTOR randbescherming, bieden deze schuurmachines ook een overtuigende prestatie. Met de nieuwe generatie RTS, DTS en ETS schuurmachines heb je zichtbaar, voelbaar en hoorbaar beter gereedschap in handen.

Pluspunten

 • Geschikt voor de fijne afwerking een voor het schuren van moeilijk bereikbare hoeken
 • Vanuit verschillende posities te gebruiken
 • Licht van gewicht waardoor hij lekker in de hand ligt
 • Een kist om de machine in op te bergen

Minpunten

 • Bedraad

Bosch PSM 200 AES – Beste 2 in 1 schuurmachine

beste 2 in 1 schuurmachine voor
Bosch PSM 200 AES bestellen bij bol.com

Wanneer je op zoek bent naar een toestel waarmee je niet alleen hoeken en randen kan schuren, maar ook grote vlakken, zoals deuren of lange balken, dan is de Bosch PSM 200 AES een goede keus. Deze tool verander je namelijk in een oogwenk om naar delta of vlakschuurmachine.

Daarnaast is hij voorzien van een aantal handige features, zoals een variabele toerental instelling, constante toerental, zodat je de knop tijdens het schuren niet vast hoeft te houden en wissel je razendsnel van schuurzool dankzij de klittenband bevestiging. Deze compacte toestel ligt lekker in de hand en weegt maarliefst 1,4 kg, zodat je er comfortabel mee kan werken.

Bovendien doet dit toestel weinig onder van professionele schuurmachines, hij beschikt namelijk over 200 watt aan vermogen en maakt max 26.000 schuurbewegingen per minuut. Het stof die daardoor vrijkomt word voor het grotendeels opgevangen door de stofbox.

Pluspunten

 • 2 in 1 tool
 • Beschikt over een variabele snelheidsregeling
 • Schakelaar vast zetten zodat je deze niet vast hoeft te houden
 • Weinig vibraties
 • Inclusief koffer

Minpunten

 • Enkel maar 2 schuurvellen meegeleverd

Powerplus POWX0477 – Beste schuurmachine voor plafond en hoge wanden

beste schuurmachine voor plafond
Powerplus POWX0477 bestellen bij bol.com

Met de Powerplus POWX0477 heb je een betaalbare schuurmachine in huis waarmee je direct aan de slag kan. Deze langnek schuurmachine word namelijk geleverd met maarliefst 12 schuurvellen, zowel ronde vellen voor de grote oppervlaktes en driehoekige voor de lastig bereikbare hoeken.

Daarnaast is de lans uitschuifbaar tot wel 165 cm, zodat je makkelijk bij het plafond kan komen en niet hoeft te bukken bij het opschuren van de vloer. Een relatief goedkope toestel die zeer geschikt is voor degene die af en toe een wand of vloer wil gaan schuren. Voor de vakman die er dagelijks mee moet werken is hij wat aan de zware kant.

Pluspunten

 • Uitschuifbaar tot 165 cm lang
 • Meerdere schuurvellen meegeleverd
 • Variabele snelheidsregeling
 • Geschikt voor hoge muren en plafonds

Minpunten

 • Aan de zware kant

Koopgids: Beste schuurmachine kopen

Nu je weet welke schuurmachines geschikt zijn voor welke klus, zijn er nog een aantal belangrijke punten waar je rekening mee kunt houden. Deze hebben wij hieronder in onze koopgids geplaatst.

Beste schuurmachine koopgids

Professioneel of hobbymatig

Schuurmachines zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklasses. Over het algemeen geldt, hoe hoger de prijsklasse, des te beter en sterker de machine. Echter voor thuis gebruik is een duur model vaak overbodig. Deze zijn eerder geschikt voor als je er dagelijks mee moet werken en de machine veel te verduren heeft.

Voor het af en toe opschuren van bijvoorbeeld kozijnen of traptredes, zijn de goedkopere machines vaak al meer dan voldoende. Tevens zou het zonde zijn als een dure Makita schuurmachine in de schuur beland en zelden gebruikt word.

Schuurmachine met stofafzuiging

Schuren veroorzaakt stof. Dit werk niet alleen minder prettig , maar is ook nog eens slecht voor de gezondheid. Een schuurmachine met afzuiging is wat ons betreft een must have. Deze vangt namelijk voor het grote deels het stof op die vrij komt tijdens het schuren. De kleinere modellen beschikken vaak standaard over een stofbakje of zak.

Voor de meeste huis en tuin klusjes is dit vaak voldoende. Bij grotere machines waarbij er veel zaagsel en stof vrijkomt, zoals een bandschuurmachine, kun je beter gebruik maken van een bouwstofzuiger. Deze hoef je minder vaak leeg te gooien en is het beste stofafzuigsysteem die je voor deze tools kan krijgen.

Schuurmachine op accu of netstroom – Wat is de beste koop?

Naast bekabelde tools zijn er ook modellen die op accu’s werken. Het voordeel hieraan is dat je natuurlijk veel mobieler bent ten opzichte van bekabelde machines. Je hoeft immers niet op zoek naar een stopcontact en hebt verder geen gedoe met verlengkabels of haspels die je uit moet rollen om te kunnen beginnen.

Het nadeel is dat je tijdig de accu’s moet wisselen. Vooral bij langdurig schuren is het verstandig om altijd een tweede accu bij je te hebben zodat je ten alle tijden door kan werken. Werk je al met accu gereedschap? Dan is het natuurlijk slim om een accu schuurmachine te kopen van het zelfde merk, zodat je deze ook kan gebruiken voor het andere gereedschap.

Let wel op dat machines op accu in de meeste gevallen duurder zijn dan bekabelde tools met dezelfde specificaties.

Gebruikersgemak

Het werk een stuk prettiger als gereedschap lekker in de hand ligt. Vooral wanneer je veel moet schuren wil je de schuurmachine niet steeds weg moeten leggen omdat je last van je armen krijgt. Je kan het beste naar de bouwmarkt gaan om verschillende modellen vast te houden, zodat je voor jezelf kan bepalen welke machine het beste aanvoelt.

Echter is dit lastig wanneer je online je aankoop wilt doen. Lees in dit geval de ervaringen van anderen en kijk dan vooral naar wat men zegt over het werkcomfort. Daarnaast is het gewicht en het formaat ook bepalend en zijn er opties die het gebruikersgemak verbeteren, zoals een softgrip handgreep die er voor zorgt dat deze niet uit je handen glijd, en anti vibratie technologie die de meeste trillingen opvangt.

Toerental regeling

Een schuurmachine waarbij je de toerental kan regelen is natuurlijk ideaal. Zo kun je de snelheid eenvoudig aanpassen op het te schuren materiaal. Zachte materialen schuur je namelijk met een lagere snelheid dan harde materialen.

Schuur je te hard op zachte ondergronden, dan is de kans aanwezig dat het gaat scheuren en je gauw teveel weg schuurt. Harde schuuroppervlaktes schuur je natuurlijk met hoge snelheid omdat het anders onbegonnen werk is.

Heb je vaak te maken net verschillende soorten hout? Kies dan voor een machine die over deze feature beschikt.

Schuurmachine aanbiedingen

Schuurmachines hoeven niet altijd prijzig te zijn, althans, niet alle schuurmachines. Heb je toch een exemplaar gevonden maar vind je het op dit moment teveel kosten? Bekijk dan onze gereedschap aanbiedingen en wie weet vind je de beste schuurmachine voor jou wel met een leuke kortingsactie.

Er zijn een aantal dagen in het jaar waar de meeste aanbiedingen voorbij komen, zoals de Bol bulk 10 daagse, Black friday etc.

Waar moet je op letten bij het kopen van een schuurmachine?

Bij het kopen van een schuurmachine moet je letten op het type, vermogen, schuurbeweging, schuurpapier, ergonomie en stofafzuiging. Zorg dat je een schuurmachine kiest die past bij de klussen die je wilt doen, comfortabel in de hand ligt en voldoet aan je behoeften qua stofafzuiging.

Welke schuurmachine voor wanden?

Voor het schuren van wanden kun je het beste kiezen voor een vlakschuurmachine of een wand- en plafondschuurmachine. Een vlakschuurmachine is ideaal voor het schuren van vlakke en grote oppervlakken, terwijl een wand- en plafondschuurmachine speciaal is ontworpen om wanden en plafonds te schuren met een lange steel en een beweegbare kop, waardoor je gemakkelijk bij hogere delen kunt komen. Beide typen schuurmachines zijn verkrijgbaar met stofafzuiging, wat handig kan zijn bij het schuren van muren om stofvorming te verminderen en de werkplek schoon te houden. Let bij het kiezen van een schuurmachine voor wanden ook op de grootte van de schuurzool, het vermogen en de ergonomie, zodat je comfortabel en efficiënt kunt werken.

Tot slot: Beste schuurmachine kopen

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er nog wel een aantal punten waar je op kan letten. Om te voorkomen dat het toestel ergens in een hoek beland, is het belangrijk dat je weet welke schuurwerkzaamheden je wilt gaan verrichten en hier je keuze op aanpast.

Een schuurmachine voor het af en toe opschuren van kozijnen hoeft natuurlijk niet over dezelfde eigenschappen te beschikken dan toestellen waar elke dag mee gewerkt word. Ook koop je geen bandschuurmachine wanneer je voornamelijk kleine oppervlaktes of hoeken gaat schuren, maar kies je eerder voor een delta, vlak of multischuurmachine.

Wat echter belangrijk is voor alle schuurmachines, is dat deze lekker in de hand ligt en voorzien is van een afzuigsysteem zodat je stofvrij kunt werken.

Wij hopen dat artikel je op weg heeft kunnen helpen en dat je nu weet wat voor jouw de beste schuurmachine is. Heb je toch nog vragen of suggesties? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Handige artikelen over schuren en schuurmachines

Benieuwd naar welke schuurmachine geschikt is voor welke klus of andere informatie omtrent deze handige tools? Je vindt alle aanvullende artikelen hier.

[Binnenkort komen hier de artikelen te staan]