Keramische tegels snijden of zagen: Tips & advies

Keramische tegels snijden of zagen, wat is de beste methode? In dit artikel leggen wij uit wat de verschillen zijn en in welke situaties je beter een tegelsnijder of zaagmachine gebruikt. 

In de meeste gevallen kun je beter tegels snijden dan zagen

keramische tegels snijden of zagenErvaren tegelzetters kiezen bij voorkeur liever voor een tegelsnijder in plaats van een elektrische tegelzaag. Een tegelsnijder kan je een hoop tijd en gemak besparen. Hieronder hebben wij enkele redenen opgesomd waarom een snijder vaak de beste keus is.

Strakke snijlijn

Tegels snijden met een tegelsnijder werkt anders dan tegels zagen met een tegelzaagmachine. Het verschil is dat je met een tegelsnijder alleen de toplaag snijdt en met een zaagmachine de tegels doormidden zaagt. De kans op slechte snijranden is hierbij veel groter.

Efficiënter

Met een tegelsnijder kun je veel sneller werken. Je hoeft immers de tool niet aan te sluiten op het stroom, het is makkelijker mee te nemen en je kunt de snijder zelfs op de werkplek gebruiken. Tevens zet je de geleider op een vaste maat waardoor meerdere tegels snel achter elkaar kunt snijden. Je zult merken dat dit veel sneller gaat dan met welke elektrische tegelzaag dan ook!

Stofvrij Werken

Een andere reden om eerder voor een tegelsnijder te kiezen is omdat er amper stof vrij komt tijdens het snijden. Zaagmachines of haakseslijpers daarentegen produceren veel stof. De tegels nat zagen of een goede stofafzuiging is dan ook een must. Op vrijwel alle bouw en werkplaatsen is het verplicht om stofvrij te werken. Bovendien is het ook niet aangenaam werken in een stofwolk.

Veiliger

Keramische met tegelsnijders is een stuk veiliger dan tegels zagen met een zaag tool. Zaagmachines worden elektrisch aangedreven waardoor de kans op ongelukken veel hoger is. Net als bij andere elektrische gereedschappen is het belangrijk zorgvuldig te werk te gaan en het dragen van de juiste pbm. ( persoonlijke beschermings middelen )

Voordeliger

In verhouding met zaagmachines zijn tegelsnijders veel goedkoper. Ook hoef je geen extra accessoires aan te schaften. Hooguit een extra snijwieltje, maar dit is nog goedkoper dan een extra zaagblad voor een elektrische tegelzaag. Bovendien hebben snijders ten opzichte van zaagmachines een langere levensduur. Er zijn zelfs tegelzetters die een dergelijke snijder al meer dan 20 jaar gebruiken!

Tegels snijden met een tegelsnijder tips

Tegels snijden met een tegelsnijder is niet moeilijk. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Met de tips hieronder gaat het zeker lukken!

  • Oefen op oude of goedkope tegels. Bij de lokale bouwmarkt kost een pak wandtegels nog geen tien euro.
  • Kies het juiste snijwieltje. Vloertegels snijdt je met een ander snijwieltje dan wandtegels. Hetzelfde geldt voor gladde en reliëf tegels. Houdt een snijwiel van 6 mm of 8 mm aan voor wandtegels en 10 of hoger voor vloer en reliëf tegels.
  • Het geluid zegt veel. Aan het geluid kun je horen of de tegel op een goede gesneden is. Knarsend geluid betekent dat je teveel druk geeft.
  • Tegels breken. De tegels breken doe je met het breekmechanisme en als de tegel goed gesneden moet het makkelijk gaan. Breek met een droge tik op 1 a 2 cm van de rand. Breekt de tegel niet? snijdt hem dan nog een keer in.
  • Schoon en soepel. Verwijder na gebruik de lijmresten die zijn achterbleven op de snijder en houdt de soepel door deze regelmatig in te vetten met WD-40 of ander smeer olie.

Bekijk ook: Beste tegelsnijder top 5 & koopgids

Met welke tools keramische tegels zagen

Sommige tegels zijn gewoon te dik om te snijden en is zagen eigenlijk nog de enige manier. Denk hierbij aan natuursteentegels, zoals marmer of dikke terrastegels voor onder overkapping. Er zijn verschillende machines die je hiervoor kan gebruiken.

Keramische tegels zagen met elektrische tegelzaag

Voor het maken van een rechte zaagsnede is een tafelcirkelzaag de beste keus. Deze zaagmachines beschikken over geleiders om meerdere tegels op dezelfde maat af te korten. Deze zijn verkrijgbaar met een stofafzuigsysteem of met een waterreservoir om nat te kunnen zagen.

Een tafelcirkelzaag die nat kan zagen gebruik je vooral bii echt dikke massieve tegels. Nat zagen voorkomt oververhitting aan zowel het blad als de machine. Wanneer je toch keramische tegels wilt zagen kun je beter een elektrische tegelzaag gebruiken met daarop een aansluiting voor een afzuigsysteen..  Het voordeel is dat je dan ook binnen kan zagen en niet alleen buiten omdat de hele werkplek nat word.

Keramische tegels zagen met haakseslijper

Keramische tegels zagen met een slijptolHoeken en sparingen uit keramische tegels zagen of snijden? Het antwoord is zagen. Met tegelsnijders is het alleen mogelijk om tegels in rechte lijnen af te korten. Voer het uitzagen van hoeken en sparingen kun je het beste een haakseslijper met een diamant schijf gebruiken. Voor ronde gaten midden in de tegel zijn er handige diamant boorkoppen voor op de slijptol. Deze zijn erg handig om stopcontacten, afvoeren en leidingen uit een tegel te zagen.

Tegels zagen met een slijptol heeft ook een nadeel. En dat is dat ze erg veel stof veroorzaken. Bij gebruik van deze tool is een goede stof afzuiging absoluut een must!

Houdt rekening met

  • Het juiste zaagblad. Ga je de tegels zagen? gebruik dan een diamant zaagblad speciaal voor tegels.
  • Nat of droog zagen. Dikke tegels van meer dan 2 cm kun je beter nat zagen. Dit voorkomt dat het blad sneller bot word en de machine doorbrand.
  • Beschermingsmiddelen. Goed gereedschap is het halve werk. Maar doe het wel veilig. Gebruik de benodigde beschermingsmiddelen.
  • Onderhoud. Het elektrisch gereedschap gaat langer mee bij goed onderhoud. Dit bekent na gebruik goed schoonmaken en eventueel invetten.

Bekijk ook: Slijptol top 5 & koopgids

Conclusie: Keramische tegels snijden of zagen

Het antwoord op de vraag keramische tegels snijden of zagen: is dus bijna altijd snijden. Het is sneller, makkelijker, veiliger, goedkoper en produceert minder stof. Voor het zagen van dikke tegels kunnen elektrische tegelsnijders een uitkomst bieden. Maar bij keramische tegels is dit zelden nodig. Hanteer de juiste snijtechniek en je zal merken dat dit vaak de beste keuze is om goede snijtegels te maken. Als je toch gaat zagen, houdt dan rekening met de punten die hierboven worden beschreven.

Plaats een reactie