Keramische tegels snijden of zagen: Tips & advies

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Keramische tegels snijden of zagen: Tips & advies

Wanneer je keramische tegels op maat wil maken, heb je de keuze uit twee mogelijkheden: de tegels snijden of zagen. Maar wat zijn de verschillen? En wat is überhaupt de beste methode wat betreft het op maat maken van tegels? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vindt je in dit artikel.

Tegelsnijder of zaagmachine nodig? Shop direct online!

DIRECT BEKIJKEN

Keramische tegel beter snijden dan zagen

Dat klopt, ervaren tegelzetters kiezen bij voorkeur liever voor een tegelsnijder in plaats van een elektrische tegelzaag. Naast dat het snijden van tegels je een hoop tijd kan besparen, is het bovendien een stuk comfortabeler en eenvoudiger werken. Maar dat is nog niet alles. Daarom hebben wij alle voordelen van een tegelsnijder hieronder voor je op een rijtje gezet.

Strakke snijlijn

Tegels snijden met een tegelsnijder werkt anders dan wanneer je tegels zaagt met een tegelzaagmachine. Het grootste (en daarmee ook meteen het belangrijkste verschil) is dat een tegelsnijder alleen door de toplaag van de tegel snijdt waardoor de onderkant vanzelf doorbreekt. Een zaagmachine zaagt de tegel daarentegen compleet doormidden waardoor de kans op slechte, uitgebroken of rafelige snijranden aanzienlijk hoger ligt.

keramische tegels snijden of zagen

Efficiënter

Het werken met een tegelsnijder is bovendien veel sneller. Je legt de tegel in de tegelsnijder, stelt de geleider in, haalt het hendel over en het mes glijdt in één beweging over de tegel. Vervolgens breek of tik je de tegel eenvoudig in twee delen en kun je direct door met de volgende. In tegenstelling tot een tegelzaag hoef je dus niet eerst de tegel vast te klemmen en stukje voor stukje door te zagen. Ook is een tegelsnijder compact en is er voor de bediening geen stroomtoevoer nodig. Je kunt de tegelsnijder dus overal gebruiken en zelfs meenemen naar een andere locatie, mocht je dat uiteraard willen.

Stofvrij werken

Een andere reden waarom een tegelsnijder beter is dan een zaagmachine is stof, of in dit geval beter gezegd het gebrek hieraan. Waar zaagmachines en haakse slijpers erom bekend staan om veel stof te produceren, komt er bij tegels snijden met een tegelsnijder zo goed als geen stof vrij. Je hoeft bij deze manier dan ook geen rekening te houden met een (externe) stofafzuiging, stofmaskers of met het feit dat je werkomgeving in een stoffige bende zal veranderen.

Mocht je overigens er toch voor kiezen om tegels te zagen, dan is het raadzaam om deze nat te zagen of om gebruik te maken van een goede stofafzuiging door middel van een bouwstofzuiger of extern afzuigsysteem. Zo blijft niet alleen je werkomgeving schoon en veilig, maar ook je luchtwegen.

Veiliger

In tegenstelling tot zagen is het snijden van keramische tegels een stuk veiliger. Zaagmachines worden immers elektrisch aangedreven waardoor de kans op ongelukken aanzienlijk hoger ligt dan bij niet elektrisch gereedschap. Dit wil overigens niet zeggen dat een tegelsnijder volledig veilig is.

Een tegelsnijder is namelijk in feite een groot scherp mes dat, net als ieder ander mes uit bijvoorbeeld de keukenla, aanzienlijk wat schade kan toe kan brengen aan zowel materialen als ook het lichaam. Echter kan een tegelsnijder in tegenstelling tot elektrisch gereedschap niet onverwacht aan gaan en is de kans dat je de controle verliest vrijwel nihil.

Hoewel dus ook voor een tegelsnijder geldt dat je er zorgvuldig mee om dient te gaan en de juiste PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) dient te dragen, is dit soort gereedschap toch een stuk veiliger in vergelijking tot elektrisch gereedschap.

Voordeliger

In vergelijking met een zaagmachine is een tegelsnijder een stuk goedkoper in de aanschaf. Elektrische apparaten zijn nou eenmaal, in de meeste gevallen, vrij prijzig. Daarnaast hoef je ook geen extra accessoires aan te schaffen. Met een tegelsnijder ben je immers direct “good to go”.

Het enige wat je misschien een keer extra zou moeten aanschaffen is een extra snijwieltje wanneer het oude bot is geworden of niet toereikend is voor het type tegel van jouw keus, maar ook dit is alsnog een stuk voordeliger dan een extra zaagblad voor een elektrische tegelzaag.

Een ander bijkomend voordeel is bovendien dat tegelsnijders over een zeer lange levensduur beschikken. Zo zijn er zelfs tegelzetters die hun tegelsnijder al meer dan 20 jaar gebruiken!

Tips: Tegels snijden met een tegelsnijder

Tegels snijden met een tegelsnijder is niet moeilijk en kan door vrijwel iedereen worden gedaan. Het is in eerste instantie alleen een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En met onderstaande tips wordt het nog makkelijker.

  • Oefen op oude of goedkope tegels – Lokale bouwmarkten verkopen al tegels voor nog geen tientje per pak.
  • Kies het juiste snijwieltje – Vloertegels snij je met een ander snijwieltje dan wandtegels. Datzelfde geldt voor gladde tegels en tegels met reliëf. Een richtlijn is dan ook: gebruik een snijwiel van 6 tot 8 millimeter voor wand- en/of gladde tegels en gebruik een snijwiel van 10 millimeter of hoger voor vloer- en/of reliëftegels.
  • Het geluid zegt veel – Aan het geluid dat wordt geproduceerd door de tegelsnijder kun je afleiden of het goed gaat. Luister goed. Hoor je een knarsend geluid? Dan geef je teveel druk.
  • Breek de tegel in twee stukken – Na het snijden breek je de tegel door midden met behulp van het breekmechanisme. Indien de tegel op een correcte manier gesneden is, zal dit vlot en eenvoudig met één tik moeten lukken. Breekt de tegel niet? Snij hem dan nog een keer in en probeer het nog eens.
  • Werk schoon – Verwijder na gebruik eventuele lijmresten die zijn achtergebleven op de snijder. Voor een optimale werking is het daarnaast belangrijk om de tegelsnijder soepel te houden. Smeer daarom de bewegende onderdelen regelmatig met WD-40 of een ander soort smeer- of siliconenolie.

Bekijk ook: Beste tegelsnijder top 5 & koopgids

Tegelsnijder of zaagmachine nodig? Shop direct online!

DIRECT BEKIJKEN

Met welke elektrische tools kun je keramische tegels zagen?

Hoewel het snijden van tegels in principe de voorkeur heeft, zijn sommige tegels echter zo dik dat zagen eigenlijk de enige manier is om dit type tegel op maat te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld natuurstenen tegels zoals marmer of dikke terrastegels voor onder overkappingen of serres.

Keramische tegels zagen met een elektrische zaag

Voor het zagen van rechte zaagsneden is, mits er gebruik wordt gemaakt van het juiste zaagblad, een tegelzaagmachine de beste keus. Deze zaagmachines beschikken namelijk over geleiders, waardoor meerdere tegels eenvoudig op dezelfde maat kunnen worden afgekort, zonder dat er dingen steeds opnieuw dienen te worden afgesteld.

Tafelcirkelzagen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: met een stofafzuigsysteem of met een waterreservoir waardoor er nat kan worden gezaagd.

Een tafelcirkelzaag die nat kan zagen is voornamelijk geschikt voor het zagen van dikke, massieve tegels. Nat zagen voorkomt oververhitting van zowel het zaagblad als de machine, maar gaat daarnaast ook de verspreiding van zaagstof tegen.

Voor het zagen van dunnere keramische tegels volstaat een tafelcirkelzaag met alleen een afzuigsysteem. Het voordeel van dit soort machine is bovendien dat deze binnen gebruikt kan worden. Dit in tegenstelling tot tafelcirkelzagen met een waterreservoir die je werkplek binnen no time omtoveren in een waterballet.

Keramische tegels zagen met een haakse slijper

Keramische tegels zagen met een slijptolMet tegelsnijders is het alleen mogelijk om tegels in rechte lijnen af te korten. Wil je hoeken of uitsparingen uit keramische tegels halen om ze bijvoorbeeld passend om een deurstijl of vensterbank te maken, dan zaag je deze het beste met een haakse slijper die voorzien is van een diamant schijf.

Liever een rond gat zodat de tegel netjes aansluit om een stopcontact, afvoer of leiding? Kies dan voor een diamant boorkop. Deze boorkoppen zijn verkrijgbaar in diverse maten en kunnen eenvoudig op de slijptol (of boormachine) worden bevestigd, waardoor ronde gaten uiterst secuur kunnen worden uitgezaagd.

Hoewel het misschien op het eerste oog heel makkelijk lijkt om tegels met een haakse slijper te zagen is aan deze manier van werken helaas ook een groot nadeel verbonden. Haakse slijpers produceren namelijk enorm veel stof. Om te voorkomen dat je werkomgeving en jijzelf in een stoffige woestijn veranderd, is een goede stofafzuiging dan ook absoluut een must!

Bekijk hier: Slijptol top 5 & koopgids

Overige punten om rekening mee te houden bij het zagen van tegels

  • Gebruik het juiste zaagblad – Kies je er om wat voor reden dan ook toch voor om tegels te zagen? Kies dan altijd voor een diamant zaagblad dat speciaal voor het zagen van tegels is ontworpen. Gebruik nooit zomaar een ander zaagblad. Dit kan leiden tot aanzienlijk en zelfs dodelijk letsel.
  • Kies voor nat of droog – Tegels die dikker zijn dan 2 centimeter kun je het beste nat zagen. Dit voorkomt niet alleen dat het zaagblad snel bot wordt, maar voorkomt ook oververhitting en doorbranden van de machine.
  • Bescherm jezelf – Goed gereedschap is het halve werk, maar goede bescherming van jezelf is nog veel belangrijker. Gebruik daarom altijd de gepaste beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsbril, handschoenen en een stofmasker.
  • Onderhoud je gereedschap – Elektrisch gereedschap gaat een stuk langer mee wanneer het goed wordt onderhouden. Maak daarom het gereedschap na gebruik (en met de stekker uit het stopcontact) goed schoon en vet eventueel in wanneer nodig.

Conclusie – Keramische tegels snijden of zagen

Het antwoord op de vraag of je keramische tegels beter kunt zagen of snijden is dus eigenlijk in de meeste gevallen: snijden. Dit is niet alleen een stuk sneller, makkelijker en veiliger, maar ook lager in kosten en het produceert minder stof. Toch zijn er ook uitzonderingen.

Voor het op maat zagen van dikke (vloer)tegels kies je namelijk het best een tafelcirkelzaag. Hoeken of uitsparingen zaag je daarentegen dan weer het best met behulp van een haakse slijper.

Je ziet, voor iedere soort is er wel een manier om het gewenste resultaat te bereiken, al blijft voor de meeste keramische tegels toch van toepassing dat snijden met een tegelsnijder de voorkeur geniet.

Kies je er toch voor om te zagen? Hou dan zeker rekening met bovenstaande punten en lees je vooral goed in zodat je weet wat je doet en je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Tegelsnijder of zaagmachine nodig? Shop direct online!

DIRECT BEKIJKEN