Beste kantenfrees in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Freesmachines » Beste kantenfrees in 2023

Als je al met hout werkt, heb je vast weleens een kantenfrees in handen gehad. Maar wat is een kantenfrees en wat kun je precies mee? Een kantenfrees is een uniek gereedschap waarmee je houtranden mooi kunt afwerken.

Zoals de randen van houten meubelen. Zo kun je zelf iets moois creëren en egaal afwerken. Maar deze freesmachines zijn er niet alleen voor hout. Want ze zijn ook geschikt voor de afwerking van aluminium en metaal.

Heb je een kantenfrees nodig voor jouw klus? Er zijn vele exemplaren te koop met verschillende specificaties en in diverse prijsklassen. Dat maakt jouw keuze voor een geschikt toestel niet makkelijker. Maar wij hebben voor jou een top 5 samengesteld met de beste freesmachines van dit moment.

Maar ook gaan wij jou in dit artikel helpen met het vinden van jouw ideale kantenfrees. Namelijk door de belangrijkste kenmerken te benoemen. Deze zijn uiteindelijk bepalend voor jouw aankoop. Zo zul je geen spijt krijgen van de aanschaf van dit handige gereedschap. En er veel werkplezier aan beleven.

Beste kantenfrees top 5

Wij hebben voor jou een top 5 gemaakt van de beste kantenfrezen. Hierbij hebben wij gekeken naar belangrijke kenmerken van kantenfrezen. Namelijk freesdiepte, vermogen, accessoires, veiligheid en gebruiksgemak.

Makita 3700

Beste kantenfrees voor de hobbyist
4.5 out of 5 stars

De eerste kantenfrees in onze top vijf is de Makita M3700. Deze beschikt over 370 Watt. Dit compacte 1,4 kg lichte instapmodel is ideaal voor lichte freeswerkzaamheden. Je kunt er een frees mee maken tot wel 42 mm diep. Groeven en sponningen kunnen met de Makita M3700 snel en eenvoudig worden gemaakt.

De machine heeft een voet met beschermglas. Je hebt dus altijd goed zicht op wat je aan het doen bent, terwijl je geen last hebt van rondvliegende spanen. Uiteraard wordt deze kantenfrees geleverd met de nodige accessoires. Je kunt dus direct met deze machine aan de slag.

Pluspunten

 • Lekker licht
 • Goed handelbaar en daardoor prettig om mee te werken
 • Krachtig genoeg voor de meeste toepassingen
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Minpunten

 • Er word maar één frees bijgeleverd
 • Geen softstart functie
 • Geen koffer om het toestel in op te bergen
Bekijk op Bol.com

Makita 3709

beste kantenfrees en bovenfrees in 1
4.5 out of 5 stars

Dankzij de hoog toerental motor van de Makita 3709 kantenfrees kunnen uitstekende werkresultaten worden gegarandeerd. Uitstekende werkresultaten kunnen ook worden gegarandeerd door de exact af te stellen en te vergrendelen freesdiepte waarover deze 530 Watt kantenfrees beschikt.

Deze machine, met doorzichtige grondplaat voor optimale zichtbaarheid, is geschikt voor het frezen van groeven en voor alle lichte profileringswerkzaamheden aan werkstukkanten. Bovendien is deze machine uitstekend geschikt om er diverse gelamineerde houtsoorten, fineerhout, metaal en aluminium mee te frezen. De transparante voet met stelrol en clipsluiting is eenvoudig instelbaar.

Pluspunten

 • Krachtig machine waar je goede resultaten mee haalt
 • Goede grip waardoor je het toestel makkelijk met één hand kan bedienen
 • Doorzichtige voet zodat je goed zicht houdt op het te frezen oppervlak
 • Freesdiepte nauwkeurig in te stellen
 • Worden handige accessoires meegeleverd

Minpunten

 • As van 6 mm en daardoor niet geschikt voor elke frees
 • Word geleverd zonder een koffer
Bekijk op Bol.com

Makita drt50zjx2 z accu

2 in 1 multifreesmachine
5 out of 5 stars

De Makita drt50zjx2 kan ook gebruikt worden als bovenfrees. Deze kantenfrees met accu en hoogwaardige koolborstelloze motor biedt kracht en prestaties die vergelijkbaar zijn met een model met snoer. Deze veelzijdige en krachtige toestel heeft ook een softstart functie. Daardoor worden schokken bij het opstarten geminimaliseerd en start de machine rustig.

Het aantal toeren kan geregeld worden met een draaiknop. De toeren worden elektronisch gestuurd. Daardoor is de rotatiesnelheid constant, ongeacht de werkbelasting. Voor meer controle en comfort is de machine voorzien van softgrip, en door de dubbele LED-verlichting heb je goed zicht op het werkstuk waar je mee bezig bent.

Pluspunten

 • Multi freesmachine met meerdere opzetstukken
 • Ook onder zware belasting blijft de toerental constant
 • Werkt op verschillende Makita accu’s
 • Beschikt over een softstart functie
 • Inclusief een opbergkoffer

Minpunten

 • Standaard word er geen accu en frezen meegeleverd
 • 3.0 ah accu’s raken snel leeg
Bekijk op Bol.com

Bosch Blauw GKF 12V-V8

professionele freesmachine op accu
5 out of 5 stars

Deze kanten frees van het merk Bosch kan dankzij het unieke ontwerp, het geringe gewicht en een ideaal evenwichtspunt comfortabel worden gehanteerd. Het beschikt over een kleine grijpvlak zodat je de Bosch GKF 12V-V8 kan bedienen met één hand en toch optimale controle houdt. Optimale controle is er ook omdat door de nieuwe afstelling van de frees en het groter gemaakte contactoppervlak van de voetplaat de frees veilig en comfortabel is te hanteren.

Natuurlijk kan de freesdiepte snel en gemakkelijk worden ingesteld. De fijn-instelling maakt een perfecte diepte-instelling mogelijk. De aangepaste freesdiepte kan gemakkelijk worden vastgezet. Dankzij spindle lock kan er gemakkelijk gewisseld worden van frees.

Uiteraard is er ook gedacht aan de veiligheid. Door een extra rand wordt voorkomen dat vingers onbedoeld de frees kunnen raken.

Pluspunten

 • Compact en licht van gewicht
 • Draadloos
 • Freesdiepte precies in te stellen
 • Frezen zijn eenvoudig te wisselen
 • Toestel gaat automatisch uit bij het vallen
 • Extra rand beveiliging voor je vingers
 • Inclusief 12V accu’s of koffer

Minpunten

 • Prijzig
Bekijk op Bol.com

Bosch GFK 600

professionele kantenfrees kopen
5 out of 5 stars

De krachtige 600 Watt motor van deze kantenfrees maakt de frees geschikt voor veel toepassingen.  Ook het grote aantal toebehoren in de bijbehorende opbergkoffer maakt veelzijdigheid en flexibiliteit bij het uitvoeren van allerlei verschillende freeswerkzaamheden mogelijk. Door de stabiele en duurzame behuizing van aluminium heeft de kantenfrees een compact en robuust design.

Een snelle freeswissel is mogelijk door asvergrendeling en zelflossende spantangen. Uitsparingen voor de vingers zorgen, vooral bij bewerkingen langs randen, voor extra stabiliteit. De gecombineerde grof- en fijndiepte-instelling zorgt voor uiterste precisie en maakt uitstekende werkresultaten mogelijk.

Pluspunten

 • Krachtige freesmachine met een gewicht van maarliefst 1.6 kg
 • Compact en stevige behuizing
 • Voorzien van een traploze freesdiepte functie
 • Geschikt voor professionele freeswerkzaamheden
 • Asvergrendeling waardoor frezen snel kunnen worden verwisseld
 • Inclusief accessoires & opbergkoffer

Minpunten

 • Geen frezen meegeleverd
Bekijk op Bol.com

Meer freesmachines top 5


Koopgids: Kantenfrees kopen

Een kantenfrees kopen doe je niet zo maar. Om een geschikt toestel te kiezen zul je een keuze moeten maken uit het grote aanbod. Want er zijn verschillende merken en ook de prijzen zijn behoorlijk uiteenlopend. Wel zijn er een aantal merken die de markt van deze gereedschappen domineren.

Dus hoe kies je een kantenfrees met een goede prijs-kwaliteitverhouding? Omdat elke klus weer anders is en de eisen waaraan de kantenfrees moet voldoen ook persoonlijk kunnen zijn, maken wij het makkelijk voor je.

Lees verder om te lezen welke kenmerken je kunt nalopen voor de beste keuze. Ben je een hobbyist en heb je een kantenfrees nodig voor jouw mooiste creaties? Of ben je op zoek naar een toestel voor professioneel gebruik?

Voor beide geldt: let niet alleen op de prijs en het merk. Maar verdiep je vooral in de eigenschappen van de verschillende toestellen. Want je wilt achteraf geen spijt krijgen van je aankoop. Lees snel verder voor onze checklist waarmee je moeiteloos de voor jou belangrijkste kenmerken kunt bepalen. Zo kies je de kantenfrees die helemaal past bij jouw werk en binnen jouw budget.

Kantenfrees of bovenfrees?

Wat kun je met een kantenfrees? Een kantenfrees gebruik je om houtranden mooi gaaf en glad af te werken. Met ook kun je er groeven mee maken of bijzondere vormen creëren. Een onmisbaar gereedschap dus voor de echte houtbewerkers onder ons.

Wil je echter meer mogelijkheden hebben en bepaalde vormen op jouw creatie kunnen uitfrezen? Dan gebruik je liever een bovenfrees in plaats van een kantenfrees. En met een multifrees kun je beide functies combineren in eenzelfde toestel. Zo kun je dus allereerst het beste bepalen of je voor een kantenfrees, een bovenfrees of een multifrees dient te kiezen.

Kortom, wil je de machine gebruiken voor hobby activiteiten of is het bedoeld voor professioneel gebruik waarbij meerdere functies van belang zijn?

Freesvoet en freesdiepte

De freesdiepte is van belang voor het resultaat van jouw werk. Er zijn exemplaren waarbij je de freesdiepte zeer nauwkeurig kunt instellen. Namelijk wel tot in de millimeters. Bovendien kun je de freesdiepte dan ook vastzetten.

Daarnaast dien je de voor jou geschikte freesvoet te bepalen. Want is de freesvoet transparant? Dan kun je namelijk veel nauwkeuriger te werk gaan. En is de freesvoet verstelbaar? Is er de mogelijkheid om de freesvoet te kunnen kantelen? De freesvoet is namelijk zeer bepalend voor jouw kantenfrees.

Kantenfrees op accu of snoer

kantenfrees op accu of snoer

Kies je voor een kantenfrees op accu of één die werkt op netstroom? Wanneer je keuze valt op een bekabelde exemplaar dan dien je rekening te houden met een goede snoerlengte. Een snoerlengte van minimaal twee meter is wel vereist om goed te kunnen bewegen tijdens het frezen. Werk je op netstroom dan bestaat de kans op kortsluiting dus wees alert en werk altijd veilig.

Er bestaan echter ook modellen waarmee je snoerloos kunt werken, want deze functioneren met een accu. Dat is wel zo handig als je bijvoorbeeld geen stopcontact in je werkruimte hebt. Of bang bent om over een snoer te kunnen struikelen tijdens je werk.

Een nadeel van een toestel die werkt op een accu is dat deze altijd opgeladen dient te zijn. Met een toestel op netstroom kun je wel gewoon doorwerken.

Goede grip

Om prettig, nauwkeurig en snel te kunnen werken met een kantenfrees is een goede grip op het toestel zeer belangrijk. Kijk dus of de kantenfrees voorzien is van handvatten of rubberen stukken voor een goede grip. Met een kantenfrees die goed en stevig in je handen ligt kun je dan ook veel beter te werk gaan.

Spantangdiameter

Houd ook rekening met de verschillen in spantangdiameter van de kantenfrees Is de genoemde spantangdiameter voldoende voor jouw freeswerk? Hier kun je je namelijk makkelijk op verkijken dus let hier ook op.

Aantal frezen

Let bij de aanschaf of er extra frezen bijgeleverd worden. Zo niet dan dien je deze nog aanvullend aan te schaffen wat voor extra kosten kan zorgen. Het voordeel is wel dat je zelf jouw favoriete frezen kunt uitkiezen voor jouw werk.

Vermogen

Voor het kiezen van de geschikte kantenfrees is het vermogen van het toestel van groot belang. Want met een relatief laag vermogen zul je zelf nog wat extra kracht moeten geven om de machine goed zijn werk te kunnen laten doen. Met een toerental van 30.000 per minuut kun je bijvoorbeeld heel snel te werk gaan. Daarnaast kun je nagaan of het toerental van het toestel constant blijft tijdens het frezen.

Stofafzuigingssysteem

Heeft de machine van jouw keuze een stofafzuigingssysteem? Dit is wel zo prettig omdat er heel wat stof en houtzaagsel tevoorschijn zal vrijkomen. Echter zijn niet alle freesmachines voorzien van een stofafzuigingssysteem. Bekijk daarom ook of het toestel aangesloten kan worden op een bouwstofzuiger.

Verlichting

Waar sommige kantenfrezen voorzien zijn van werkverlichting, hebben andere exemplaren dit weer niet. Werkverlichting kan namelijk wel erg handig zijn om goed en nauwkeurig te werk te blijven gaan. Vooral in een werkruimte waar de lichtinval wat beperkt is. Maar ook als je er ‘s avonds nog mee wilt gaan werken.

Extra accessoires

Vergelijk de verschillende kantenfrezen ook op basis van de meegeleverde accessoires. Zoals een trimgeleider, kopieerring of parallelgeleider. Deze accessoires hoef je dan niet later alsnog extra aan te schaffen.

Daarnaast is een meegeleverde koffer wel zo prettig om de machine na gebruik weer veilig en beschermd te kunnen opbergen. Maar ook om het toestel veilig en handig te kunnen vervoeren.

Ook dien je bij sommige kantenfrezen op accu zowel de lader als de accu nog additioneel aan te schaffen. Houd er rekening mee dat accu’s vrij prijzig kunnen zijn in de aanschaf.

Gebruiksvriendelijk

De gebruiksvriendelijkheid van hangt af van de grootte en de zwaarte van het toestel. Is het toestel compact? Ligt het toestel wellicht niet te zwaar in de hand voor jouw werkzaamheden? Dit is uiteraard persoonlijk maar hier dien je wel rekening mee te houden. Zo kun je jouw freeswerk altijd plezierig uitvoeren.

Veiligheid

Veiligheid staat altijd voorop. Dus bescherm je ogen met een veiligheidsbril en kies ook voor oor bescherming. Daarnaast kun je kiezen voor goede werkhandschoenen. Wil je verzekerd zijn van uitstekende veiligheid van het toestel? Kies dan voor een kantenfrees die automatisch uitschakelt als deze uit je handen valt. Een extra rand op het toestel is bovendien extra veilig voor jouw handen en vingers.

Wat is het verschil tussen een bovenfrees en een kantenfrees?

Een bovenfrees is een krachtig gereedschap dat veelzijdig kan worden ingezet voor verschillende bewerkingen in hout en andere materialen. Een kantenfrees is een lichter en specifieker gereedschap dat alleen wordt gebruikt voor het afwerken van de randen van houten planken.

Waar op letten bij frezen?

Bij het frezen is het belangrijk om het juiste gereedschap en de juiste parameters te kiezen, de gereedschapsslijtage te controleren, spanen te verwijderen, het werkstuk te fixeren en veiligheidsmaatregelen te nemen.

Tot slot: beste kantenfrees kopen

Om de beste kantenfrees voor jou te kunnen bepalen, is de eerste vraag: ben je een ervaren houtbewerker of een hobbyist? Hoewel er speciale en duurdere kantenfrezen zijn voor professioneel gebruik, kunnen deze soms ook heel handig zijn voor de (ervaren) doe het zelver.

Voor de hobbyist is een degelijke kantenfrees met alle basisfuncties voldoende geschikt. Aan de hand van bovenstaande kenmerken kun je gemakkelijk de voor- en nadelen bepalen en de juiste keuze maken.

We benadrukken dat het vermogen van het toestel en de freesvoet zeer bepalend zijn. Wij adviseren je ook altijd om de recensies bij de verschillende toestellen te lezen.  Zo kom je er achter wat jij belangrijk vindt aan een geschikte kantenfrees.

Kortom, met een kantenfrees kun je snel en nauwkeurig mooie dingen creëren en perfect afwerken. Bovendien is het een onmisbaar gereedschap voor iedereen met liefde voor houtbewerking.