Beste freesmachine in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Beste freesmachine in 2023

Freesmachines worden verkocht in allerlei soorten en maten. Je kunt deze machines dan ook voor een grote diversiteit aan klussen gebruiken. Voordat je een freesmachine gaat kopen is het belangrijk om te bepalen voor welke klus je deze machine wil gebruiken.

Voor het maken van decoratieve gleuven of profielranden langs bijvoorbeeld meubels en lijsten gebruik je een bovenfrees. Wil je echter sleuven maken om bedrading en/of leidingen weg te werken in een muur, dan kies je voor een muurfrees.

Voordat je daadwerkelijk overgaat tot aanschaf dien je dus wel de benodigde informatie op te zoeken. Hieronder vind je dan ook de top 5 beste freesmachines van het moment, samen met een koopgids waardoor je snel en in één oogopslag alle informatie bij elkaar hebt die nodig is

Beste freesmachine per soort

Dat niet zomaar iedere machine hetzelfde is moge inmiddels wel duidelijk zijn. Zoals je hierboven al kon lezen zijn er kleine freesmachines voor hout en andere relatief zachte materialen, ook wel bovenfrezen genoemd, maar er zijn bijvoorbeeld ook complete freestafels en zelfs frezen voor in beton en steen (muurfrezen).

De beste freesmachines vind je hieronder in onze handige overzichten. Voor nog meer zoek gemak hebben we de freesmachines ingedeeld per categorie zodat je in één oogopslag de beste machine kunt uitkiezen.

Bovenfrees

Een bovenfrees is een handig apparaat dat misschien wel tot een van de beste freesmachines behoort. Dit komt omdat deze freesmachine breed inzetbaar is.

Het kan voor verschillende doeleinden worden ingezet en het is makkelijk te hanteren. Zo kan het bijvoorbeeld worden gebruikt om gleuven en profiel randen mee te maken.

Ook kun je er allerlei sjablonen aan verbinden zodat het mogelijk is om verschillende motieven uit te zagen. Doordat je met een boven precies te werk te kunt gaan, kan het ook worden ingezet als precisie zaag.

Onze favoriet: Dewalt D26204K

onze favoriete bovenfrees
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Lamellenfrees

Bij veel houtwerk is het vereist dat het hout precies op dezelfde lengte wordt gesneden. Een voorbeeld is in het geval van lamellen.

Je hebt een frees nodig waarmee het mogelijk is om op de juiste manier deze plankjes te snijden. Daar kan een lamellen frees de uitkomst in bieden.

Deze frees wordt speciaal gebruikt voor het zagen van blinde hout verbindingen zoals zwaluwstaart verbindingen, lamello’s en deuvels.

Onze favoriet: Makita PJ7000

Onze favoriete lamellenfrees
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Muurfrees

Als je op zoek bent naar een frees die je kunt gebruiken om kabels weg te werken in de muur, dan is deze frees de beste die je kunt hebben.

Kabels in een muur wegwerken is niet makkelijk en ook zeker niet zonder het juiste apparatuur te doen. Er moeten gleuven in de muur worden gemaakt en dat is enkel te doen met goed gereedschap.

Een muur frees kan worden gebruikt voor het maken van parallelle gleuven in de muur. Vervolgens beitel je de gleuven uit zodat je de kabels in de muur kunt verwerken.

Onze favoriet: Spit D90

Onze favoriete muurfrees
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Kantenfrees

De kanten frees is vooral een geliefd stuk gereedschap voor mensen die zelf meubels maken of die ervan houden om randen van bestaande meubels net wat mooier af te werken.

Deze freesmachine kan erg precies te werk gaan en zet je in om bijvoorbeeld randjes van meubels netjes af te werken.

Ook kan deze frees voor decoratieve doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld om mooie profielrandjes aan te brengen op meubels.

Onze favoriet: Bosch GKF 12V-V8

Onze favoriete kantenfrees
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Lakfrees

Een freesmachine die totaal anders werk dan de bovengenoemde machines, is de lakfrees.

Deze frees maakt namelijk geen gleuven of groeven zoals de hier bovengenoemde, maar gebruik je voornamelijk voor het verwijderen van verlagen op gladde of egale oppervlakten.

Het kan wel eens voorkomen dat een oppervlakte er nog glad uitziet, maar je wel degelijk ongelijkheden opmerkt. Dit is vaak goed te merken als je met je hand over het oppervlakte gaat.

Onze favoriet: Metabo LF 724 S

Onze favoriete lakfrees
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Multifrees

Als je het lastig vind om te kiezen tussen alle verschillende frezen, dan kun je het beste kiezen voor de multifrees. Zoals de naam ook zegt kan deze frees voor meerdere doelen worden ingezet.

Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken als bovenfrees, maar is het ook mogelijk om het in te zetten als kanten frees. Wellicht zijn deze type freesmachines wat duurder dan de andere frezen, maat je hoeft er dan ook maar één keer in te investeren.

Onze favoriet: Makita DRT50ZJX2

Onze favoriete multifrees
Bekijk ons favoriet op Bol.com

Beste freesmachine merken

Net als alle andere elektrische gereedschappen zijn er ook talloze freesmachine merken. Van goedkoop naar krachtige machines die vooral geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Ook hier zetten we weer de meest kwalitatieve freesmachine merken voor je op een rijtje!

  • Makita
  • DeWalt
  • Bosch
  • Milwaukee
  • Metabo
  • Spit

Beste freesmachine reviews

Bij KlusToolsXL hebben we behoorlijk wat ervaring opgedaan in de kluswereld. Dit willen we graag met jou delen. In onze gereedschap reviews duiken we dieper in de specificaties en kenmerken van verschillende machines.

Wat maakt die ene nu juist zo goed? Welk merk is geschikt voor langdurig of zelfs professioneel gebruik? En is de prijs van die dure machine het nu eigenlijk wel écht waard? Je leest het allemaal in onze reviews.

[ Hier komen binnenkort de reviews te staan ]

Beste freesmachine: Onze top 5

Nu je weet wat de verschillende soorten freesmachines zijn, ben je vast benieuwd naar onze top 5. Hieronder hebben wij een selectie met ( naar onze mening ) de beste freesmachines voor zowel de hobbyist als professional.

Bosch POF1400ACE – Beste freesmachine voor hobby klusser ( bovenfrees)

beste freesmachine voor doe het zelve

De Bosch POF1400ACE is een krachtige bovenfrees. Met 1400 watt voorzie je zelfs harde houtsoorten van bijvoorbeeld een afgerond of zelfs sierlijk randje.

Het toerental van deze bovenfrees is instelbaar zodat je deze kunt aanpassen naar gelang het materiaal dat je wil bewerken. De freesdiepte zelf is tot op 0.1 millimeter instelbaar voor nog meer precisie tijdens je klus. Bovendien is de POF1400ACE uitgevoerd in een ergonomisch ontwerp voorzien van softgrip en mogelijkheid om er een stofafzuiging op aan te sluiten.

Dankzij de geïntegreerde werkverlichting heb je altijd goed zicht op je klus, zelfs bij slechtere verlichting. Samen met de 6-delige frezenset die meegeleverd wordt kun je direct aan de slag.

Pluspunten

  • Ook geschikt om harde materialen te frezen
  • Softgrip handgreep
  • Gratis een 6-delig frezenset

Minpunten

  • Geen softstart functie
  • Geen sterke afzuiging

Makita SG1251J – Beste freesmachine om sleuven in muren te maken

beste freesmachine om sleuven te maken

Deze muurfrees is ideaal voor het wegwerken van waterleidingen en elektriciteitsbuizen in zowel betonnen muren als vloeren. Daarnaast is de machine ook te gebruiken om sleuven in steen, cement- en gipsplaten en kalkzandsteen te maken. Met 1400 watt is het een krachtige machine die veel aankan.

Dankzij de zogenoemde softstart komt de machine langzaam op gang zodat je een veilige start kunt maken. Eenmaal op gang zal het toerental oplopen tot een stabiele 10000 omwentelingen per minuut, zelfs onder belasting.

De Makita SG1251J beschikt over negen standen variërend van 6 tot 30 millimeter. Heb je de juiste diepte ingesteld, dan kun je de schakelaar vast zetten en op deze diepte doorwerken. Een vervelende en bovendien gevaarlijke terugslag wordt door het SJS-veiligheidssysteem voorkomen. Dit systeem zorgt ervoor dat de schokken die ontstaan wanneer de schijven vast komen te zitten geabsorbeerd worden en de machine dus niet op de muur of vloer gaat stuiteren en tegen degene die hem bediend klapt.

Pluspunten

  • Beschikt over een softstart functie
  • Extra lange snoer voor meer bewegingsvrijheid
  • SJS-veiligheidssysteem
  • Professioneel kwaliteit

Minpunten

  • Voor de hobbyist wellicht aan de dure kant

DeWalt DW682K – Beste freesmachine voor houtverbindingen

Beste freesmachine om houtverbindingen te maken

Weer een heel ander soort frees is de DeWalt DW682K lamellenfrees. Met deze machine maak je op een makkelijke manier stevige houtverbindingen onder elke hoek in vrijwel iedere houtsoort. Ideaal voor het maken van vlak-, hoek- of zelfs T-verbindingen.

Hiervoor is de verstekaanslag in te stellen voor een materiaaldikte van 10 tot 70 millimeter en is de groefdiepte bovendien ook nog eens los in te stellen tot maximaal 20 millimeter voor nog meer gebruiksmogelijkheden.

Dankzij de antislip pinnen, de acht geleidingsspinnen en de doorkijkaanslag frees je met de DW682K uiterst precies, zelfs bij klein(ere) klussen.

Pluspunten

  • Dankzij de vele instelmogelijkheden kun je precies werken
  • In hoogte verstelbare verstekgeleider
  • Gratis een stofzak om stofvrij te werken

Minpunten

  • Het wisselen van bladen gaat soms wat moeizaam. Kwestie van wennen
  • Koffer had wat ruimer mogen zijn

DeWalt D26204K – Beste 2 in 1 freesmachine

Beste multi freesmachine voor professionals

De Dewalt D26204K is een bovenfrees en kantenfrees samengevoegd in één machine. Met een simpele handeling zet je de aluminium motorbehuizing over op een andere zool en verander je de machine van functies en mogelijkheden.

Door het variabele toerental gebruik je de machine voor verschillende freestoepassingen in diverse materialen. Hierbij zorgt de elektronische snelheidsregeling voor een fijne en mooie afwerking in alle soorten hout, kunststof en aluminium doordat het door jou ingestelde toerental constant blijft onder elke belasting, zelfs bij hardere materialen.

En mocht je te weinig licht op je werkstuk hebben, dan biedt de ingebouwde ledverlichting van de Dewalt D26204K toch genoeg zicht. Zelfs bij de uiterst precieze klusjes.

Pluspunten

  • 2 freesmachines in 1
  • Voorzien van een constante toerental
  • Dankzij de led verlichting gebruik je deze klustool ook in het donker

Minpunten

  • Jammer dat er geen softstart functie op zit

Powerplus POWX093 – Beste goedkope freesmachine ( bovenfrees )

beste goedkope freesmachine

Deze bovenfrees is niet alleen zeer gebruiksvriendelijk, maar hij is ook nog eens erg schappelijk geprijsd. De Powerplus POWX093 is een ideale machine voor wanneer je nog maar weinig of zelfs helemaal nog geen ervaring hebt met freeswerk en vormt dus een uitstekend instapmodel.

De handvatten zijn voorzien van een laagje rubber voor extra comfort en een stabiele, stevige grip, zelfs bij zweethanden. De snelheid en de freesdiepte stel je zelf in zodat deze bij het te bewerken materiaal past en je een mooi eindresultaat krijgt.

In het handvat vind je de geïntegreerde schakelaar waarmee je de machine makkelijk en snel start en stopt. Standaard wordt de POWX093 geleverd in een handige draagkoffer met 12 frezen. Zo berg je niet alleen alles netjes bij elkaar op, maar kun je ook direct aan de slag.

Pluspunten

  • Beschikt over een 1500 watt motor
  • Word geleverd met 12 frezen
  • De toeren stel je af op verschillende toepassingen en materialen

Minpunten

  • Bij zware belasting kan de toerental terug lopen
  • Geen led lampje om het donker te werken

Koopgids: Beste freesmachine kopen

Voordat je nu daadwerkelijk overgaat tot de aankoop van een freesmachine zijn er nog een aantal punten waar je op kunt letten. Alle belangrijke aspecten vind je hieronder op een rijtje zodat je een beter beeld kunt vormen over welke machine bij jou en het werk past.

Freesmachine op accu of netsnoer

Freesmachines zijn zowel als met een netsnoer als op accu te verkrijgen. De machines op accu zijn ideaal voor wanneer je een grotere flexibiliteit en bewegingsvrijheid wil. Je zit dan niet vast aan de beperkte lengte van een snoer en je hebt ook geen gedoe met stopcontacten die net buiten je bereik vallen. Dit is met name handig wanneer je op moeilijk bereikbare plekken wilt gaan frezen of bijvoorbeeld buiten.

Freesmachines met een netsnoer zijn daarentegen over het algemeen wel krachtiger dan die op accu. Bovendien kun je deze machines veel langer aan één stuk door gebruiken aangezien je geen gedoe hebt met een lege accu die weer opgeladen moet worden.

Echter zit je met deze freesmachines wel met een kabel die in de weg kan zitten of te kort kan zijn en dien je bovendien altijd in de buurt van een stroomvoorziening te werken. Hou er bij machines met een kabel dan ook altijd rekening mee dat de kabel lang genoeg is.

Gewicht

Het gewicht van een freesmachine is erg belangrijk. Je wil namelijk niet uren aan een stuk met een machine van meerdere kilo’s werken die je constant vast moet houden. Op den duur werkt dit niet prettig en zal het eindresultaat hier zelfs onder lijden. Regelmatig pauzeren is een optie, maar zo krijg je natuurlijk minder werk gedaan dan wanneer je in één keer door kunt gaan.

Zoek je een freesmachine voor licht hobbywerk die je af en toe maar nodig hebt, dan is het gewicht niet van heel groot belang. Wil je de machine echter de hele dag gebruiken en ook nog eens bij zwaardere klussen, dan kies je het beste voor eentje met een zo licht mogelijk gewicht.

Daarnaast draagt de handligging ook voor een groot deel mee aan het comfort van een machine. Veel merken voorzien hun machines van zogenaamde softgrips waardoor je minder last hebt van trillingen en de machine stabieler en comfortabeler in de hand ligt.

Het vermogen

Wanneer je een freesmachine zoekt voor voornamelijk grote en/of zware klussen, dan is een hoog vermogen een betere keuze. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine werkt.

Over het algemeen zijn de meeste freesmachines geschikt voor de meeste hobbyklusjes, maar voor speciale soorten hard hout of andere harde materialen is een hoog vermogen van bijvoorbeeld 1400 watt of meer zeker aan te raden.

Handigheid

Zoals met alles geldt krijg je ook met frezen steeds meer handigheid. Al doende leert men. Heb je nog niet zoveel ervaring met frezen, dan is een instapmodel zonder al te veel toeters en bellen wellicht een goede keus. Zo kun je eerst wat ervaring opdoen zonder dat je meteen een hele smak geld neerlegt.

Heb je al wat meer handigheid in het frezen dan kun je voor een duurdere variant kiezen. Vaak bieden deze machines wat uitgebreidere opties en functies waardoor je nog preciezer je werkzaamheden kunt uitvoeren.

Variabel of constant toerental

Met een variabel toerental bepaal je zelf op hoeveel toeren de machine werkt. Een machine met een constant toerental daarentegen blijft continu op dezelfde snelheid werken. Afhankelijk van sommige materialen of patronen kan het handig zijn om het toerental in te kunnen stellen.

Een machine met een variabel toerental is dan ook breder inzetbaar dan eentje met een constant toerental. Dat wil echter niet zeggen dat een constant toerental een slechte keuze is. Zoek je een freesmachine om veelal hetzelfde mee te doen dan is een constante snelheid een prima keuze.

Veiligheidsfuncties

Met name wanneer je nog niet zo ervaren bent met freesmachines zijn extra veiligheidsfuncties geen overbodige luxe. Maar ook wanneer je al eerder met zulke machines hebt gewerkt staat veiligheid natuurlijk voorop.

Zo zijn veel bovenfrezen bijvoorbeeld voorzien van een beschermkap waardoor je niet met je vingers bij het freesbitje kunt komen. Muurfrezen hebben vaak een terugslagbeveiliging en zijn in het algemeen voorzien van een aan- en uitbeveiliging. Daarmee voorkom je het per ongeluk inschakelen stopt het apparaat direct bij het loslaten van deze knop.

Over het algemeen geldt dan ook hoe meer veiligheidsfuncties, des te beter. Een ongeluk zit in een klein hoekje en voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Extra accessoires

Sommige freesmachines worden geleverd met een opbergvoorziening en een setje freesbitjes of freesbladen. Zo kun je niet alleen direct aan de slag, maar kun je de machine na gebruik ook meteen opbergen en hem zelfs meenemen naar een volgende klus.

Hartstikke handig, maar niet iedere machine wordt geleverd met accessoires en/of een opbergtas of koffer. Let er bij aanschaf wel op dat er genoeg accessoires zoals freesbitjes en -bladen te verkrijgen zijn. Een freesmachine waar maar een enkele accessoire op past is niet zo breed inzetbaar als eentje waar meerdere accessoires mee kunnen worden gebruikt.

Beste freesmachine kortingen

Onze laatste tip als je een freesmachine wil kopen, is het bekijken van de actuele gereedschap aanbiedingen. Je zult verstelt staan hoevaak je een dergelijke machine met een leuke korting kan kopen. Verschillende winkels hebben aparte pagina’s aangemaakt met verschillende acties, zoals prijsverlagingen, cashback deals of extra accessoires bij je freesmachine.

Wil je niet al teveel geld kwijt zijn en kun je nog wachten om de betreffende freesmachine te kopen? Houdt dan de aanbiedingen van de bekende gereedschapswinkels in de gaten!

Wat doe je met een freesmachine?

Een freesmachine is een veelzijdig gereedschap waarmee je materialen zoals hout, metaal, kunststof en steen kunt bewerken door er materiaal vanaf te frezen met een roterend snijgereedschap. Met een freesmachine kun je diverse vormen maken in het materiaal, zoals groeven, sleuven, randen en holtes, en het oppervlak glad afwerken. Freesmachines worden veel gebruikt in de houtbewerking, metaalbewerking, modelbouw en productie van gereedschappen en onderdelen. Afhankelijk van het type freesmachine en de gebruikte freesbit kan je verschillende bewerkingen uitvoeren zoals het maken van uitsparingen, het frezen van sleuven en het maken van groeven.

Kun je frezen met een boormachine?

Hoewel sommige boormachines de mogelijkheid hebben om te frezen, is dit niet ideaal. Bij frezen draait het snijgereedschap van een freesmachine in meerdere richtingen, terwijl bij een boormachine het snijgereedschap alleen rond zijn eigen as draait. Dit geeft de freesmachine meer precisie en controle bij het bewerken van materialen. Als je regelmatig moet frezen of met zwaardere materialen werkt, is het beter om te investeren in een freesmachine voor de beste resultaten.

Handige artikelen over frezen en freesmachines

Ben je op zoek naar tips en tricks bij het gebruik van een freesmachine of vraag je je misschien af hoe je het beste leidingen en/of kabels in een muur kunt wegwerken? Onze artikelen over het werken met freesmachines vind je hieronder.

Tot slot – Beste freesmachines

Tot zover ons artikel over de beste freesmachines. Waarschijnlijk (als je zover bent gekomen) weet je nu precies welke soorten freesmachines er zijn en waar je op moet letten als een dergelijke toestel wil kopen.

Heb je toch nog vragen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op!