Beste freesmachine in 2022

Freesmachines worden verkocht in allerlei soorten en maten. Je kunt deze machines dan ook voor een grote diversiteit aan klussen gebruiken. Voordat je een freesmachine gaat kopen is het belangrijk om te bepalen voor welke klus je deze machine wil gebruiken.

Voor het maken van decoratieve gleuven of profielranden langs bijvoorbeeld meubels en lijsten gebruik je een bovenfrees. Wil je echter sleuven maken om bedrading en/of leidingen weg te werken in een muur, dan kies je voor een muurfrees.

Voordat je daadwerkelijk overgaat tot aanschaf dien je dus wel de benodigde informatie op te zoeken. Hieronder vind je dan ook de top 5 beste freesmachines van het moment, samen met een koopgids waardoor je snel en in één oogopslag alle informatie bij elkaar hebt die nodig is.

Beste freesmachine top 5

Bosch POF1400ACE

4.5 out of 5 stars

Beste freesmachine kopen om een sierrandje of inkepingen uit te frezenDe Bosch POF1400ACE is een krachtige bovenfrees. Met 1400 watt voorzie je zelfs harde houtsoorten van bijvoorbeeld een afgerond of zelfs sierlijk randje.

Het toerental van deze bovenfrees is instelbaar zodat je deze kunt aanpassen naar gelang het materiaal dat je wil bewerken. De freesdiepte zelf is tot op 0.1 millimeter instelbaar voor nog meer precisie tijdens je klus. Bovendien is de POF1400ACE uitgevoerd in een ergonomisch ontwerp voorzien van softgrip en mogelijkheid om er een stofafzuiging op aan te sluiten.

Dankzij de geïntegreerde werkverlichting heb je altijd goed zicht op je klus, zelfs bij slechtere verlichting. Samen met de 6-delige frezenset die meegeleverd wordt kun je direct aan de slag.

Pluspunten

 • ook geschikt voor harde materialen
 • Softgrip handgreep
 • Gratis een 6-delig frezenset

Minpunten

 • Geen softstart functie
 • Geen sterke afzuiging
Bekijk op Bol.com

Makita SG1251J

Beste freesmachine kopen voor het maken sleuven in muren5 out of 5 stars

Deze muurfrees is ideaal voor het wegwerken van waterleidingen en elektriciteitsbuizen in zowel betonnen muren als vloeren. Daarnaast is de machine ook te gebruiken om sleuven in steen, cement- en gipsplaten en kalkzandsteen te maken. Met 1400 watt is het een krachtige machine die veel aankan.

Dankzij de zogenoemde softstart komt de machine langzaam op gang zodat je een veilige start kunt maken. Eenmaal op gang zal het toerental oplopen tot een stabiele 10000 omwentelingen per minuut, zelfs onder belasting.

De Makita SG1251J beschikt over negen standen variërend van 6 tot 30 millimeter. Heb je de juiste diepte ingesteld, dan kun je de schakelaar vast zetten en op deze diepte doorwerken. Een vervelende en bovendien gevaarlijke terugslag wordt door het SJS-veiligheidssysteem voorkomen. Dit systeem zorgt ervoor dat de schokken die ontstaan wanneer de schijven vast komen te zitten geabsorbeerd worden en de machine dus niet op de muur of vloer gaat stuiteren en tegen degene die hem bediend klapt.

Pluspunten

 • Beschikt over een softstart functie
 • Extra lange snoer voor meer bewegingsvrijheid
 • SJS-veiligheidssysteem

Minpunten

 • Prijzig
Bekijk op Bol.com

DeWalt DW682K

beste freesmachine kopen voor het maken van hout verbindingen5 out of 5 stars

Weer een heel ander soort frees is de DeWalt DW682K lamellenfrees. Met deze machine maak je op een makkelijke manier stevige houtverbindingen onder elke hoek in vrijwel iedere houtsoort. Ideaal voor het maken van vlak-, hoek- of zelfs T-verbindingen.

Hiervoor is de verstekaanslag in te stellen voor een materiaaldikte van 10 tot 70 millimeter en is de groefdiepte bovendien ook nog eens los in te stellen tot maximaal 20 millimeter voor nog meer gebruiksmogelijkheden.

Dankzij de antislip pinnen, de acht geleidingsspinnen en de doorkijkaanslag frees je met de DW682K uiterst precies, zelfs bij klein(ere) klussen.

Pluspunten

 • Dankzij de vele instelmogelijkheden kun je precies werken
 • In hoogte verstelbare verstekgeleider
 • Gratis een stofzak om stofvrij te werken

Minpunten

 • Het wisselen van bladen
 • Koffer had wat ruimer mogen zijn
Bekijk op Bol.com

DeWalt D26204K

beste freesmachine kopen multifunctioneel5 out of 5 stars

De Dewalt D26204K is een bovenfrees en kantenfrees samengevoegd in één machine. Met een simpele handeling zet je de aluminium motorbehuizing over op een andere zool en verander je de machine van functies en mogelijkheden.

Door het variabele toerental gebruik je de machine voor verschillende freestoepassingen in diverse materialen. Hierbij zorgt de elektronische snelheidsregeling voor een fijne en mooie afwerking in alle soorten hout, kunststof en aluminium doordat het door jou ingestelde toerental constant blijft onder elke belasting, zelfs bij hardere materialen.

En mocht je te weinig licht op je werkstuk hebben, dan biedt de ingebouwde ledverlichting van de Dewalt D26204K toch genoeg zicht. Zelfs bij de uiterst precieze klusjes.

Pluspunten

 • 2 freesmachines in 1
 • Beschikt over een constante toerental
 • Dankzij de led verlichting gebruik je deze klustool ook in het donker

Minpunten

 • Geen softstart functie
Bekijk op Bol.com

Powerplus POWX093

Goedkoop de beste bovenfreesmachine kopen4.5 out of 5 stars

Deze bovenfrees is niet alleen zeer gebruiksvriendelijk, maar hij is ook nog eens erg schappelijk geprijsd. De Powerplus POWX093 is een ideale machine voor wanneer je nog maar weinig of zelfs helemaal nog geen ervaring hebt met freeswerk en vormt dus een uitstekend instapmodel.

De handvatten zijn voorzien van een laagje rubber voor extra comfort en een stabiele, stevige grip, zelfs bij zweethanden. De snelheid en de freesdiepte stel je zelf in zodat deze bij het te bewerken materiaal past en je een mooi eindresultaat krijgt.

In het handvat vind je de geïntegreerde schakelaar waarmee je de machine makkelijk en snel start en stopt. Standaard wordt de POWX093 geleverd in een handige draagkoffer met 12 frezen. Zo berg je niet alleen alles netjes bij elkaar op, maar kun je ook direct aan de slag.

Pluspunten

 • Beschikt over een 1500 watt motor
 • Word geleverd met 12 frezen
 • De toeren stel je af op verschillende toepassingen en materialen

Minpunten

 • Bij zware belasting kan de toerental terug lopen
 • Geen led lampje om het donker te werken
Bekijk op Bol.com

Ook interessant

Koopgids: Freesmachine kopen

Voordat je nu daadwerkelijk overgaat tot de aankoop van een freesmachine zijn er nog een aantal punten waar je op kunt letten. Alle belangrijke aspecten vind je hieronder op een rijtje zodat je een beter beeld kunt vormen over welke machine bij jou en het werk past.

Freesmachine op accu

Freesmachines zijn zowel als met een netsnoer als op accu te verkrijgen. De machines op accu zijn ideaal voor wanneer je een grotere flexibiliteit en bewegingsvrijheid wil. Je zit dan niet vast aan de beperkte lengte van een snoer en je hebt ook geen gedoe met stopcontacten die net buiten je bereik vallen. Dit is met name handig wanneer je op moeilijk bereikbare plekken wilt gaan frezen of bijvoorbeeld buiten.

Freesmachines met een netsnoer zijn daarentegen over het algemeen wel krachtiger dan die op accu. Bovendien kun je deze machines veel langer aan één stuk door gebruiken aangezien je geen gedoe hebt met een lege accu die weer opgeladen moet worden. Echter zit je met deze freesmachines wel met een kabel die in de weg kan zitten of te kort kan zijn en dien je bovendien altijd in de buurt van een stroomvoorziening te werken. Hou er bij machines met een kabel dan ook altijd rekening mee dat de kabel lang genoeg is.

Gewicht

Het gewicht van een freesmachine is erg belangrijk. Je wil namelijk niet uren aan een stuk met een machine van meerdere kilo’s werken die je constant vast moet houden. Op den duur werkt dit niet prettig en zal het eindresultaat hier zelfs onder lijden. Regelmatig pauzeren is een optie, maar zo krijg je natuurlijk minder werk gedaan dan wanneer je in één keer door kunt gaan.
Zoek je een freesmachine voor licht hobbywerk die je af en toe maar nodig hebt, dan is het gewicht niet van heel groot belang. Wil je de machine echter de hele dag gebruiken en ook nog eens bij zwaardere klussen, dan kies je het beste voor eentje met een zo licht mogelijk gewicht.

Daarnaast draagt de handligging ook voor een groot deel mee aan het comfort van een machine. Veel merken voorzien hun machines van zogenaamde softgrips waardoor je minder last hebt van trillingen en de machine stabieler en comfortabeler in de hand ligt.

Het vermogen

Wanneer je een freesmachine zoekt voor voornamelijk grote en/of zware klussen, dan is een hoog vermogen een betere keuze. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine werkt. Over het algemeen zijn de meeste freesmachines geschikt voor de meeste hobbyklusjes, maar voor speciale soorten hard hout of andere harde materialen is een hoog vermogen van bijvoorbeeld 1400 watt of meer zeker een aanrader.

Handigheid

Zoals met alles geldt krijg je ook met frezen steeds meer handigheid. Al doende leert men. Heb je nog niet zoveel ervaring met frezen, dan is een instapmodel zonder al te veel toeters en bellen wellicht een goede keus. Zo kun je eerst wat ervaring opdoen zonder dat je meteen een hele smak geld neerlegt.

Heb je al wat meer handigheid in het frezen dan kun je voor een duurdere variant kiezen. Vaak bieden deze machines wat uitgebreidere opties en functies waardoor je nog preciezer je werkzaamheden kunt uitvoeren.

Variabel of constant toerental

Met een variabel toerental bepaal je zelf op hoeveel toeren de machine werkt. Een machine met een constant toerental daarentegen blijft continu op dezelfde snelheid werken. Afhankelijk van sommige materialen of patronen kan het handig zijn om het toerental in te kunnen stellen. Een machine met een variabel toerental is dan ook breder inzetbaar dan eentje met een constant toerental. Dat wil echter niet zeggen dat een constant toerental een slechte keuze is. Zoek je een freesmachine om veelal hetzelfde mee te doen dan is een constante snelheid een prima keuze.

Veiligheidsfuncties

Met name wanneer je nog niet zo ervaren bent met freesmachines zijn extra veiligheidsfuncties geen overbodige luxe. Maar ook wanneer je al eerder met zulke machines hebt gewerkt staat veiligheid natuurlijk voorop. Zo zijn veel bovenfrezen bijvoorbeeld voorzien van een beschermkap waardoor je niet met je vingers bij het freesbitje kunt komen, hebben muurfrezen vaak een terugslagbeveiliging en zijn veel machines in het algemeen voorzien van een aan- en uitbeveiliging waardoor het per ongeluk inschakelen voorkomen wordt en het apparaat direct stopt bij het loslaten van deze knop.

Over het algemeen geldt dan ook hoe meer veiligheidsfuncties, des te beter. Een ongeluk zit in een klein hoekje en voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Extra accessoires

Sommige freesmachines worden geleverd met een opbergvoorziening en een setje freesbitjes of freesbladen. Zo kun je niet alleen direct aan de slag, maar kun je de machine na gebruik ook meteen opbergen en hem zelfs meenemen naar een volgende klus. Hartstikke handig, maar niet iedere machine wordt geleverd met accessoires en/of een opbergtas of koffer. Let er bij aanschaf wel op dat er genoeg accessoires zoals freesbitjes en -bladen te verkrijgen zijn. Een freesmachine waar maar een enkele accessoire op past is niet zo breed inzetbaar als eentje waar meerdere accessoires mee kunnen worden gebruikt.