Beste muurfrees in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Freesmachines » Beste muurfrees in 2023

Een van de freesmachines die je waarschijnlijk vaker kunt gebruiken dan je in de eerste instantie zult denken, is de muurfrees. Deze machines zijn namelijk geschikt ( zoals de naam al doet vermoeden ) om sleuven in de muur te frezen.

Echter kan het vinden van een muurfrees een lastige taak zijn. Wil je weten wat de beste muurfrees is of wil je een muurfrees kopen maar heb je geen idee waar je op moet letten? In dit artikel leggen wij uit wat een muurfrees nu precies doet.

Daarnaast vertellen we je waar je zoal op kunt letten en welke verschillen er onder andere bestaan. Bovendien hebben hieronder alvast een handige top 5 samengesteld van de beste freesmachines zodat de zoektocht naar een nieuwe muurfrees hopelijk nóg makkelijker wordt.

Beste muurfrees top 5

Muurfrezen bestaan er in verschillende prijscategorieën, van verschillende merken en in diverse uitvoeringen. Bekijk hier onze top 5 om een inzicht te krijgen van de best verkochte muurfrezen op dit moment.

Ferm WSM1009 – Muurfrees met laser

goedkope muurfrees met laser
4 out of 5 stars

Een echte budgettopper, dat is de Ferm WSM1009. Dankzij het hoge vermogen van 1700 watt en een onbelast toerental van maar liefst 4000 toeren per minuut is zelfs het frezen in de hardste steen- en betonsoorten geen enkel probleem. Ook over nauwkeurigheid hoef je bij deze machine niet te twijfelen. Dankzij de geïntegreerde lasergeleiding frees je namelijk in een kaarsrechte lijn naar beneden*. En omdat niet iedere kabel of leiding even dik is, kun je ook de freesbreedte naar wens aanpassen door middel van drie vooraf vastgestelde punten. Zo frees je zonder problemen sleuven van 14 millimeter breed, maar ook van 19 en 29 millimeter breed. Bovendien hoef je je ook geen zorgen te maken over de freesdiepte. Deze bedraagt namelijk 28 millimeter, wat de WSM1009 meer dan geschikt maakt voor vrijwel al het gangbare freeswerk, in en rondom het huis.

*Voor optimaal resultaat dient er altijd omlaag en dus weg van de laserlijn te worden gefreesd in plaats van met de laserlijn mee omhoog.

Pluspunten

 • Zeer voordelige keus
 • Freesdiepte van 28 millimeter
 • Freesbreedte verstelbaar in 3 stappen met een maximum van 29 mm
 • Lasergeleiding (incl. batterijen)
 • 3 meter snoer
 • Mogelijkheid tot stofafzuiging
 • Inclusief 2x diamantzaagblad, beitel, stofzuigadapter, spansleutel, inbussleutel en opbergkoffer

Minpunten

 • Redelijk zwaar (8 kilogram)
Bekijk op Bol.com

Powerplus POWX0650

muurfrees kopen voor doe het zelve
4.5 out of 5 stars

Met behulp van de Powerplus POWX0650 frees je binnen een handomdraai strakke sleuven in de muur zodat lelijke bedrading en leidingen mooi kunnen worden weggewerkt. De 1800 watt sterke muurfrees baant zich met gemak een weg door vrijwel ieder gangbaar materiaal zoals beton, gipswanden en metselwerk. De maximale freesdiepte bedraagt 45 millimeter en ook de freesbreedte is instelbaar door middel van vier verschillende standen, met een maximum van 44 millimeter. Bovendien is de machine eenvoudig aan te sluiten op een (bouw)stofzuiger zodat je werkomgeving en jijzelf schoon en stofvrij blijft. Kortom, de POWx0650 is een sterke muurfrees, die naast dat hij doet wat hij belooft, ook nog eens erg voordelig is.

Pluspunten

 • Prijs/kwaliteitverhouding
 • Maximale freesdiepte van 45 millimeter
 • Freesdiepte instelbaar d.m.v. 4 standen (max. 44 mm)
 • Extra lang snoer (3 meter)
 • Aan te sluiten op een (bouw)stofzuiger voor stofvrij werken
 • Inclusief opbergkoffer, 2x diamantzaagblad, spansleutel en handleiding

Minpunten

 • Met een gewicht van ruim 9 kilogram aan de erg zware kant
Bekijk op Bol.com

Bosch GNF 35 CA

beste muurfrees van Bosch blauw
5 out of 5 stars

De Bosch GNF 35 CA Professional is een muurfrees die geschikt is voor allround gebruik. Dankzij de ideale verhouding tussen het vermogen, het design en het gewicht van de machine wordt zowel het gebruiksgemak als het comfort zodanig verhoogd dat zelfs meerdere uren aan één stuk doorwerken geen enkel probleem vormt. Uitgerust met een motor van 1400 watt en een constant toerental levert de GNF 35 CA meer dan genoeg power voor het creëren van perfect strakke sleuven in zowel beton alsook steen. Tot slot beschikt deze machine over een softstart-functie, een blokkering van de uitgaande as, en is hij compatibel met het zogeheten Bosch Click & Clean stofafzuigsysteem. Zo is het niet alleen uiterst comfortabel werken met de GNF 35 CA, maar ook zeer veilig.

Pluspunten

 • Maximale freesdiepte van 35 mm
 • Freesbreedte instelbaar van 3 tot 39 mm
 • Krachtige motor
 • Ergonomisch, compact en veilig design
 • Laag gewicht van slechts 4,7 kilogram
 • Softstart-functie
 • Compatibel met Bosch Click & Clean stofafzuigsysteem
 • Wordt geleverd met breekgereedschap
 • Inclusief opbergkoffer, pensleutel, diverse vulringen (in 4 en 6 mm) en een opnameflens

Minpunten

 • Redelijk duur in aanschaf
Bekijk op Bol.com

Metabo MFE 40 muurfreesmachine

5 out of 5 stars

Deze krachtige freesmachine is ideaal voor elektrische installatie en het leggen van kabels en lege buizen onder pleister. Met freesdieptes tot 40 mm kan je snel en nauwkeurig werken dankzij de krachtige motor en het tweetraps drijfwerk met hoog vermogen. De robuuste kap van aluminium persgietwerk met rubberen wielen en optimale greeppositie zorgt voor comfortabele geleiding van de machine. De groefbreedte en zaagdiepte zijn instelbaar en de schuivende zagen zorgen voor optimaal zicht op de markeringslijn. Dankzij de Metabo Marathon-motor met gepatenteerde stofbescherming heb je een lange levensduur en met de Tacho-Constamatic (TC)-volle-golf elektronica werk je sneller door het constant toerental onder belasting. De elektronische zachtaanloop en herstartbeveiliging garanderen veilig werken en het LED-signaal informeert over overbelasting of actieve herstartbeveiliging. Met de aansluiting van een Metabo alleszuiger (gecertificeerd met ASR 35 M ACP) werk je schoon en stofarm. De freesmachine is geschikt voor het insnijden van gleuven tot 30 mm breedte zonder middenstuk in één werkstap (met speciale toebehoren) en kan ook gebruikt worden voor het doorslijpen met slechts één diamant-doorslijpschijf. De Metabo S-automatic veiligheidskoppeling zorgt voor het mechanisch ontkoppelen van de aandrijving bij het blokkeren van de schijf voor veilig werken.

Pluspunten

 • Maximale freesdiepte van 40 millimeter
 • Compact design
 • Eenvoudige bediening

Minpunten

 • Produceert veel geluid. Gehoorbescherming is een must
Bekijk op Bol.com

Spit D90 – Beste professionele muurfrees

beste professionele muurfrees
5 out of 5 stars

Een krachtpatser voor professionals, zo mag je de Spit D90 wel omschrijven. Deze uiterst krachtige muurfrees werkt op maar liefst 2500 watt en bereikt een maximaal toerental van maar liefst 6700 toeren per minuut. Hierdoor kan er met gemak een maximale freesdiepte van 50 millimeter worden behaald, zelfs in bewapend beton. Het 5 meter lange snoer zorgt voor een grote bewegingsvrijheid en vergoot zodoende het werkcomfort. Daarnaast is de D90, ondanks zijn enorme power, zo ontworpen dat hij hanteerbaar blijft en is ook het gewicht met 6,5 kilogram niet dramatisch hoog. Zo is de Spit D90 niet alleen een zeer betrouwbare keuze, maar ook een keuze waar je lang plezier van zal hebben.

Pluspunten

 • Professionele machine
 • Buitengewoon krachtig (2500 watt)
 • Maximale freesdiepte van 50 mm
 • Geschikt voor gewapend beton
 • Stofvrij werken in combinatie met de Spit AC 1630P M bouwstofzuiger (los verkrijgbaar)
 • Inclusief opbergkoffer, 2x 150 mm diamantzaagbladen, 1x beitel en handleiding

Minpunten

 • Minder geschikt voor thuisgebruik
Bekijk op Bol.com

Ook interessant

Wat is een muurfrees en hoe werkt deze nu precies?

Een muurfrees is, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, eigenlijk een freesmachine die speciaal ontworpen is om sleuven mee in een muur te maken. Door middel van twee of meer slijpschijven die parallel aan elkaar geplaatst zijn, kan de gebruiker evenwijdige groeven in een muur creëren, waarin vervolgens kabels, leidingen of verwarmingsbuizen kunnen worden weggewerkt.

Zowel de diepte als de breedte kan bij de meeste machines handmatig worden ingesteld, zodat de groeven altijd kunnen worden aangepast naar gelang het uiteindelijke doel. Net als bij een boven- of kantenfrees is een muurfrees voorzien van een freesvoet die tegen het te frezen object (in dit geval dus een muur) dient te worden geplaatst. Vervolgens kan de machine worden gestart en kan het frezen beginnen. Voor optimale veiligheid zijn de slijpschijven voorzien van een beschermkap zodat de kans op ongelukken voor een groot deel wordt beperkt.

Lees meer over muurfrezen

Waarom een muurfrees?

Tegenwoordig zijn in veel huizen de kabels en leidingen weggewerkt in de muur. Niet zo gek eigenlijk, want een “onzichtbare” kabel ziet er logischerwijs veel netter uit dan wanneer deze los aan de muur bungelt of door middel van allerlei buizen en constructies op de muur is bevestigd. Maar hoe werk je die kabels en/of leidingen nu eigenlijk weg? Het antwoord hierop is simpel: met een muurfrees.

Dankzij deze machine creëer je makkelijk en snel strakke sleuven in de muur, waar je vervolgens alle kabels of leidingen naar wens in kunt wegwerken. Op deze manier zie je er later niks meer van en houd je een strak en prachtig resultaat over.

Je ziet, een muurfrees is dus zeker wel de investering waard en zal je een hoop kap- en beitelwerk uit handen nemen. Alleen snappen wij best dat wanneer je nieuw bent op het gebied van klussen (en met name frezen) en je voor het eerst een muurfrees wil aanschaffen dit best wel een moeilijke opgave kan zijn. Er zijn immers zoveel varianten en merken te koop en dan zijn de prijzen bovendien ook nog eens behoorlijk variërend.

Koopgids: Beste muurfrees kopen

Niet iedere muurfrees is hetzelfde. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er verschillen in onder andere merk, uitvoering, prijs en eigenschappen. Hierdoor kan er dan ook niet zomaar met ieder type muurfrees dezelfde werkzaamheden worden verricht. Zo heb je voor harde materialen zoals gewapend beton bijvoorbeeld een andere machine nodig dan wanneer je enkel en alleen van plan bent om in pleisterwerk te gaan frezen.

Het is daarom belangrijk om vooraleer je overgaat tot een daadwerkelijke aanschaf, goed na te gaan voor welke doeleinden je jouw toekomstige muurfrees wil gaan gebruiken en aan welke eisen je vindt dat deze moet voldoen. Om je hiermee een beetje op de juiste weg te helpen hebben wij alvast alle aspecten waarmee je rekening dient te houden bij de aanschaf van een muurfrees op een rijtje gezet. Van het verschil in freesdiepte tot het formaat en de kwaliteit van de slijpschijven aan toe. Je vindt het allemaal in onze koopgids.

Freesdiepte

Niet iedere muurfrees kan tot dezelfde diepte en/of breedte frezen. Waar de een slechts geschikt is voor wat oppervlakkig werk, kan je met een ander type wellicht véél  diepere groeven maken. Hoe dan ook, de freesdiepte is bij vrijwel iedere freesmachine handmatig in te stellen. Afhankelijk van het merk en het type kan dit dieper of juist minder diep zijn.

Wanneer je freesmachines met elkaar gaat vergelijken zal je al snel opvallen dat de meeste muurfrezen een maximale freesdiepte kunnen bereiken tussen de 30 en 40 millimeter. Deze freesdiepte volstaat prima wanneer je bijvoorbeeld leidingen of kabels netjes weg wil werken in de muur. Wil je echter diepere groeven frezen? Dan is het raadzaam om uit te kijken naar een professionele freesmachine. Deze zijn over het algemeen niet alleen krachtiger, maar kunnen vaak ook een grotere freesdiepte bereiken.

Breedte

Naast de maximale freesdiepte is ook de freesbreedte in te stellen. Vanzelfsprekend bepaal je door middel van deze instelling hoe breed de uiteindelijke sleuven zullen worden. Hoe breder de sleuf, des te meer kabels of leidingen kunnen er in. Denk daarom goed na waarvoor je de machine precies wil gaan gebruiken en bepaal zelf wat het maximale bereik van de machine moet zijn.

Vermogen

Net als bij vrijwel ieder elektrisch apparaat geldt ook bij een muurfrees: hoe hoger het vermogen, des te krachtiger de machine. De meeste muurfrezen hebben een vermogen van tussen de 1300 en 1700 watt en behalen een toerental tussen de 4000 tot 10.000 toeren per minuut. Hoe krachtiger de machine, hoe makkelijker je door verschillende materialen kunt frezen.

Zeker wanneer je veelal in harde steensoorten of bijvoorbeeld gewapend beton wil gaan frezen is het dan ook raadzaam om een machine te kiezen met een hoger vermogen en dus een krachtigere motor. Dit maakt het frezen niet alleen een stuk minder intensief en zal je een hoop tijd besparen, maar het is ook een stuk veiliger voor zowel jijzelf als gebruiker alsook voor de machine. Mede hierom is het dus belangrijk dat je voorafgaand aan de aanschaf goed nagaat welke materialen je wil gaan frezen en welk vermogen hierbij past.

Formaat en gewicht

Een muurfrees is een vrij groot en vooral zwaar stuk gereedschap. Een machine met een gewicht van 5 kilogram is dan ook helemaal geen uitzondering. Dit maakt het werken meteen muurfrees helaas dan ook een erg arbeidsintensieve klus die je vooral in je armen en schouders zal voelen. Je kunt je daarom vast wel voorstellen dat meerdere uren aan één stuk doorwerken met dit soortmachine niet erg prettig is. Het is daarom uiterst raadzaam om bij de aanschaf van een muurfrees goed te letten op het gebruikscomfort. Hoe zwaarder de machine, des te zwaarder is het immers om er mee te werken.

slijpschijf muurfrees

Formaat slijpschijf

De meest gangbare maat slijpschijf heeft een diameter van 150 millimeter. Daarnaast zijn er enkele uitzonderingen zoals bijvoorbeeld kleinere modellen die speciaal geschikt zijn voor verfijnde freeswerkzaamheden. Deze maken gebruik van een slijpschijf met een diameter van 125 millimeter. Let er dus bij de aanschaf op welke diameter geschikt is voor jouw machine en gebruik altijd de juiste diameter om ongelukken en schade aan zowel de machine als de omgeving te voorkomen.

Kwaliteit

Naast de juiste diameter is ook de kwaliteit van de slijpschijven zeer belangrijk. Deze gaan immers onder een hoge snelheid behoorlijk zwaar werk verrichten en je wil uiteraard dat ze zo lang mogelijk mee gaan. De beste kwaliteit slijpschijven zijn zogenoemde diamantslijpschijven. Deze slijpschijven slijten vrijwel niet af aan de randen en zijn bovendien zo goed als onverwoestbaar. En laat vooral dit laatste nu erg belangrijk zijn. Een goede slijpschijf levert namelijk niet alleen een veel mooier en strakker resultaat, maar werkt ook een stuk veiliger. Je moet er immers niet aan denken wat er kan gebeuren wanneer een slijpschijf het met meerdere duizenden toeren per minuut begeeft en kapot knalt.

Aanvullende accessoires

Sommige muurfrees machines worden geleverd met enkel een set aan slijpschijven. Andere varianten worden juist geleverd met een reeks aan accessoires zoals bijvoorbeeld afbreekgereedschap, afstand houders, vulringen en moersleutels of pensleutels voor het wisselen van de slijpschijven. Daarnaast worden sommige muurfrezen ook inclusief een opbergkoffer geleverd zodat je de machine, samen met de bijbehorende accessoires, veilig kunt opbergen of meenemen.

Of je kiest voor een exemplaar met veel accessoires of juist eentje dat exclusief accessoires wordt geleverd, is een keuze die je voor jezelf moet maken. Hoewel het behoorlijk handig kan zijn om direct bij de aanschaf al de benodigde spullen meegeleverd te krijgen, kun je er ook voor kiezen om deze los aan te schaffen. Het is maar net welke machine jouw voorkeur heeft en welke eisen je voor jezelf stelt.

muurfrees met stofafzuiging

Muurfrees met stofafzuiging

Een belangrijk aspect waar wij je tot slot wel op willen wijzen is de stofafzuiging, of beter gezegd de aansluiting hiervoor. Je kunt je namelijk vast wel voorstellen dat wanneer je in een muur gaat frezen dit gepaard zal gaan met behoorlijk wat stof. Om te voorkomen dat je werkomgeving en jijzelf veranderen in een stoffige bende zijn de meeste machines tegenwoordig voorzien van een aansluiting waarmee je ze eenvoudig op een externe stofafzuiging of bouwstofzuiger kunt aansluiten. Op deze manier wordt het vrijgekomen stof netjes opgevangen en blijft je werkomgeving schoon en overzichtelijk.

Bovendien vormt het stof niet alleen een hoop troep, maar is het ook nog eens erg irriterend en op termijn zelfs schadelijk voor de luchtwegen wanneer het wordt ingeademd. Zorg er daarom ten alle tijden voor dat je naast persoonlijke beschermingsmiddelen ook gebruik maakt van stofafzuiging. Mooi weggewerkte leidingen en kabels zijn één, maar een goede gezondheid is nog altijd het belangrijkste.

Hoe leiding in muur frezen?

Om een leiding in de muur te frezen, markeer je de positie van de leiding, zorg je dat er geen obstakels in de muur zijn, kies je een geschikte muurfrees, stel je de freesdiepte in, frees je de sleuf op de gemarkeerde lijn, controleer je de diepte en breedte van de sleuf, installeer je de leiding en maak je de sleuf dicht met vuller. Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen. Als je niet zeker bent, raadpleeg dan een professional.

Hoe diep moet je frezen?

De diepte van het frezen hangt af van het doel van de sleuf en het type muur dat je gaat frezen. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet dieper dan 1/3 van de dikte van de muur te frezen voor het installeren van elektrische bedrading of leidingen. Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en de juiste frees te gebruiken voor het type muur dat je gaat frezen. Raadpleeg een professional als je niet zeker weet hoe diep je moet frezen of als je hulp nodig hebt bij het uitvoeren van de klus.

Tot slot – Beste muurfrees kopen

Dat een muurfrees een zeer handig stuk gereedschap is hoeven we je waarschijnlijk, wanneer je dit artikel hebt gelezen, niet meer uit te leggen. Zo zijn er bijvoorbeeld muurfrezen voor professioneel gebruik, maar ook budgetvarianten en bestaat er bovendien nog een aanzienlijk verschil tussen de mogelijkheden die de verschillende machines bieden.

Wij hopen echter je met dit artikel enigszins wegwijs te hebben gemaakt in de wereld van de muurfrezen zodat je, mocht je overwegen om een exemplaar aan te schaffen, het juiste type kunt kiezen dat bij jou en de werkzaamheden past. Een goede muurfrees gaat immers jaren mee en kan je een hele hoop werkplezier opleveren met prachtige eindresultaten nadien. Kies daarom bewust en laat je bij twijfel informeren door een professional.