Beste lamellenfrees in 2023

Bijgewerkt op:

Home » Beste gereedschappen » Freesmachines » Beste lamellenfrees in 2023

De lamellenfrees. Misschien heb je er wel al eerder van gehoord of heb je er zelfs al eens mee mogen werken, maar misschien denk je nu ook wel gewoon een lamellen-wat? Snappen we volledig. Want ondanks dat dit vernuftige stuk gereedschap een behoorlijke uitkomst kan bieden bij verschillende klusjes, is het, zeker onder de hobbyklussers geen erg bekend gereedschap.

In dit artikel leggen we je daarom onder meer uit wat een lamellenfrees precies is en waar je hem voor gebruikt en wat het verschil is ten opzichte van andere freesmachines.

Daarnaast hebben we de beste freesmachines top 5 samengesteld en vindt je in het tweede deel van het artikel een handige koopgids zodat je meteen weet waarop je kunt letten bij de aanschaf van deze tool. Lees dus gauw verder.

Wat is een lamellenfrees?

Hoewel je in eerste instantie bij het woord lamellen misschien eerder aan raamdecoratie denkt, heeft een lamellenfrees daar helemaal niks mee te maken. Integendeel zelfs. Een lamellenfrees is een tool waarmee twee delen hout met elkaar bevestigd kunnen worden, zonder dat dit aan de buitenzijde te zien is.

Met name in de meubelbouw is een lamellenfrees dan ook onmisbaar. Een constructie gemaakt met dit type gereedschap is namelijk niet alleen stevig, maar ziet er bovendien ook veel professioneler uit aangezien er geen lelijke spijkers en/of schroeven zichtbaar zijn.

Hoe werkt een lamellenfrees?

Het werken met een lamellenfrees is helemaal niet zo lastig. Je tekent op de te verbinden houtdelen af waar je wilt gaan frezen. Vervolgens is het een kwestie van de freesmachine door middel van de stelknop in de juiste hoogte en diepte af te stellen. Daarna kan er gefreesd worden. Wanneer beide delen van de benodigde groeven zijn voorzien kunnen deze met elkaar worden verbonden door middel van een lamel en houtlijm.

Zo ontstaat er een soort blinde verbinding die mooi strak op elkaar aansluit zonder dat er schroeven of spijkers aan te pas komen. In feite zou je het dus kunnen vergelijken met deuvels, alleen platter en breder waardoor de verbindingen een stuk steviger zijn.

Beste lamellenfrees – top 5

DeWalt DW682K

Professionele lamellenfrees van DeWalt

Met de DeWalt DW682K maak je binnen een mum van tijd stevige houtverbindingen onder elke hoek en van vrijwel iedere houtsoort. Om dit mogelijk te maken is de verstekaanslag nauwkeurig instelbaar voor materiaaldiktes variërend van 10 tot 70 millimeter en is de groefdiepte tot maar liefst 20 millimeter instelbaar.

Daarnaast biedt de DW682K nog tal van extra’s waardoor het frezen met deze machine met nóg meer precisie en gemak gepaard gaat. Zo is de lamellenfrees voorzien van antislip pinnen, acht geleidingssponnen en een handige doorkijk aanslag waardoor je altijd zicht op je werk blijft behouden. Kortom een professionele machine, waaraan je veel (werk)plezier zal beleven.

Pluspunten

  • Maximale freesdiepte van 20mm
  • Veel instelmogelijkheden waaronder een instelbare verstekaanslag
  • Geschikt voor meerdere materiaaldiktes
  • Stofafzuiging door middel van stofzak

Minpunten

  • Wordt geleverd exclusief lamellen
Bekijk op Bol.com

Makita PJ7000

beste lamellenfrees met stofopvangzak

Maak je een houtverbinding met de Makita PJ7000, dan weet je zeker dat de constructie muurvast zit. Niet alleen is het met deze machine mogelijk om verbindingen te maken onder elke hoek en in vrijwel elke houtsoort, ook heb je de keuze uit maar liefst zes in te stellen freesdieptes. Bovendien is de PJ7000 tevens geschikt om langs een plint of muur parket of laminaat te zagen.

De stevige aluminium behuizing en tandwielaandrijving van gehard staal zorgt er hierbij voor dat je ten alle tijde op de machine kunt vertrouwen, zelfs na meerdere jaren intensief gebruik. Hiermee is deze Makita dus niet alleen een zeer uitgebreide lamellenfrees, maar ook een uiterst duurzame en sterke.

Pluspunten

  • Maximale freesdiepte van 20 mm
  • 6 instelbare diepte standen
  • Aluminium behuizing in combinatie met gehard stalen tandwielaandrijving
  • Stofafzuiging door middel van stofzak
  • Geschikt voor het zagen van parket langs muur of plint

Minpunten

  • Wordt geleverd exclusief lamellen
  • Vrij prijzig, zeker voor hobbygebruik
Bekijk op Bol.com

Ferm BJM1009

beste goedkope lamellenfrees

Met de budgetvriendelijke Ferm BJM1009 ben je aan het juiste adres wanneer je op zoek bent naar een goede lamellenfrees voor een schappelijke prijs. Dankzij de eenvoudige bediening is de machine zeer geschikt voor beginnende klussers al wil dat niet zeggen dat de BJM1009 onder doet voor menig van zijn duurdere concurrentie. Integendeel zelfs want deze lamellenfrees beschikt niet alleen over een uiterst solide aluminium basis, maar tevens kun je hem gebruiken om parket of laminaat langs een muur of plint te zagen.

En alsof dat nog niet genoeg is wordt de lamellenfrees ook nog eens compleet geleverd met een stofopvangzak, 50 lamellen én een stevige opbergkoffer. Het enige waar je zelf dus nog voor hoeft te zorgen is een project.

Pluspunten

  • 14 mm groefbreedte
  • Solide aluminium basis
  • Eenvoudig in gebruik, zeer geschikt voor beginners
  • Stofvrij werken dankzij stofopvangzak
  • Wordt geleverd inclusief 50 lamellen
  • Budgetvriendelijk

Minpunten

  • Maximale freesdiepte van 14 mm
  • Toerental kan teruglopen onder zware belasting
Bekijk op Bol.com

Powerplus POWX1310

Budget freesmachine

Wanneer je op zoek bent naar een lamellenfrees voor een zacht prijsje maar boordevol functies, dan is de Powerplus POWX1310 wellicht jouw ideale keuze. Of je hem nu wil gebruiken bij het maken van hoekverbindingen, kozijnverbindingen of zelfs lengte- of dwarsverbindingen, deze lamellenfrees kan het allemaal. Om het klussen nog iets makkelijker te maken bezit de POWX1310 bovendien over een aantal handige instelmogelijkheden.

Zo beschikt hij over voor ingestelde freesdiepten zodat je verschillende maten lamellen kunt gebruiken, een fijn instelling voor nog meer precisie tijdens het frezen en een traploos instelbare freeszool voor het frezen in verstek variërend van 0 tot 90 graden. Kort samengevat; een prima lamellenfrees voor een meer dan prima prijs.

Pluspunten

  • Maximale freesdiepte van 19 mm
  • Veel instelmogelijkheden zoals fijn instelling en vooraf ingestelde freesdieptes
  • Mogelijkheid tot frezen in verstek (0-90°)
  • Inclusief stofopvangzak

Minpunten

  • Wordt geleverd exclusief lamellen
Bekijk op Bol.com

Silverline Silverstorm 900w

beste lamellenfrees onder de 100 euro

Hoewel Silverline misschien niet zo heel bekend is, bestaat het merk toch al meerdere jaren en is het voornamelijk bekend omwille van het kwalitatief hoogstaand gereedschap dat het op de markt brengt. En juist die kwaliteit zien we ook terug bij de Silverline Silverstorm 900w: een zeer goede machine met een buitengewone prijs-kwaliteitsverhouding. Met zijn aluminium geleider is de lamellenfrees bestand tegen een stootje en zal hij je dus niet vlug in de steek laten.

Verder beschikt de Silverstorm over diverse instelbare freesdiepten, is hij geschikt voor vrijwel alle gangbare formaten lamellen, heeft hij een groot hoekbereik van 0-135° en werd er tevens aan de veiligheid gedacht in de vorm van een vergrendelknop die voorkomt dat de machine zomaar ingeschakeld kan worden. Kortom, niet alleen een zeer uitgebreide lamellenfrees, maar ook nog eens een veilige.

Pluspunten

  • Maximale freesdiepte van 19 mm
  • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
  • Stevige aluminium geleider
  • Stofvrij werken dankzij stofopvangzak
  • Vergrendelknop voor meer veiligheid

Minpunten

  • Wordt geleverd exclusief lamellen
Bekijk op Bol.com

Meer top 5 freesmachines


Koopgids – Hoe vind je de beste lamellenfrees?

Wanneer je op zoek bent naar een lamellenfrees kan het aanbod best wel overweldigend zijn. Niet alleen heb je de keuze uit ontzettend veel merken en verschillende prijsklassen ( net als de meeste gereedschappen ), maar ook zijn er verschillende types waarbij de ene machine net al wat meer kan dan een ander bijvoorbeeld. Niet gek dan ook wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar hoe maak je nu een juiste keuze? En waar dien je op te letten bij de aanschaf van een nieuwe lamellenfrees?

Om je een antwoord te geven op al deze vragen hebben wij alvast het één en ander op een rijtje gezet zodat je alvast een idee kunt krijgen over welke punten nu echt belangrijk zijn. Zo heb je meteen een helder overzicht en kun je jezelf hopelijk een miskoop besparen. Want zeg nu zelf, een slechte machine is niet alleen zonde van het geld maar levert bovendien een hoop ergernis op en dat kun je maar beter voorkomen.

Veiligheid

Een belangrijk aspect om op te letten bij de aanschaf van vrijwel ieder soort gereedschap is de veiligheid. Ook al is een lamellenfrees dankzij zijn behuizing en het geleidingsstuk over het algemeen een relatief veilig gereedschap, blijft het wel een machine waarbij je goed moet opletten. Wanneer je een lamellenfrees gaat aanschaffen is het dan ook zeker aan te raden om naar toegevoegde extra veiligheidsfactoren te kijken.

Zo zijn veel machines vandaag de dag standaard voorzien van een overbelasting indicatie en -beveiliging, maar is het daarnaast ook goed om voor een machine te kiezen die voorzien is van een asblokkering en een zogeheten heropstartbeveiliging zodat de frees niet per ongeluk kan worden geactiveerd.

Diepte instelling

maatstaaf voor het instellen van freesdiepte

Op een lamellenfrees zijn verschillende dieptes in te stellen. Dat wil zeggen dat de diepte van de groef voor de lamel ingesteld kan worden zodat er verschillende maten lamellen gebruikt kunnen worden. Immers, hoe dieper de groef, hoe groter de lamel en hoe meer gewicht er met elkaar verbonden kan worden. Zeker wanneer je met zwaardere houtsoorten en/of grote objecten aan de slag wil gaan is het dan ook zeker een must om een groter formaat lamel te gebruiken om te voorkomen dat je werk in elkaar stort.

Hoewel er diverse soorten en maten lamellen verkrijgbaar zijn, zijn de meest gangbare maten  0 (47 x 14 x 4 mm) en 20 (56 x 23 x 4 mm). Het is dus raadzaam om een lamellenfrees te kiezen die kan worden ingesteld op deze maten. Dat scheelt je namelijk een hoop tijd en werk en zorgt er bovendien voor dat je ten allen tijde nauwkeurig kunt werken.

Overigens bestaan er ook lamellenfrezen die instelbaar zijn op nog meer maten. Deze zijn met name voor professionals of zeer fanatieke klussers geschikt omdat ze bij een breed scala aan projecten kunnen worden ingezet.

Vermogen en toerental

Net als het geval is bij vrijwel iedere machine is het ook bij een lamellenfrees belangrijk om naar het vermogen oftewel het wattage te kijken. Hoe hoger dit getal, des te krachtiger de machine en hoe krachtiger de machine des te sneller is een klus geklaard. Echter speelt niet alleen het vermogen hierbij een grote rol, maar ook het toerental.

Bij de meest gangbare lamellenfrezen bedraagt het toerental ongeveer tussen de 10.000 en 12.000 toeren per minuut. Vanzelfsprekend geldt hierbij ook weer: hoe hoger de toeren, hoe sneller de machine zijn werk kan doen. Daarom is het raadzaam om, zeker bij zwaardere klussen of veelvuldig gebruik, een exemplaar te kiezen met zowel een zo hoog mogelijk toerental alsook een groot vermogen.

Accu of kabel

Hoewel de meeste lamellenfrezen op netstroom werken, bestaan er inmiddels ook exemplaren die voorzien zijn van een accu. Het voordeel van een machine op accu is uiteraard de grote, onbeperkte bewegingsvrijheid die je als gebruiker ervaart. Je zit immers nergens aan vast en je hoeft geen rekening te houden met stopcontacten en verlengkabels. Echter is zo’n accu niet alleen maar rozengeur en maneschijn want helaas brengt dit ook wat nadelen met zich mee.

Zo zijn accumachines in de meeste gevallen duurder ten opzichte van machines op netstroom en zal dit dus niet zomaar voor iedereen even toegankelijk zijn. Daarnaast dien je er bij dit soort machines ook rekening mee te houden dat de accu voldoende opgeladen is wanneer je aan de slag gaat. Er is namelijk niks zo frustrerend om halverwege met een lege accu komen te zitten en eerst te moeten wachten tot deze weer is opgeladen.

Je begrijpt het vast al; zowel accumachines als machines op netstroom hebben beiden zo hun voor- en nadelen. Welk type het beste bij jou past is dan ook volledig afhankelijk van de werkzaamheden en je persoonlijke voorkeuren.

Stofafzuiging

Tijdens het werken met hout komt er stof en zaagsel vrij, dat is een gegeven waar we helaas niet omheen kunnen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je werkomgeving binnen een mum van tijd in een stoffige bende veranderd, maar het is bovendien ook erg irriterend voor ogen en luchtwegen. Niet iets wat je zou moeten willen dus. Gelukkig denken ook steeds meer fabrikanten hierover na en zijn de meeste machines vandaag de dag voorzien van een stofafzuiging, dan wel een stofopvangzak.

Hoewel beide systemen prima voldoen voor de gemiddelde thuisklusser, heeft een machine met een stofafzuiging die aangesloten kan worden op een (bouw)stofzuiger toch net een puntje voor op de concurrentie die is voorzien van een stofopvangzak. In tegenstelling tot laatstgenoemde is stofafzuiging via een stofzuiger namelijk nog secuurder en efficiënter waardoor het werkcomfort aanzienlijk verhoogd wordt.

Geleiders

Een belangrijk onderdeel van een lamellenfrees is het zogenoemde geleidingsstuk oftewel geleidings sponnen. Dit onderdeel zorgt, zoals zijn naam al doet vermoeden, ervoor dat het freesblad tijdens het frezen veilig door het hout wordt geleid. Het is daarom dan ook zeer belangrijk dat dit geleidingsstuk niet alleen glad aanvoelt zodat het soepel over het hout kan glijden, maar dat het tevens stevig vast kan worden gezet zodat dit zijn werk op een correcte manier kan uitvoeren.

Om het werkcomfort en de mogelijkheden te vergroten is het bovendien handig als het geleidingsstuk in hoogte verstelbaar is zodat de machine kan worden gebruikt voor houtsoorten van diverse diktes en meerdere projecten. Let er tot slot ook op dat de hoek waarin je gaat frezen instelbaar is en dat er met de frees verstekverbindingen gemaakt kunnen worden.

Wat kun je met een lamellenfrees?

Met een lamellenfrees kun je lamellen maken, dat zijn platte houten verbindingsstukken die worden gebruikt om twee houten werkstukken aan elkaar te bevestigen. Een lamellenfrees is een elektrisch gereedschap dat een zaagblad gebruikt om een ​​sleuf te maken in elk van de houten werkstukken.

Waar op letten bij frezen?

Bij het frezen is het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende aspecten van het proces om ervoor te zorgen dat het werkstuk nauwkeurig en efficiënt wordt bewerkt. Het begint bij het selecteren van het juiste freesgereedschap en het instellen van de juiste parameters, zoals de snelheid en koeling. Het materiaal van het werkstuk speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de optimale parameters en het kiezen van het juiste gereedschap. Tijdens het frezen moet je regelmatig de gereedschapsslijtage controleren en het gereedschap indien nodig vervangen om de kwaliteit van het werk te behouden. Het verwijderen van spanen is ook belangrijk om een goede oppervlakteafwerking te bereiken en het voorkomen van verstopping van het gereedschap. Verder moet het werkstuk goed worden gefixeerd om te voorkomen dat het tijdens het frezen beweegt. Tot slot is het essentieel om veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het frezen om de persoonlijke veiligheid te waarborgen.

Tot slot – Beste lamellenfrees kopen

We hopen je door middel van dit artikel een beetje wegwijs te hebben kunnen maken op het gebied van de lamellenfrees en alles wat er bij de aanschaf komt kijken. Mocht je echter toch nog vragen (of opmerkingen) hebben, stel ze dan gerust hieronder. Wij horen graag van je!

Lamellenfrees aanbiedingen

Uiteraard wil je nieuw gereedschap voor een zo gunstig mogelijke prijs aan kunnen schaffen. Zeker aangezien een beetje degelijke machines in veel gevallen toch al vlug een behoorlijk prijskaartje met zich mee brengen. Om deze reden houden wij op onze aanbiedingenpagina alle acties en aanbiedingen bij die op dit moment geldig zijn. Zo kun jij misschien wel jouw nieuwe lamellenfrees voor een extra voordelige prijs aanschaffen en hou je ook nog geld over voor andere leuke (klus)dingen.