Een kliko ombouw maken is een klusje die je prima zelf kunt doen. Mits je de goede voorbereidingen treft en de juiste materialen en gereedschappen in huis hebt. In deze stappenplan vertellen wij jou precies hoe je zelf een container ombouw maakt en geven wij tips met punten waar je zoal op kan letten om het beste resultaat te behalen.
Een kliko ombouw zelf maken of kopen?
Je weet het waarschijnlijk vast al wel, maar het scheiden van afval is erg belangrijk. Niet alleen voor onze wereld nu, maar ook voor de toekomst. Echter betekent dit wel dat we hierdoor twee (of soms zelfs meer) kliko’s in onze tuin hebben staan. En laten deze nu niet bepaald over een erg aantrekkelijk uiterlijk bezitten.
Nu kun je natuurlijk de kliko’s een beetje opleuken door middel van stickers met daarop leuke bloemen of dieren, maar feit blijft dat deze dingen vaak een doorn in het oog blijven van menig huisbezitter. Zeker wanneer je je tuin netjes op orde hebt kun je die grote logge bakken best wel missen.
Een betere oplossing is het daarom dan ook om er een ombouw omheen te plaatsen. Zo onttrek je de kliko’s vrijwel volledig aan het zicht en kun je het geheel zo aanpassen dat het wél aan jouw smaak voldoet.
Nu kun je natuurlijk naar het eerste het beste tuincentrum of de bouwmarkt gaan en daar een kant en klaar exemplaar aanschaffen, maar een goedkopere en tevens leukere optie is om er eentje zelf te maken. Hoe je dit precies doet leggen wij je in dit artikel uit.
Welke voorbereiding tref je bij het maken van een kliko ombouw?
Vooraleer we over kunnen gaan naar het daadwerkelijke klusgedeelte, is het verstandig om eerst een aantal dingen op een rijtje te zetten. Men zegt immers niet voor niks “een goede voorbereiding is het halve werk”.
Allereerst is het belangrijk om eens na te denken over het ontwerp van de kliko ombouw die je wil gaan maken. Waar wil je hem gaan plaatsen? Volledig vrijstaand of tegen een muur of schutting? Hoe moet hij eruit komen te zien? Hoeveel kliko’s moeten erin passen en hoe groot zijn deze kliko’s?
Bouwtekening kliko ombouw 3 containers
Een handig hulpmiddel bij het bepalen van het ontwerp en de juiste afmetingen, is het maken van een bouwtekening. Zo kun je een precies beeld schetsen van hoe het geheel eruit moet komen te zien en kun je alvast alle afmetingen erbij zetten.
Mocht je het moeilijk vinden om helemaal vanuit het niks een tekening te maken, dan kun je natuurlijk ook een bestaande tekening gebruiken.
Google is hierbij je beste vriend, maar ook in het Freds bouwtekening pakket vind je kliko ombouw bouwtekeningen voor 1, 2 of 3 containers. Vanzelfsprekend kun je ook een bestaande tekening gebruiken en deze verder aanpassen naar jouw wens.
Naar de bouwtekeningenWelke materialen gebruik je bij het maken van een kliko ombouw?
Naast het ontwerp is het materiaal waarmee je aan de slag gaat, natuurlijk ook belangrijk. Het meest voor de hand liggende materiaal om een kliko ombouw mee te maken is hout. Voor welke houtsoort je kiest is eender. Hou er echter wel rekening mee dat, wanneer de ombouw in de vrije buitenlucht komt te staan, deze bestand moet zijn tegen de invloeden van buitenaf. Het zou immers zonde zijn als je pas gemaakte project al bij een beetje slecht weer in elkaar stort.
Ook voor wat betreft de schroeven en het hang- en sluitwerk dat je gaat gebruiken is het raadzaam om te kijken naar gegalvaniseerde of, nog beter, roestvrij staal. Dit is weliswaar wel iets duurder dan verzinkte onderdelen, maar op de lange termijn zal dit een stuk mooier blijven.
Materiaallijst
Wat heb je allemaal nodig voor het maken van een kliko ombouw?
- Een bouwtekening voorzien van alle afmetingen
- Hout (bijvoorbeeld vurenhout, steigerhout, douglas of hardhout)
- Zaagmachine of handzaag
- Shroeven + bijpassende bitjes of een schroevendraaier
- Boormachine + boortjes
- Scharnieren voor zowel de kleppen aan de bovenzijde als voor de deuren aan de voorkant
- Schuifgrendel of een andere manier om de voorkant af te sluiten
- Schuurmachine + schuurpapier of handschuurpapier eventueel met een bijpassende houder
Optioneel:
- Buitenlak of beits + verdere benodigdheden zoals verfrollers en/of kwasten
Kliko ombouw zelf maken – stappenplan
Heb je bovenstaande spullen bij elkaar gezocht en ben je er over uit hoe de kliko ombouw eruit moet gaan zien? Dan ben je klaar om te starten. In onderstaand stappenplan vind je alle stappen die nodig zijn voor het maken van een kliko ombouw die groot genoeg is voor drie kliko’s.
Stap 1
Begin met het overzetten van de maten op het hout en zaag vervolgens alles netjes op maat.
Tip: Probeer een beetje te puzzelen met het overzetten van de maten zodat je uit één stuk hout bijvoorbeeld meerdere delen kunt halen. Zo heb je minder hout nodig en natuurlijk ook minder afval.
Stap 2
Schuur alle delen grondig glad. Dit ziet er in het eindresultaat niet alleen veel mooier uit, maar is tevens ook veiliger aangezien je door het schuren tevens alle splinters verwijderd.
Stap 3
Indien je de kliko ombouw een kleurtje wil geven, kun je dit nu al doen. Nu kun je immers nog goed bij alle stukken zonder je in rare en vooral krappe bochten te moeten wringen.
Tip: Let er op dat niet alle soorten hout zomaar geverfd kunnen worden. Gebruik je bijvoorbeeld geïmpregneerd hout, dan kan dit niet zomaar met gewone buitenlak geverfd worden. Hiervoor gebruik je het best een vochtregulerende beits of een systeemverf.
Stap 4
Heb je alles goed geschuurd en eventueel geverfd? Dan kun je beginnen met het in elkaar zetten van de ombouw. Begin met het maken van de achterkant. Maak een rechthoekig raamwerk dat groot genoeg is voor beide containers.
Tip: Om te voorkomen dat het hout gaat splijten tijdens het schroeven is het raadzaam om dit eerst een klein stukje voor te boren met een boortje waarvan de diameter kleiner is dan de schroeven die je gaat gebruiken.
Stap 5
Maak vervolgens nog eenzelfde raamwerk in exact dezelfde afmetingen. Dit zal straks dienen als de voorkant.
Tip: omdat je de containers er straks via de voorkant van de ombouw uit moet halen is het aan te raden om de onderzijde van het raamwerk niet te hoog te maken zodat de containers er, ook wanneer ze vol zijn, makkelijk overheen kunnen worden getrokken. Voor de zijkanten en de bovenkant kun je wel wat dikkere balkjes of latten gebruiken.
Stap 6
Uiteraard heeft een kliko ombouw ook zijkanten nodig. Maak dus nog eens twee raamwerken naar gelang het formaat dat je voor de zijkanten hebt opgemeten.
Stap 7
Nu je het hele geraamte voor de ombouw hebt gemaakt kun je verder met de aankleding. Neem een zijkant en monteer het gewenst aantal planken of latjes hierop. Let erop dat je steeds dezelfde afstand aanhoudt. Herhaal ditzelfde ook voor de andere zijkant.
Stap 8
Wil je de ombouw tegen een muur of schutting plaatsen? Dan kun je ervoor kiezen om de achterkant open te laten en er alleen een (diagonale) dwarsplank in te monteren. Komt de kliko ombouw echter ergens helemaal vrij te staan? Dan is het wel zo mooi om deze ook dicht te maken. Dit kan op dezelfde manier als je bij de vorige stap al met de zijkanten hebt gedaan.
Stap 9
Dan is het nu tijd om alles in elkaar te zetten. Begin met de achterkant en één zijkant. Monteer dan de andere zijkant en tot slot de voorkant.
Stap 10
Nu alles in elkaar zit is het tijd om het middenstuk te verstevigen. Bereken het midden van de voorkant en monteer een balk verticaal in de voorzijde zodat het grote raamwerk in feite wordt verdeeld in twee kleinere stukken. Doe dit ook aan de achterkant.
Stap 11
Monteer aan de linke bovenkant van de zojuist geplaatste balkjes een lat. Doe dit horizontaal zodat de voorkant als het ware met de achterkant wordt verbonden. Herhaal hetzelfde aan de rechter bovenkant. Op deze latten rust straks namelijk het deksel.
Stap 12
Voor extra stevigheid kun je het middenstuk voorzien van één of twee dwarslatten.
Stap 13
Het enige wat nu nog ontbreekt zijn de deurtjes en de bovenkant (oftewel de klepdeksels). In principe is de basis voor beide precies hetzelfde. Neem per deurtje of deksel twee latten. Leg deze parallel op de juiste afstand van elkaar af en verbind ze met elkaar door middel van dezelfde planken of latjes die je ook hebt gebruikt voor de zijkanten.
Tip: Indien je de deurtjes of de deksels na het in elkaar zetten toch te instabiel vindt, kun je ook hier aan de binnenzijde een (diagonale) dwarslat monteren. Bij zwaardere houtsoorten zal dit echter niet zo vlug van toepassing zijn.
Stap 14
Bevestig tot slot alle scharnieren op de juiste plekken. Dus twee scharnieren in het linkerdeel van de bovenkant, twee in het rechterdeel, twee aan de linker voorzijde en twee aan de rechter voorzijde.
Bevestig vervolgens de deksels en deurtjes aan de scharnieren. Stel indien nodig de scharnieren af zodat alle delen netjes aansluiten en waterpas zijn.
Stap 15
Als laatste stap is het tijd voor de afwerking. Monteer de schuifgrendels op de deurtjes zodat deze niet bij ieder zuchtje wind open klappen. Plaats ook de eventuele handgrepen op de deksels en je kliko ombouw is klaar!
Tip: Je kunt ervoor kiezen om de twee deksels aan de binnenzijden van kettinkjes te voorzien zodat deze niet te ver open kunnen klappen.
Tip: Wil je niet telkens zowel het deksel van de ombouw, als dat van de kliko open hoeven doen? dan kun je het deksel van de kliko door middel van een kettinkje en bijvoorbeeld een musketonhaak aan het deksel van de ombouw bevestigen. Zo hoef je in het vervolg alleen maar het deksel van de ombouw te openen en zal die van de kliko vanzelf volgen.
Tot slot – Kliko ombouw maken
Zoals je ziet is het maken van een kliko ombouw helemaal niet zo lastig als dat je misschien in eerste instantie dacht. Sterker nog: doordat je volledig de vrije hand in het ontwerp hebt kun je de ombouw zo eenvoudig of juist lastig maken als je zelf wil. Hierdoor is het maken van een kliko ombouw dan ook een ideaal en vooral leuk project voor zowel beginnende, als voor gevorderde klussers.
Lijkt het jou ook wel wat om zelf een kliko ombouw te maken? Dan wensen wij je veel klusplezier toe! Laat ons zeker even weten hoe het eindresultaat is geworden. Vinden we namelijk alleen maar leuk. Uiteraard mag je ook altijd contact met ons opnemen bij vragen of opmerkingen.
Meer klusideeën?
Op zoek naar nog meer leuke Do It Yourself inspiratie? Wij hebben, naast dit artikel, nog meer artikelen geschreven over het maken van eigen meubelen en andere projecten. Hieronder vind je een overzicht met alle linkjes die je naar de desbetreffende artikelen zullen leiden.
Op zoek naar bouwtekeningen?
Download meer dan 10.000 bouwtekeningen, inclusief handleidingen en lijsten met de benodigde materialen!