Schoenenrek koper zelf maken?

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Schoenenrek koper zelf maken?

Koper is iets wat je steeds meer in het interieur ziet terugkomen. Niet zo gek ook, aangezien het materiaal vrijwel in ieder interieur past, ongeacht de stijl ervan. In dit artikel leggen wij je dan ook stap voor stap uit hoe je een schoenenrek van koperen buizen kunt maken. Iedereen heeft immers wel schoenen, maar vaak slingeren ze zomaar ergens rond in huis. Bovendien is het maken van een schoenenrek helemaal niet moeilijk én is het daarnaast een ultieme manier om, nu we toch de komende periode allemaal min of meer verplicht thuis moeten blijven, de tijd op een leuke, doch efficiënte manier door te komen.

Kun je ook wel zo’n leuk schoenenrek gebruiken? Lees dan gauw verder.

De voorbereiding

Voordat we daadwerkelijk aan de slag kunnen gaan is het belangrijk om eerst een paar dingen op een rijtje te zetten zodat je een duidelijk beeld krijgt van hoe alles eruit moet komen te zien. Je zult namelijk zien dat een goede voorbereiding een stuk makkelijker werkt dan wanneer je ter plekke nog vanalles moet gaan bedenken, met als risico dat het eindresultaat toch niet helemaal past of naar verwachting is.

Om een hoop frustratie en teleurstelling te voorkomen is het daarom wel zo verstandig om eerst eens te kijken hoe groot het schoenenrek moet worden. Hoeveel schoenen wil je er op kwijt? En wellicht nog belangrijker: hoeveel ruimte heb je om het rek te plaatsen?

Heb je voor jezelf een antwoord kunnen geven op bovenstaande vragen? Dan kun je verder met het ontwerp. Afhankelijk van de breedte en diepte van het rek bepaal je hoeveel koperbuizen je nodig hebt en hoeveel er dus naast elkaar komen. Hou er wel rekening mee dat de keuze qua fittingen/koppelstukken beperkt is en er bijvoorbeeld geen kruisstukken verkrijgbaar zijn. Hou hier dus rekening mee in het ontwerp en zoek bijvoorbeeld eerst even op wat de mogelijkheden zijn. Het zou immers zonde zijn als je straks weer helemaal opnieuw moet beginnen omdat je niet uitkomt.

Tip: nog makkelijker wordt het met een bouwtekening. Deze kun je makkelijk zelf tekenen en er vervolgens de juiste maten in overnemen. Zo heb je straks bij het klussen meteen een duidelijk overzicht van waar welk stuk dient te komen en hoe lang dit moet zijn.

Materiaallijst

Wat heb je nodig voor het maken van een koperen schoenenrek?

  • Koperen buizen
  • Koperen soldeerfittingen in de bijbehorende diameter, zowel T-stukken als Kniestukken (45° bochten)
  • Een pijpensnijder of metaalzaag
  • Fijn schuurpapier
  • 2 componenten epoxy lijm, Hightack of een ander soort lijm welke geschikt is voor het lijmen van metalen
  • Lijm kwastje of klein schilderskwastje

Eventueel:

●      Blanke spuitlak

Schoenenrek koper zelf maken stappenplan

schoenenrek koper zelf maken
Schoenenrek kopen? Bekijk op Made.com

Heb je eenmaal alle materialen verzameld? Dan kunnen we beginnen met klussen. Alhoewel klussen… in dit geval is het eerder een beetje puzzelen, want eens je alle delen op maat hebt is het niet meer dan de juiste delen op de juiste plekken schuiven. Kom je er toch nog niet helemaal uit? We leggen het je hieronder stapsgewijs uit.

Stap 1

Begin met het op maat maken van alle stukken buis. Teken de juiste lengte met potlood af op de buis en snijd deze vervolgens op maat door middel van een pijpensnijder. Geen pijpensnijder? Gebruik dan een ijzerzaag om de buizen op maat te zagen.

Tip: gebruik je een ijzerzaag? Let dan goed op dat de buis tijdens het zagen niet wegschuift of -rolt. Een verstekbak of bankschroef kan hierbij helpen.

Stap 2

Na het zagen of snijden kunnen de randen van de buizen wat scherp en “rafelig” aanvoelen. Daarom is het noodzakelijk om deze eerst af te bramen. Zo passen straks bij het in elkaar zetten de koperen buizen een stuk soepeler in de fittingen en loop je bovendien geen risico meer op nare snijwonden. Ontbramen doe je door een stukje schuurpapier over de randen te halen, net zo lang tot deze glad aanvoelen.

Tip: gebruik voor het ontbramen altijd schuurpapier met een hoge en dus fijne grit. Omdat koper een zacht metaal is kan te grof schuurpapier namelijk al snel resulteren in lelijke krassen. Probeer daarom dan ook alleen de randen te schuren en laat het schuurpapier zo min mogelijk in contact komen met de lengte van de buis.

Tip: heb je toch per ongeluk te ver geschuurd of zitten er om wat voor reden dan ook krassen op de buis? Gebruik dan een beetje tandpasta en een zachte doek om het oppervlak van de buis mee te polijsten. Diepe krassen zullen hier wellicht niet mee verdwijnen, maar voor oppervlakkige krasjes doet dit ware wonderen.

Stap 3

Heb je alle delen op maat gemaakt en zijn alle randen afgebraamd? Dan kunnen we aan de slag met het in elkaar zetten van het schoenenrek. We beginnen met de zijkant. Neem een korte buis die je hebt voorzien als zijkant en schuif aan beide zijden een kniestuk.

Gebruik nog geen lijm, dat komt straks pas!

Stap 4

In de open gaten van de twee kniestukken schuif je vervolgens een kortere buis zodat er een U-vorm ontstaat. Op de twee pootjes die nu zijn ontstaan schuif je een T-stuk. Deze draai je zo dat de horizontale opening naar de binnenkant van de “U” wijst.

Stap 5

Neem nu 5 korte stukjes buis. Plaats het eerste stukje in de horizontale opening van het T-stuk. Schuif er daarna een nieuw T-stuk op. Herhaal dit 4 keer tot je bij het laatste, rechtopstaande T-stuk komt en dit op elkaar aan. Let er op dat alle T-stukken in dezelfde richting wijzen.

Stap 6

Als het goed is heb je nu een vierkant raamwerk met aan de bovenkant nog twee open koppelingen. Schuif hier wederom twee stukken buis in van ongeveer 20 centimeter (of langer indien je hoge schoenen of laarzen wil opbergen).

Stap 7

Plaats op deze buizen wederom een T-stuk en herhaal stap 5.

Stap 8

Neem een koperen buis die net zo lang is als de eerste buis die je bij stap 3 hebt gebruikt en schuif op beide uiteinden een kniestuk. Plaats in de resterende openingen een korter stukje buis. Schuif het geheel vervolgens in de T-stukken die je bij de vorige stap hebt geplaatst.

Stap 9

Herhaal stap 3 tot en met 8 nog een keer zodat je twee identieke stukken krijgt.

Stap 10

Dan is het nu tijd om beide zijkanten met elkaar te verbinden en de plek waar je de schoenen zometeen kunt plaatsen te gaan maken. Neem 8 identiek lange koperen buizen en plaats deze in de overgebleven openingen van een zijdeel. Schuif tot slot het andere zijdeel op deze buizen.

Stap 11

Et voilà, je zelfgemaakte koperen schoenenrek is klaar! Het enige dat nu nog resteert is om alles vast te lijmen zodat het straks wanneer er eenmaal schoenen opstaan niet zomaar in elkaar stort. De reden waarom we ervoor hebben gekozen om dit als laatste stap te doen is omdat je zo zeker weet dat alles past en je op je gemak nog wat kunt veranderen of schuiven. Plak je namelijk meteen alles vast en kom je er later pas achter dat je een foutje hebt gemaakt, dan kun je geen kant meer op.

Lijm alle buizen vast in de fittingen. Doe dit in de volgorde zoals je het rek zojuist in elkaar hebt gezet. Gebruik niet teveel lijm om ophopingen en morsen te voorkomen. Laat de lijm goed uitharden alvorens je het schoenenrek belast of verplaatst.

Tip: koper oxideert en kan hierdoor groen en zwart uitslaan als het in contact komt met vocht. Dit kan al gebeuren door simpelweg de luchtvochtigheid die zich in een ruimte bevindt. Om te voorkomen dat dit gebeurt en er vlekken op je schoenen komen en je rek er netjes uit blijft zien, kun je het rek regelmatig met koperpoets op poetsen, maar je kunt er ook een dun laagje blanke lak over aanbrengen. In dit laatste geval raden we aan om een spuitbus te gebruiken voor een gelijkmatig resultaat.

Tot slot – Schoenenrek koper zelf maken

Zo dat was helemaal niet zo moeilijk, toch? Zeker wanneer je eenmaal alles op maat hebt is het in elkaar zetten eigenlijk nog maar een kunstje dat je haast met je ogen dicht nog zou kunnen uitvoeren. Desalniettemin is het wél een fijne bezigheid met als resultaat een leuke toevoeging aan je interieur, al zeggen we het zelf.

Ook een koperen schoenenrek maken? Dan wensen wij je heel veel klusplezier. Heb je verder nog vragen of opmerkingen? Laat dan vooral even een berichtje voor ons achter. Dat geldt overigens ook wanneer je foto’s van jouw creaties en projecten wil showen. Vinden we namelijk alleen maar leuk.

Op zoek naar meer klusideeën?

Op zoek naar nog meer leuke klus ideeën? Wij van KlustoolsXL kebben nog veel meer leuke handleidingen geschreven over het maken van meubelen en andere projecten. Nieuwsgierig naar welke dit zijn? Bekijk dan hieronder de linkjes!