Kapstok van steigerhout maken?

Bijgewerkt op:

Home » Klussen » Kapstok van steigerhout maken?

Een kapstok is zo’n object dat bijna iedereen wel in huis heeft. Hoe groot of hoe klein je ook woont, je moet toch ergens je jas(sen) kwijt. Nu kun je natuurlijk gewoon een haakje of zelfs een schroef in de muur draaien en daar je jas aan ophangen, maar een echte kapstok staat eigenlijk toch wel echt het allermooist. En wat is er nog leuker dan die laatste zelf maken?

Als je een beetje van klussen houdt is dit namelijk een klusje dat binnen no time gepiept is. Bovendien kun je op deze manier het volledige ontwerp zo aanpassen dat het netjes bij je interieur past én ben je in veel gevallen ook nog eens een stuk voordeliger uit dan wanneer je een kant en klaar exemplaar uit de winkel koopt.

Kortom, zelf een kapstok maken heeft eigenlijk alleen maar voordelen dus. Maar nu horen we je denken: hoe moet dat? Nou, dat vertellen we je in dit artikel.

Goede voorbereiding is het halve werk

Net als bij andere Do It Yourself projecten is het ook bij het maken van een wandkapstok verstandig om je goed voor te bereiden, alvorens je daadwerkelijk begint te zagen en schroeven. We beginnen dan ook met het ontwerp. Hoe moet de kapstok eruit gaan zien? Hoe groot moet hij worden? Hoeveel jassen wil je er aan kwijt kunnen? Wil je er ook nog andere dingen op kwijt kunnen?

Maak voor jezelf een duidelijk beeld en werk dit uit in een bouwtekening. Deze hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, als jij zelf maar duidelijk kunt zien hoe het geheel er straks uit moet zien. Tevens kun je meteen de maten in de bouwtekening uitwerken waardoor je, als je straks eenmaal aan het klussen bent, niet steeds opnieuw hoeft te meten en rekenen.

Naast het ontwerp is het ook slim om alvast eens over de materiaalkeuze na te denken. Eenmaal in de bouwmarkt kan je namelijk al snel overweldigd raken door het immense aanbod dat voor je ligt. Zeker aangezien je bij het maken van een wandkapstok niet enkel gebonden bent aan één soort materiaal. Wat dacht je van bijvoorbeeld een kapstok uit (steiger)hout? Of ga je toch liever voor een industriële look met koperbuizen en haken? Aan jou de keuze.

Tip: Heb je geen zin om zelf een bouwtekening uit te werken of vind je het lastig om vanuit het niks een goede tekening te maken? Dan kun je uiteraard ook een bouwtekening van internet gebruiken en deze eventueel nog verder aanpassen naar jouw wens. Of neem eens een kijkje bij Freds Bouwtekeningen. Deze bestaat uit maar liefst 10.000 doe het zelf bouwtekeningen.

Lees hier de volledige review van Freds bouwtekeningen

Materiaallijst

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je een kapstok maken uit verschillende soorten materiaal of zelfs een combinatie hiervan. Voor het gemak gaan we in dit artikel uit van een relatief simpele, kapstok van steigerhout met metalen haken, maar uiteraard mag je ook andere materialen kiezen. Laat je creativiteit de vrije loop gaan.

  • Een bouwtekening voorzien van alle afmetingen
  • Hout
  • Zaagmachine of handzaag
  • Boormachine + boortjes
  • Houtschroeven + bijpassende bitjes of een schroevendraaier
  • Houtlijm
  • Bevestigingsmateriaal + pluggen om de kapstok mee aan de muur te hangen
  • Schuurmachine + schuurpapier of handschuurpapier eventueel met een bijpassende houder
  • Kapstokhaken (of bijv. een koperen buis met losse S-haken)

Optioneel:

  • Verf/olie/beits  + verdere benodigdheden zoals verfrollers en/of kwasten

Stappenplan – Kapstok van steigerhout maken

Alle benodigde spullen verzameld? Dan kunnen we beginnen. Zoals gezegd gaan we in dit artikel (en dus ook in dit stappenplan) uit van een kapstok van steigerhout. Indien je voor een ander soort materiaal hebt gekozen zullen de stappen in een aantal gevallen niet volledig overeenkomen. De grove basis blijft echter voor veel modellen hetzelfde.

Stap 1

Begin met het overnemen van de maten vanaf de bouwtekening. Zet ze over op het hout en zaag vervolgens alle delen netjes op maat. Het makkelijkst gaat dit door middel van een zaagmachine zoals bijvoorbeeld een cirkelzaag te gebruiken. Heb je echter geen zaagmachine ter beschikking, dan kun je natuurlijk ook prima een handzaag gebruiken. Dit zal echter alleen iets langer duren.

Stap 2

Schuur alle delen grondig glad. Let er ook op dat je de kopse kanten goed meeneemt zodat alle zaagsplinters worden verwijderd.

Stap 3

Wil je de kapstok van een mooie kleur of een leuk effect voorzien? Dan kun je dit nu alvast doen. Laat vervolgens goed drogen.

Tip: Voordat je begint met het aanbrengen van verf, beits of een ander product is het verstandig om het hout grondig te ontvetten. Dit kun je doen met een emmer water waaraan je een klein(!) scheutje ammoniak hebt toegevoegd, maar ook met bijvoorbeeld St. Marc of speciaal schilderontvettingsmiddel. Lees vooraf de gebruiksaanwijzingen van het product aandachtig door en volg de instructies van de fabrikant juist op om een goede en veilige werking te garanderen.

Stap 4

Als het goed is zijn alle delen nu klaar om in elkaar gezet te worden. Laten we beginnen met de achterkant. Neem twee dunne latten die zo breed zijn als de kapstok en leg ze horizontaal onder elkaar neer. Kijk nu op je bouwtekening hoe hoog de afmetingen van de kapstok zijn en schuif de latten zo ver uit elkaar dat ze precies binnen deze afmetingen vallen.

Stap 5

De latten die je zojuist hebt neergelegd vormen de basis voor de achterkant van de kapstok. Het deel wat dus tegen de muur wordt geplaatst. Hierop gaan we dan ook de rest van de achterzijde monteren. Heb je gekozen voor een doorlopende plaat of plank? Dan kun je deze gewoon op beide latten bevestigen. Wij hebben in dit voorbeeld echter voor losse planken gekozen die we verticaal, naast elkaar op de latten plaatsen.

Om ervoor te zorgen dat er aan de voorzijde geen lelijke schroefgaten ontstaan is het raadzaam om van achter naar voren te werken. Leg dus eerst de plaat of planken naar wens neer en plaats vervolgens de twee latten hier weer op de juiste afstand op. Schroef vervolgens de latten vast. Let er wel op dat je niet te lange schroeven gebruikt zodat deze er niet aan de voorkant doorheen piepen.

Tip: Een speelser en ook stoerder effect krijg je door de planken niet allemaal op dezelfde lengte te zagen, maar ze wat te laten verspringen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de planken of een paneel helemaal tot de vloer door te laten lopen en er nog een zitje of opbergblok onder te maken. In dit laatste geval kun je de achterwand ook direct aan de muur bevestigen in plaats van eerst op latten.

Tip: Om te voorkomen dat de latten gaan barsten of zelfs door midden breken tijdens het schroeven, kun je de plekken waar de schroeven dienen te komen eerst even voorboren met een kleiner boortje.

Stap 6

De volgende stap is het plaatsen van de bovenkant zodat we straks ook nog iets op de kapstok kunnen zetten of leggen. Zet de achterkant rechtop en plaats de bovenkant er op de juiste manier tegenaan. Bevestig beide delen met elkaar door middel van houtlijm en schroeven. Let op dat de hoek bovenkant-achterkant precies 45° bedraagt.

Tip: Hoe verder het bovenste deel van de kapstok naar voren uitsteekt, des te instabieler kan de kapstok worden. Indien dit het geval is, kun je de zijkanten van de kapstok extra verstevigen door middel van hoekijzers of, wanneer je voor een wat klassieker ontwerp gaat, houten hoekstukjes.

Stap 7

Het enige dat nu nog ontbreekt zijn de haken waaraan straks de jassen kunnen worden opgehangen. Monteer deze waar gewenst. Let er wel op dat de afstand tussen de haken gelijk is en dat je bovendien niet te lange schroeven gebruikt zodat deze er niet aan de achterkant uit steken. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de haken niet allemaal op dezelfde hoogte te zetten, maar deze te laten verspringen. Ziet er niet alleen leuk uit, maar is bovendien ook erg handig voor de wat kleinere mensen onder ons.

Stap 8

Et voilà! Klaar is je zelfgemaakte kapstok van steigerhout. Rest alleen nog een mooi plekje uitzoeken en de kapstok aan de muur te bevestigen met het daarbij passende bevestigingsmateriaal!

Tot slot – kapstok van steigerhout maken

Zoals je hebt kunnen lezen is een kapstok van steigerhout maken helemaal niet zo moeilijk. In feite is het zelfs een vrij eenvoudig klusje waarbij je het jezelf zo makkelijk of juist moeilijk kunt maken als je zelf wil. Bovendien heb je bij het maken van een kapstok de keuze uit tig materialen en ontwerpstijlen waardoor je de kapstok volledig naar smaak en wens kunt aanpassen. En geef nu eens eerlijk toe, een zelfgemaakt meubelstuk geeft een stuk meer voldoening dan een kant & klaar exemplaar uit de winkel, toch?

Denk je nu na het lezen van dit artikel: dit kan ik ook? Dan wensen wij je veel klusplezier toe! Heb je verder nog vragen of opmerkingen wat betreft dit artikel? Laat deze dan hieronder achter.

Meer klusideeën?

Op zoek naar nog meer leuke Doe het zelf stappenplannen? Naast dit artikel hebben wij nog veel meer leuke DIY projecten. Bekijk hieronder de links naar de meest populaire projecten!