Het lijkt misschien nu nog ver weg, maar zo heel lang duurt het niet meer of het voorjaar breekt weer aan. De periode dat de dagen langzaam weer wat warmer worden en de natuur weer tot leven komt. Niet alleen steken de bloemen weer hun kopjes vanuit de aarde op, maar ook de dieren laten zo langzaamaan steeds meer van zich horen en zien. Zo ook de vogels die een plekje zullen gaan opzoeken om zich te huisvesten en uiteindelijk hun eitjes te gaan uitbroeden.
Om deze reden worden er steeds meer vogelhuisjes aangeboden. Vogels zijn immers erg belangrijk voor onze natuur en door ze een goede huisvesting te bieden kunnen wij hier een steentje aan bij dragen. Nu kun je uiteraard kiezen voor een kant en klaar exemplaar dat je zo kunt ophangen, maar zou het niet nóg leuker zijn om gewoon zelf een huisje voor deze gevederde diertjes te maken? Dit hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Een vogelhuisje maken van hout is namelijk best simpel. In de stappen hieronder leggen wij uit hoe je dit doet!
Vogelhuisje maken van hout – De voorbereiding
Zoals wij hierboven al vermeld hebben, is een vogelhuisje maken van hout helemaal niet moeilijk. Het is zelfs ook een hele leuke activiteit om samen met bijvoorbeeld kinderen of ouderen te doen. Dat wil echter niet zeggen dat er geen voorbereiding vereist is. Zo is het niet alleen verstandig om te bepalen welke materialen je nodig hebt, maar is het in dit geval ook erg belangrijk om na te denken over het formaat van het huisje.
Zoals je misschien wel weet hebben wij in Nederland een grote variëteit aan vogels in verschillende formaten en soorten. De meest voorkomende (kleinere) vogelsoorten die je in je tuin of balkon waarschijnlijk zult aantreffen zijn mussen, mezen, spreeuwen, roodborstjes en winterkoninkjes. Afhankelijk van de omgeving zal dit echter verschillen.
Daarom is het goed om eerst eens naar de omgeving te kijken vooraleer je overgaat tot het klussen. Welk soort vogels zie je voornamelijk als je naar buiten kijkt? Wonen er juist meer mussen of zie je toch meer mezen? Afhankelijk van het vogelsoort kun je de afmetingen van de invliegopening en het formaat van het vogelhuisje gaan bepalen. Om het je alvast wat makkelijker te maken hebben wij alvast een aantal maten op een rijtje gezet:
Vogelhuisje voor mezen en mussen
Afmetingen
25 x 12 x 12 centimeter (hoogte x breedte x diepte)
Diameter invliegopening
Pimpelmees: ø 2,8 centimeter
Koolmees: ø 3,2 centimeter
Ringmus: ø 3,2 centimeter
Huismus: ø 3,5 centimeter
Ophanghoogte
2 tot 3 meter
Vogelhuisje voor roodborst en winterkoninkje
Afmetingen
16 x 18 x 12 centimeter (hoogte x breedte x diepte) + opstapje van 5 centimeter
Diameter invliegopening
Roodborst: ø 3 centimeter
Winterkoning: ø 3 centimeter
Ophanghoogte
0 tot 2 meter
Vogelhuisje spreeuwen
Afmetingen
30 x 16 x 16 centimeter (h x b x d)
Diameter invliegopening
Ø 4,5 centimeter
Ophanghoogte
2 tot 5 meter
Materiaallijst
Heb je een keuze kunnen maken voor welk soort vogel je een huisje wil gaan maken? Dan kun je door met het verzamelen van alle benodigde materialen, zijnde:
- Een bouwtekening voorzien van alle afmetingen toebehorend bij het vogelsoort van jouw keuze
- Hout (kies voor hout met een dikte van minimaal 1,5 centimeter)
- Houtlijm
- Lijmklemmen of een hoekklem
- Zaagmachine of handzaag
- Boormachine + boortjes
- Forstnerboor of een gatenzaag in een diameter die ongeveer gelijk is aan de diameter van de invliegopening
- Houtschroeven + bijpassende bitjes of een schroevendraaier
- Schuurmachine + schuurpapier of handschuurpapier eventueel met een bijpassende houder
Optioneel
- Een stukje dakleer met leislag of een ander soort dakbedekking
- Beits of vernis of lak om de buitenkant mee af te werken
- Ophanghaak of een ander soort muurbevestiging
- Pianoscharnieren of een ander soort kleine scharnieren
Tip: gebruik enkel natuurlijke, niet giftige materialen zoals hout met een dikte van minimaal 1,5 centimeter.
Tip: een zitstokje bij de invliegopening ziet er weliswaar leuk uit en lijkt het aanvliegen te vereenvoudigen, maar toch kun je dit beter weglaten. Vogels hebben dit niet nodig en bovendien maak je het indringers op deze manier alleen maar makkelijker.
Vogelhuisje maken van hout stappenplan
Klaar om aan de slag te gaan? Dan vindt je hieronder het stappenplan. Afhankelijk van het gekozen ontwerp kunnen de stappen ietwat afwijken, maar over het algemeen zijn deze voor het grootste deel gewoon hetzelfde.
Stap 1
Neem de maten van je ontwerp over op het hout, teken deze duidelijk af en zaag op maat. Het eenvoudigst is het om een plank te gebruiken die qua breedte ongeveer net zo breed is als het vogelhuisje dient te worden. Hierop kun je vervolgens alle delen aan elkaar uittekenen en ze dan uitzagen. Zo heb je het minste afval en hoef je bovendien een stuk minder zaagwerk te verrichten. Voor eventueel smallere delen zaag je gewoon een strookje van de plank af.
Tip: Hou er rekening mee dat het dak straks schuin dient te komen zodat het water (en sneeuw) er af kan glijden. Hiervoor dien je de delen die straks als zijkant gaan dienen aan de bovenzijde schuin af te zagen in een hoek van minimaal 20 graden. Vanzelfsprekend zijn de afmetingen van de achterkant dus langer dan die van de voorkant.
Stap 2
Boor de invliegopening in het deel dat bestemd is als voorzijde. Je kunt hiervoor een gatenzaag gebruiken, maar ook een Forstnerboor. Let er op dat je niet te laag boort, maar ook zeker niet te hoog.
Tip: boor het gat niet te groot zodat indringers en grotere vogels geen kans hebben om er door te kunnen. Een paar millimeter lijkt voor ons immers niet veel, maar voor kleine vogels maakt dit al snel een wereld van verschil.
Stap 3
Schuur alle delen grondig glad tot er geen splinters meer zicht- en voelbaar zijn. Vergeet ook de invliegopening niet te schuren.
Stap 4
Neem nu het achterste deel en een zijkant. Bevestig beide delen aan elkaar door middel van houtlijm en schroeven. Het makkelijkst gaat dit door een hoekklem te gebruiken, maar indien je deze niet hebt volstaat een lijmklem (of een paar helpende handen) natuurlijk ook.
Tip: om te voorkomen dat het hout tijdens het schroeven gaat splijten is het verstandig om dit eerst even voor te boren met een boortje in een iets kleinere diameter dan de schroefmaat.
Stap 5
Bevestig nu de andere zijkant, gevolgd door de bodem en de voorzijde. Doe dit op dezelfde manier als bij stap 4 en gebruik wederom een combinatie van houtlijm en schroeven.
Stap 6
Tot slot is het tijd voor het dak. Aangezien het vogelhuisje in de herfst schoongemaakt dient te worden, is het wel zo handig als het ook open kan. Daarom maken we van het dak een soort deurtje. Hiervoor bestaan er twee mogelijkheden.
Eén mogelijkheid is om onder het dak (dus aan de binnenzijde) een paar latjes of stukjes resthout te bevestigen die precies tegen de binnenzijde van het vogelhuisje vallen. Zo ligt het dak er weliswaar los op, maar kan het niet gaan schuiven of zomaar eraf vallen.
Een nadeel van deze manier is echter wel dat grote vogels, katten en andere indringers het dak er vrij makkelijk van af kunnen halen. Een extra toevoeging om te voorkomen dat dit gebeurt kan bijvoorbeeld een klein haakje zijn waarmee je het dak nog eens extra aan het huisje vastmaakt.
Een andere mogelijkheid is om het dak met behulp van (piano)scharnieren vast te maken. Dit vergt echter wel wat extra materialen.
Stap 7
Mocht je het vogelhuisje willen voorzien van een leuk kleurtje of gewoon een extra beschermlaag dan kun je het als laatste stap verven, beitsen of vernissen. Doe dit echter wel alleen aan de buitenzijde en dus niet aan de binnenkant van het vogelhuisje. Ook kun je er bovendien nog voor kiezen om het dak te voorzien van een stukje dakleer of een ander soort dakbedekking zodat dit nog beter bestand is tegen de weersinvloeden.
Tot slot – Zelf een vogelhuisje maken van hout
Zo, dat was helemaal niet zo moeilijk toch? Denk je nu na het lezen van dit artikel: Een vogelhuisje maken van hout, dit kan ik vast ook? Dan wensen wij je veel klusplezier toe! De vogeltjes zullen je in ieder geval erg dankbaar zijn!
Heb je verder nog vragen of opmerkingen wat betreft dit artikel? Laat deze dan hieronder achter. We helpen je graag.
Meer klusideeën?
Op zoek naar nog meer leuke Do It Yourself inspiratie? Bekijk dan hieronder naar nog meer Do it yourself projecten!